A felnőtt élet buktatói: Pont az tesz tönkre, hogy bármit megtehetsz!

Újságíróként rengeteg sztorit hallunk a kollégáimmal komoly, öntudatosnak, lelkileg stabilnak látszó férfiaktól/nőktől, akik a névtelenség lehetőségével élve őszintén mesélnek az életükről.

Az ilyen történetek mind arról árulkodnak, hogy a látszat semmit nem jelent: az emberek többsége valójában nagyon is törékeny. Tele van félelemmel, megfelelési kényszerrel és bizonytalansággal. A vezetőként dolgozó, magabiztosnak tűnő nő évekig tartó bántalmazó kapcsolatról számol be, amit alig sikerült kihevernie. A sikeres férfi elpazarolt évekről beszél, amit csajozással töltött - azt mondja, csak utólag jött rá, hogy az egyéjszakás kalandok pótcselekvésként szolgáltak, miközben legbelül iszonyatosan magányos volt.

Azt hiszem, többségünket senki nem készítette fel arra, hogy a felnőttséggel járó korlátlanság mekkora veszélyeket rejthet. Arra, hogy az életben ma már az a legnagyobb kihívás, hogy mindent megtehetsz. A lehetőségeink száma végtelenné vált - csakhogy így a hibázási esély is sokkal több, mint régen. 100 évvel korábban egy 18 éves fiatal előtt még nagyon is kiszámítható életút állt: szerelem, családalapítás, gyerek (és persze munka).

Nem volt kérdés, milyen feladatokhoz kell felnőniük - ahogyan az sem, mit válasszanak. Ma viszont, ha kilépsz a gyermeki lét korlátai közül, rengeteg irányba indulhatsz. Melyiket válaszd? Mást sugall a média, mást mondanak a szülők, mást súg a fejedben a "kisördög" és a "kisangyal"...

Beszabadulsz a felnőtt létbe és leteszed a voksod valamelyik vonal mellett, amiről úgy gondolod, a tiéd. A többség ma trendi akar lenni, és - a kor elvárásainak megfelelően - vagány csajként és srácként él. Mindent kipróbál, "kiéli magát", nehogy később ez hiányozzon az életéből, halmozza a bulikat és az élvezeteket, ahogy az egy 21. századi fiatalhoz illik. Közben igyekszik önmegvalósítani: egyetemre megy és karriert épít.

Mások szembemennek az árral. A húszas éveik elején esélyt adnak a nagy szerelemnek, leparkolnak egy állandó párkapcsolatban, gyerekeket szülnek, és így próbálnak boldogok lenni.

Forrás: Shutterstock

Közben persze a médiában vagy az interneten újra és újra viták lángolnak fel a társadalom elöregedéséről, a fiatalok felelősségvállalásáról. "Hova tart az emberiség?" - kérdezik. Ám kívülről sosincs - és sosem lesz! - jó válasz arra, melyik választás a helyes. Nem mondják meg, mit kell tenned. Minden lehetőség mellett és ellen vannak meggyőző érvek, vonzó előnyök és riasztó buktatók - egyszóval teljes a káosz. Az eredmény?

Olyan világban élünk, ami látszólag tele van kiegyensúlyozott emberekkel: szépek, okosak, sikeresek - csak épp legbelül felzabálja őket a kétség. Sokuknak még harminc felett sem sikerül rájönnie, hogy mit akar igazán. Abba az irányba vetődött, ami felé a leginkább sodorták, és csak hosszú évek után ébredt rá, hogy megnyomorította a megfelelési kényszer.

  • Van, aki olyan hivatást szerzett, amire valójában sosem vágyott, de a szülei effelé az élet felé tolták, és ő elhitte: ez kell neki.
  • Van, aki a belevaló, trendi csaj/srác szerepének hódolt, és mindent feláldozott egy menőnek látszó partnerért, aki érzelmileg kihasználta és a földbe döngölte.
  • Van, aki élete nagy szerelmét szalasztotta el, mert félt "idő előtt" megállapodni és inkább váltogatta a partnereit.
  • Van, aki túl korán házasságba menekült, mert a társfüggősége miatt kapaszkodnia kellett valakibe.

Mi a megoldás?

 Azt hiszem, az, hogy a mostani fiatalokból megpróbálunk önazonos, stabil önismerettel rendelkező, külső befolyásoknak ellenálló embereket nevelni. Hogy azt mondjuk a tizenéveseknek: "Igen, ma már valóban bármit választhatsz: de vigyázz, mindegyik lehet ugyanolyan jó és ugyanolyan rossz! A kulcs az, hogy rájöjj: te, saját magad valójában mit akarsz!"

Ez az egyetlen módja, hogy túléljük ezt az éktelen nagy szabadságot. Különben a többség iszonyatosan nagy hasast fog dobni, és az élete következő része azzal megy el, hogy sajnálja magát...

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?