Csóróság, plusz kilók és konyhaundor - helló, karácsony!

A karácsony időszakában sok minden megváltozik. Beindulnak azok a jelenségek, amelyek egy-két apróbb ránc megjelenésével, netán kisebb égési (vagy egyéb) sérülésekkel járnak - az ősz hajszálakról nem is beszélve.

1. A lakás szürke színben pompázik

Ünnep előtt a szobák és a konyhák valami különleges képességnek köszönhetően színt váltanak, és a szürke ötven árnyalatában kezdenek tündökölni. A heti takarítás eredménye gyakorlatilag láthatatlan, nem úgy, mint a bútorokra tapadó porszemek. Az igazi kegyelemdöfés mégis az, hogy ezek a semmirekellők a szentestéhez és a családlátogatáshoz közeledve egyre sötétebbnek mutatják magukat. Fő ismertetőjelük a porronggyal fel-alá rohangáló, ideges női egyed, akinek leggyakrabban használt szava a nagytakarítás.

2. A kirakatok sokkal hívogatóbbak

Amíg év közben a lehajtott fejjel történő, monoton séta a menő, a december az emelt fejek időszaka. Terminátorként szkennelem be a körülöttem lévő világot, gondolatban pedig leendő gazdáikhoz párosítom az ajándéknak nevezett vackokat. Közben - mint valami szlalom világbajnok - a hasonló elhivatottsággal közlekedő egyéneket kerülgetem a plázában. Fontos megemlíteni, hogy december 24-éhez közeledve a kirakatok portékáinak hasznossági és felhasználhatósági arányai a 100%-hoz konvergálnak.

3. A pénztárca a szokottnál is vékonyabb

A pénztárca vastagsága év közben, valamint hónap eleje és vége között is drasztikus változásokon megy át, ez azonban semmi a decemberi átalakuláshoz képest. Egy Forma 1-es autó gyorsaságával tűnik el belőle a fizetés, a pulykapénz, és az előző hónapokban összekuporgatott pénz. Erre persze Fluimucil Ábel feltenné a klasszikus kérdést: miéééért? A válasz általában a karácsonyfa tövében és az ebédlőasztalon keresendő.

Forrás: Shutterstock

4. A konyha barátságosabbá válik

Sosem tudtam eldönteni, miért - talán a mindennapos találkozások hatására? - de karácsonykor minimum Gordon Ramsay-nek képzelem magam. A legrosszabb, hogy nem csak álmodozom erről, hanem úgy is kezdek viselkedni. Órákra bemerészkedem abba a bizonyos helyiségbe - veszélyt nem ismerve -, és tevékenyen részt veszek az elhasználódást elősegítő folyamatban - ez utóbbit a köznyelv karácsonyi ebéd/vacsorakészítésnek nevezi.

5. A tükör gonosszá válik

Nem tudom, hogy a napokig tartó "csak egy falatot egyél még", " kóstold meg" kezdetű mondatok hatására történik- e mindez, de karácsony után a tükör elképesztően gonosz dolgokat képes mutatni. Ami pedig igazán felháborító, hogy a ruhák - néma cinkosságot vállalva a tükörrel -, se szó, se beszéd, egyszerűen szűkebbé válnak. És nem, nem mellben, sokkal inkább deréktájon történik velük valami... (Előbbi esetben évi többszöri karácsonyt javasolnék.) De van megoldás! A helyzet kezelésében a karácsonyt követő leárazások nyújtanak hathatós segítséget.

6. A mosolyt felváltja a vicsorgás

És nem azért, mert az ünnepeket egy plasztikai klinikán töltöttem. A karácsony első óráiban még kellő nyugodtságot kölcsönöz az ajándékoktól kapott sokk, valamint a kajakóma, nem beszélve a nagytakarítás és a főzés okozta fáradtságról. Az idő előrehaladtával azonban ezek gyógyhatása csökken, az idegesítő történetek, megjegyzések és családtagok száma viszont egyre nő - ahogy a mosatlan tányéroké és a koszos poharaké is. A szeretet ünnepe lévén pedig nem illő a hangos szó... Tehát marad a - semmiképpen sem belülről jövő - teljes fogsort kivillantó arctorna. Ja, és az estig tartó mosogatás, pakolás..

7. Furán telik az idő

Tényszerűen megfigyelhető, hogy a karácsony előtti készülődés fázisában a percek sokkal gyorsabban peregnek. Gyakorlatilag kétszer annyi teendőt végzünk el fele annyi idő alatt, ez azonban mégsem elegendő az elképzelt tökéletességhez. Ellenben a szentestét követő napokban ez már a múlté. A sáskajárásnak is beillő rokonlátogatások alatt már eszedbe sem jutna azt a bizonyos homokórát megállítani. Peregnek ugyan a homokszemek - csak nem elég gyorsan...

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek