Egy munkahely nem börtön - kivéve ha azzá teszed…

Sokan nem szeretik a munkájukat, és úgy érzik, mintha börtönben lennének. Megértem, én is voltam ezzel így, de rájöttem, hogy az igazság azért ettől meglehetősen távol áll. Ugyanis (ha eddig nem tudtad volna) elárulom: a zsebedben van a kulcs, amivel kiszabadulhatsz!

Egy munkaviszony nem egy kikényszerített dolog, hanem egy kétoldalú szerződés. Te is beleegyeztél, aláírtad, vállaltál kötelezettségeket, és cserébe kapsz valamit: fizetést minden hónapban. Bármikor, de tényleg bármikor mondhatod, hogy köszönöd szépen, ezt nem szeretnéd tovább csinálni. (Egy valódi börtönben ez nem így működik...)

Igen, ilyenkor jön az, hogy de a pénz, meg a lakáshitel stb. Ezt meg is értem - mindenki pénzből él. De valamit valamiért. Akkor fog neked valaki pénzt adni (amire ugye, mindenkinek szüksége van), ha te az idődet, a tudásodat vagy a kétkezi munkádat odaadod cserébe.

Ingyen ebéd nincs - azaz csak úgy nem fogsz pénzt kapni senkitől.  

De érdemes megnézned a helyzetet másik szemszögből: a te döntésed, hogy ott dolgozol-e vagy eljössz. Senki sem kényszerít fegyverrel vagy ostorral reggelente, hogy felkelj és bemenj oda. Ha olyan rossz a helyzet, bármikor besétálhatsz, és felbonthatod a szerződést. Nyilván ennek ára van, és ha megteszed, nem fognak neked fizetni (miért is tennék?). Ha nem teheted meg, hogy lemondj a fizetésedről, akkor sajnos be kell menned, ez van. Vagy keresel egy másik munkahelyet. Valahonnan nyilván jönnie kell a pénznek, ha nem akarsz éhen halni.

Forrás: Shutterstock

De nagyon téves gondolat kényszerként megélni ezt a helyzetet. Mindig van választásod. Választhatod, hogy felmondasz. Szabad lehetsz bármikor - de a szabadságnak mindig ára van: jelen esetben az, hogy nem lesz fizetésed. A te döntésed, hogy bevállalod-e vagy sem. Tudom, hogy sokan ezt nem tehetik meg. De olyan a világon nincs, hogy valakinek huzamosabb ideig szenvednie kelljen egy munkahelyen. Hiszen ha nem teheted meg, hogy máról holnapra felpattansz, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy a jelenlegi munkád mellett kezdj el nézelődni. Ehhez viszont az kell, hogy rászánd az időd, mert helyetted senki nem tudja megoldani!

Szerintem ha nem vagy elégedett a munkáddal, érdemes átgondolni, mit vagy hajlandó adni vagy feláldozni azért, hogy pénzed legyen. Számtalan lehetőséged van: új munkát keresni, karriert váltani, vállalkozásba kezdeni, és még sorolhatnám. De bármit is teszel, ne felejtsd el: felnőtt vagy, felelősséget kell vállalnod magadért, a döntéseidért és az életedért. Ha te úgy döntesz, hogy minden reggel felkelsz és bemész oda, akkor legyél tudatában, hogy ez a te döntésed, te teszed meg, tehát csak egyvalakit okolhatsz mindenért: saját magadat. Itt mutatkozik meg a felnőtt gondolkodás - nem az éveid számában...

Fotó: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek