szerelem megfelelési kényszer párkapcsolat átváltozás megfelelés összecsiszolódás alkalmazkodás Pechál Péter
Egy kapcsolat elején fontos, hogy a pár tagjai összecsiszolódjanak. De mi van akkor, ha ezt a folyamatot az egyik fél egy "kicsit" túltolja?

Olyan emberekkel szeretünk együtt lenni, akikkel hasonló a világnézetünk, az ízlésünk, a gondolkodásmódunk és az elveink - esetleg ugyanazoknak a hobbiknak hódolunk. Hiszen pont ezek a közös pontok azok, amik felkeltik az érdeklődésünket (amellett, hogy a másik baromi jól néz ki). A nagy egyetértések nagy egymásra találásokat szülnek, és így élheted meg a felemelő "Tényleg te is így gondolod?" "Neked is az a kedvenc filmed?" pillanatokat.

Ennek így is kell lennie ideális esetben. Azonban több olyan nővel is találkoztam, akik egyik kapcsolatból a másikba kerülve szinte levedlik a bőrüket és teljesen átalakulnak. Részben lehet ebben egy kis tudatosság is: imponálni akarnak a másiknak azzal, hogy teljesen le vannak nyűgözve az érdeklődési körétől, a gondolkodásmódjától.

Ám sokszor olyan közös metszeteket is létrehoznak, amik valójában nem is léteznek. Elhiszem, hogy ha nagyon dögös egy pasi, akkor miatta még a foci is sokkal, de sokkal érdekesebb sport lehet - vagy például már nem is hangzik olyan szarul (de!) "a nőknek a konyhában a helyük" elv. Viszont akárhogy is nézzük, ha magadtól nem ezeket gondolod, akkor ez egy hazugság - még ha kegyes is.

Amikor még azt sem tudod, ki vagy...

A másik oldalon - főleg a fiatalabb lányoknál - közrejátszhat az, hogy a személyiségük még nem teljesen kiforrott, és a pasi iránti fokozott érdeklődés átcsap egy túlzott lelkesedésbe. Ilyenkor minden érdekes, amihez neki köze van, minden program izgalmas, amikor együtt lehet lenni - és tulajdonképpen honnan tudhatná, hogy nem hatalmas rajongója a horgászatnak? Hiszen még sosem próbálta... Szóval, csak úgy elragadja őket a nagy szerelmi mámor, ami idővel csillapodik, és mindenki szépen megtalálja a saját helyét.

Az érdeklődés tök normális!

Az tök jó, ha érdeklődünk a párunk szenvedélyei iránt - én is jóval többet tudok a géllakkozásról, mint ami normál esetben indokolt lenne -, hiszen kifejezetten rossz érzés, ha a másikat teljesen hidegen hagyja valami, ami nekünk nagyon fontos. A gond ott kezdődik, amikor valaki a másikra reflektálva alakítja át az egész személyiségét, ugyanis ebben az esetben nemcsak új hobbik kerülhetnek képbe, hanem az értékrend is megcsúszhat egy kicsit.

Forrás: Shutterstock

Például:

Habár Gizike eddig kizárólag monogám kapcsolatban élt, a jelenlegi pasija a nyitott kapcsolatokban hisz. Ekkor ráébred, hogy tulajdonképpen mindig is vonzotta ez a gondolat, ez az igazi szabadság, a szerelemnek pedig nincs köze a testiséghez. Majd pár hónap múlva szépen észbe kap, hogy ez a kabát mégsem jó rá, és a hideg is kirázza a gondolattól, hogy a szerelme másokkal is hancúrozik. Így hát kilép a kapcsolatból, és legközelebb egy sokkal konzervatívabb párt választ magának. Talán számára túlságosan is konzervatívat...

Egy mélyen vallásos férfit, akivel közös imával indul a nap, kötelező a vasárnap reggeli mise, és a szex is igencsak más keretek között zajlik. De meggyőzi magát, hogy tulajdonképpen pont erre volt szüksége: keretekre, biztonságra, megfontoltságra és egy kijelölt útra, amin tiszta szívből haladhat. Vagyis haladhatna, ha valóban ez lenne az ő útja - de nem az.

Fájó szívvel tehát ismét sátrat bont, és elindul megkeresni a következő igaz szerelmet. Persze ez a folyamat is részese lehet az önmagunkra találás folyamatának, a személyiségfejlődésnek, hiszen ha már tudjuk, mi az, ami nem jó nekünk, azzal közelebb kerülünk ahhoz, ami jó. Viszont ha valaki már többször is ilyen kaméleon kapcsolatban találta magát, és mindig ő volt az irreálisan alkalmazkodó fél, akkor ideje lenne elgondolkodni!

Mennyire vagy tisztában azzal, hogy neked mi a fontos az életben? Mi az, amire te igazán vágysz? Milyen dolgokból nem akarsz semmiképpen sem engedni? Mi tesz boldoggá? Mitől tudsz kiteljesedni? Amíg ezekre a kérdésekre nem tudod a választ, addig nem is fogsz tudni olyan emberrel kapcsolatban élni, aki megadja azt, amire szükséged van. Hiszen még te magad sem tudod, mi lenne az.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.