5 szokás, amit 30 felett jobb, ha elfelejtesz!

A 20-as éveim elején két kanállal faltam az életet, egy szabályokra fittyet hányó, nemtörődöm csaj voltam. Folyton csavarogtam, buliztam, fiúztam, a családomat is elhanyagoltam.

Később aztán valamelyest lecsillapodtam, de még mindig fogalmam sem volt róla, mihez kezdjek magammal. De a harmadik X felé közeledve elkezdtem másképp látni önmagamat és a világot.

Egyrészt beleuntam a céltalan sodródásba, másrészt rájöttem, hogy az álmaimért keményen meg kell dolgozni. És itt most nemcsak a szakmámra gondolok, hanem a külsőmre, az egészségemre is. Az elmúlt évtized történései sok mindenre rávilágítottak, például arra, hogy a tévedéseimet nem tudom meg nem történtté tenni, de bocsánatot kérhetek miattuk. Megtanultam, hogyan szabaduljak meg a legnagyobb félelmeimtől, amelyek bilincsben tartottak. Azt is megtanultam, hogy a saját boldogságomért kizárólag én vagyok a felelős, senki és semmi más.

Így utólag visszatekintve sok olyan szokásom volt, ami akadályozott az előrejutásban, és negatív irányba fordította a személyiségemet. Ezért most arra gondoltam, összegyűjtök közülük néhányat, hátha segíthetek ezáltal másoknak is.

1. Ne félj fizetésemelést kérni!

Azt hiszem, sokáig azért nem találtam meg a hozzám illő munkát, mert alulértékeltem a képességeimet, és úgy éreztem, nem vagyok elég jó abban, amit csinálok. Pedig dolgoztam olyan helyen, ahol bennem látták a jövő nagy reménységét. Az akkori főnököm vitt magával a külföldi útjaira is, sőt, szerette volna, ha idővel átveszem tőle az iroda irányítását. Mégsem mertem magasabb bért kérni, mert féltem, hogy nemet mond, és ezzel a maradék önbizalmamat is aláássa.

2. A bőrápolást nem lehet elég korán elkezdeni!

Régebben egyáltalán nem foglalkoztam a testápolással. Felesleges időpocsékolásnak tartottam, ráadásul utáltam azt a kencézés utáni zsíros, ragacsos érzést. Nem vagyok rá büszke, de olyan is előfordult, hogy egy buli után sminkben feküdtem le aludni, aztán másnap reggel akkorára dagadt a szemem, hogy alig tudtam kinyitni. Persze a cigi, a kevés vízfogyasztás és a rendszeres éjszakázás sem tett jót a bőrömnek. A trehányságomnak meg is lett az eredménye: nagyon hamar megjelentek az első ráncaim, amiket nehéz (és drága mulatság) volt eltüntetni.

Forrás: Shutterstock

3. Hagyd abba a féktelen költekezést!

Az egyetem elvégzése után egy menő multinál kaptam munkát, ahol a legújabb divat szerint öltözött kolléganők tipegtek körülöttem. Olyan akartam lenni, mint ők. Nem akartam lemaradni, ezért elkezdtem őrült módjára shoppingolni, képes voltam akár az egész napot plázákban tölteni. Ez a korszakom szerencsére néhány év alatt lecsengett, és manapság inkább környezettudatos holmikat veszek, amiket hazai manufaktúrákban készítenek.

4. Ne csak a külső számítson!

Huszonéves csitriként teljesen odavoltam a szépfiúkért. Az első nagy szerelmem, Viktor, piszok jó pasi volt. Amikor elkezdtünk járni, majd szétvetett a büszkeség, hogy ez a srác épp engem szemelt ki magának. Az utána következők is nagyon jóképűek voltak, de miután egyikük megcsalt a barátnőmmel, végleg kiábrándultam a felszínes vonzások világából. Ezek a keserű tapasztalatok érettebbé, bölcsebbé tettek, most már más szempontok alapján választok párt.

5. Beszélgess többet a szüleiddel!

Fiatalon természetesnek vettem, hogy a szüleim mindig mellettem állnak és gondoskodnak arról, hogy semmiben ne szenvedjek hiányt. Szégyellem bevallani, de annyira el voltam foglalva a saját dolgaimmal, hogy nem is gondoltam rá, vajon ők boldognak érzi-e magukat. Harminc felett sok mindent átértékeltem a családommal kapcsolatban, és megtanultam még jobban becsülni a velük töltött időt.

Fotó: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

 Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?