Megvolt az esküvő, jöhet a boldogság - Tényleg így működik?

Amikor kislány voltam, azt hittem, ha az ember megtalálja élete párját, és a fiú viszont szereti (pláne, még feleségül is veszi), akkor onnantól kezdve örökké tartó boldogság kezdődik. Sokan hiszik ezt ma is, és a baj az, hogy nem csak a kislányok...

Pedig sajnos nem ez a valóság. A legtöbb romantikus film ma is csak annyi, hogy szerelmes lesz a hősnő, van egy kis bonyodalom, de a végén minden rendeződik, és azt sugallják: a főszereplők most már boldogok és együtt lesznek, míg világ a világ.

Én viszont sokkal jobban szeretem azokat a filmeket, amik azt mutatják meg, milyen az élet az esküvő után, amikor jönnek a nehézségek, csalódások, rossz napok, problémák.

Az, hogy a párod igent mondott neked/megkérte a kezedet, még nem jelenti, hogy már célba értél. A kapcsolaton dolgozni kell minden egyes nap, különben nem lesz tartós. Egy házasság nem arról szól, hogy biztosra veszem a másik állandó szerelmét és azt, hogy mostantól kezdve akármi történik, mellettem áll. Ahhoz, hogy ez így legyen, még nem elég összeházasodni.

Továbbra is oda kell figyelj a másikra, az igényeire, újra és újra meg kell hódítanod, ahogy a szerelem elején. Semmit nem lehet készpénznek venni és elvárni, hogy a párod pusztán egyetlen ígéret miatt évtizedekig mindent megtegyen érted, ha te nem teszel meg ugyanúgy mindent érte - folyamatosan.

Forrás: Shutterstock

A happy end tehát nem az esküvőd napja, amikor fehér ruhában, rózsaszín ködben az oltár felé lejtesz. Akkor még nagyon könnyű boldognak lenni. Az a happy end, ha évek vagy évtizedek múltán is hitelesen azt tudod mondani: egy boldog és kiegyensúlyozott kapcsolatban élek, nem cserélném el semmire és senkire, amim van.

Ha jöhet bármilyen kísértés vagy izgalom, te nem kockáztatod a házasságod, mert ami kettőtök között van, az valami különleges: egy igazi szövetség, ami hozzáad egy pluszt az életetekhez, nem pedig elvesz belőle. Az a happy end, ha minden nap hálás vagy, hogy melletted ébred a másik, és ő is így van veled.

Ha jobban önmagadnak érzed magad a kapcsolatban, mint bármikor máskor életedben. Ha a felbukkanó nehézségek során (amik jönni fognak, hidd el!) nem a menekülésen gondolkodtok, hanem azon, hogyan tudtok ebből kikeveredni, és mindent, de tényleg mindent hajlandóak vagytok elkövetni ennek érdekében.

Az a happy end, ha el sem tudod képzelni mással az életedet - de nem azért, mert félsz egyedül maradni, hanem mert minden hibája ellenére ő az egyetlen, akivel élni szeretnél, és fel sem merül benned más alternatíva. Ha a halálos ágyadon teljesen őszintén, tiszta szívből úgy gondolod: akkor is a párodat választanád, ha újra élhetnéd az életed, és ugyanúgy vállalnál vele minden nehézséget, szomorú és vidám pillanatot egyaránt - mert megérte, és mert csak így érte meg...

Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek