3+1 ócska kifogás, amivel a bunkó embereket mentegetik!

Nemrég egy munka kapcsán egy új arccal kellett együtt dolgoznom, aki elképesztően bárdolatlan stílusban reagált egy, az ő véleményével nem egyező észrevételemre. "Nekem te ne dumálj vissza, te itt senki vagy!" - írta.

Gyakorlatilag vadidegenként, egy professzionális, higgadt e-mail áradatban. Később a projektvezető alig győzött a nevében elnézést kérni. Felhívott, és hosszan magyarázta, hogy a fickónak pokoli nehéz gyerekkora volt, az apja molesztálta, most is egy elnyomó kapcsolatban él, és egyébként egy zseni. Mindössze 10 percet beszéltünk, de gyakorlatilag az összes kifogás elhangzott, ami a bunkó viselkedés mentegetése kapcsán szinte klisészerűen ismétlődik.

Bár alapvetően toleráns embernek tartom magam, ráadásul nekem is van egy szenvedélyes, mediterrán stílusom, az ilyesfajta lekezelő, alpári modor nálam sem a munkamegbeszélések során, sem a privát szférában nem tartozik az elfogadható kategóriába. Aludtam rá egyet, és még mindig ugyanígy látom: a projektvezető áldott jó lélek, hogy mentegeti a kollégát, de van egy pont, amikor igenis húzni kell egy vonalat, és nemet kell mondani a tahóságra.

Úgy látom, a taplóság felett hajlamosak vagyunk szemet hunyni meglehetősen sok esetben. Például azért, mert az illető(nek)...

1. Nehéz gyerekkora volt.

Terapeuta ismerősöm mesélte, hogy az egyik leggyakrabban visszatérő trauma a terápiák során még mindig az, hogy "Nem úgy szeretett az anyám/apám, ahogyan én szerettem volna." Igen, méltányolom, hogy a kolléga szörnyű múlttal a háta mögött érte el, amit elért - de a jóisten szerelmére, 30 éves, intelligens, tudatos felnőtt emberként ne legyen már kifogás a nehéz gyerekkor! Vagy ha az, akkor ott a lehetőség egy terápiára: mindenki maga dönt, hogy fel akarja-e dolgozni és el akarja-e engedni a múltat vagy nem.

2. "Amúgy egy zseni."

Régóta észrevettem, hogy a magas intelligenciájú, kivételes művészi tehetségű, sikeres és ügyes embereknek hajlamosak vagyunk elnézni, ha pokrócként bánnak a környezetükkel. Az megvan, amikor a ház felújítását egy embertelenül udvariatlan, nők fenekét brahiból csapkodó, részeges mesterember vezeti, és mindenki - a megrendelőtől a munkatársakig - lábujjhegyen ugrál körülötte, mert ő pótolhatatlan, fontos, zseniális?

Forrás: Shutterstock

 

Én ezt Picasso-szindrómának hívom - merthogy ő volt az, akinek nárcisztikus, elnyomó karakterét épp művészi lángelméje miatt nézték el. Ő pedig - visszaélve ezzel -, az egész közvetlen környezete életét tönkretette.

3. Jól néz ki.

A csinos, szép arcú nők, a jó kiállású, izmos férfiak - különösen, ha mellé még elegánsak is -, mintha sokkal kevesebbel megúsznák a bunkó viselkedést, mint az átlagember. Nemcsak az egyértelmű vonzalom faktor miatt, de valahogy azért is, mert az előnyös külső mintha azt sugallná, a másik mindig tudja, mit csinál, tehát feltehetően az adott, vitás kérdésben is igaza van. Sőt, fura módon mintha a megnyerő felszín hirtelenjében a bárdolatlan, pokróc belsőéért is kárpótolná a világot...

+1 Nincs könnyű helyzetben.

No igen, az összes közül talán ez az indok az, amit még készséggel el is tudok fogadni, hiszen magától értetődő, hogy akit épp szorít a cipő, az feszültebb, ingerlékenyebb, türelmetlenebb. Aki épp egy elnyomó kapcsolatból próbál kilábalni, lakás nélkül rokonoknál húzza meg magát vagy súlyos betegséggel küzd, azzal előfordulhat, hogy könnyebben kijön a sodrából. A baj azonban ott kezdődik, hogy sokszor automatikusan ilyesmire hivatkozva kapnak felmentést a tahóságra olyanok is, akiknek hatalmukban állna rendezni végre a helyzetüket ahelyett, hogy másokat terrorizálnának, más lelkeket mérgeznének.

Azt hiszem, van egy pont, amikor félre kell tenni a kifogásokat: felnőtt emberek vagyunk, mindenki vállalja a szavai következményeit és igyekezzen úgy dolgozni, hogy ne taposson el közben senkit sem! Ez egy minimum elvárás, ami a fentiek ellenére is sikerülhet bárkinek, aki hajlandó rá...

 

Fotó: Mudra László/
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

 Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?