Egy új Facebook-faj születőben: a Homo Commenticus!

Isten bizony, értem őket. Azokat, akik egy-két felvillanó komment alapján megismerni vélt személyt kritizálnak. Hiszen ezek az emberek valójában az évek alatt rájuk rakódott sérelem- és kudarcréteg alól szemlélik a világot - sok esetben rosszul.

Minden egyes hozzászólásra tudnék reagálni. Méghozzá nem különbül, mint az eredeti szerző: megingathatatlan meggyőződéssel és csípőből. Mégis inkább felveszem a megfigyelő szerepét, és fogcsikorgatva, de próbálom minden hozzászólás mögött felfedezni az embert. A tragikus gyerekkor terheit máig cipelőt, a megbántottat, az agresszív miliőben nevelkedőt, a magányában megkeseredettet vagy a személyes kudarcai miatt a világot hibáztatót. Mindennek oka van ugyanis, hogy ilyen közhelyet puffogtassak. És ha már sajnos nem jár mindenkinek alanyi jogon egy pszichoterapeuta, legalább a neten, legalább névtelenül, legalább talán így nem a gyerekén tölti ki...

Éljen az ingyenes stresszlevezetési fórum...

Einstein egyszer azt mondta: nem tudja, a harmadik világháborút mivel fogják megvívni, de hogy a negyediket botokkal és kövekkel, az biztos. Ezt azzal egészíteném ki, hogy a három és felediket pedig szavakkal dobálózva, lélekölve. A kommentáradatok és az ott folytatott verbális csaták adják a legpontosabb korrajzot, ami, hááát, nem túl fényes.

Meggyőződésem, hogy a cenzúrázatlan kommentelés az egyik oka annak, hogy Magyarország utcái nem változtak még át a Walking Dead egyik forgatási helyszínévé - csak nálunk nem zombik, hanem überfrusztráltak bolyonganának. Viszont ez is fertőző, csak ez hergeléssel, önkontroll hiányában terjed. Itt van néhány kommentelőtípus - levédetem ezt a homo commenticus elnevezést -, akikbe szerintem minden valamire való internethasználó belefutott már:

A Kényszeres

Szinte mindig profilképmentes, és gyakran álnevet használ. Különös ismertetője, hogy csont nélkül lekurváz. Egyazon topikon belül több vitába is belekeveredik - néha önmagával is. Félelmetes, mennyi időt tölt vitriolos vaktölténnyel való lövöldözéssel. Ha egyszer megtalált, nagy eséllyel visszatér egy későbbi posztodhoz is, nehogy hiányolni kezdd.

A "Mondgyonle"

Ha azt mondod, hogy jobban szereted a kakaós csigát, mint a túrós batyut, azonnal Trianonnal vagy a politikai hovatartozásoddal jön. Egy péksütemény-preferenciából tudni véli a véleményedet a világról. Ő is előszeretettel vitázik egy másik "Mondgyonle"-val vagy Kényszeressel - természetesen szakirányú végzettség nélkül, és nyilván mindig igaza van. Szerintem kihalásos alapon működnek: agyvérzést kapnak minden harmadik heves szópárbaj után, de máris helyükbe lép a klón, hogy folytassa a végeláthatatlan harcot.

A Meredeken Asszociáló

Egyszer egy írásomban kinevettem a férfiakat, akik annyira nem figyelnek a részletekre, hogy indokolatlan tárgyakat hagynak a csajozósnak szánt fotók hátterében. Egy vasalós életképet hoztam fel példának, mire a kedves kommentelő duó odáig hergelte egymást, hogy elkezdtek "merezekamainőközni", akik még egy fakanáltól is megijednek. Nem, mi tőletek, üzeneteket rosszul dekódolóktól ijedünk meg.

A "Pfff" meg a "Pontpontpont"

Úgy megkérném, hogy fejtse ki bővebben, bár ezzel csak magamra zúdítanám a haragját. Mert ő az, aki csak kijelentő módban tud kommunikálni, hiszen neki nem véleménye van, hanem teljeskörű rálátása a dolgokra. Azokra is, amiket csak te éltél át. Úgyhogy inkább leokézod magadban, és görgetsz tovább...

A Hímsovinizmust/Fenimizmust Túltoló

Az előbbivel én többször találkozom. Gyakrabban látok válogatás nélkül aranyásózó kommenteket, mint olyanokat, amikben sumákhülyegyerekeznek. És sokkal megátalkodottabbnak gondolják a nyilatkozó férfiak a szóban forgó nőket, mint fordítva. Hogy ez statisztikai hiba vagy a valóság, azt nem tudom.

A Humor Herold

Se... Véresen komolyan vesz minden mondatot, és ugyan igaz, hogy a humor jellege a társadalmi viszonyok hű tükröződése, de néha - csak néha - meg kellene engedni magunknak azt a luxust, hogy szimplán röhögünk egyet. Magunkon és egymáson.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?