barátnő tulajdonság barát kétszínűség Törtető Bene Andrea barátság hisztérika
Irigykedtél valaha Carrie Bradshaw és barátnői legendás kapcsolatára? Vágytál arra, hogy olyan emberek vegyenek körül, akik minden porcikádat ismerik, és tudják akár egy pillantásodból is, mire van szükséged?

Ez egy természetes emberi érzés, de nem mindegy, hogy kiket nevezel a legjobb barátnőidnek... Íme, négy "barátnő" típus, akiktől azon nyomban menekülj!

A hisztérika

Az a "barátnő", aki folyamatosan nyafog, hogy neki mennyi mindene nincs, és irigykedik másokra - vagy ami még rosszabb, rád irigy, és ezt a tudtodra is hozza. Olyan típus, aki pillanatok alatt megsértődik, még attól is, ha jó szándékkal közölsz valamit: például, hogy válasszon inkább másik szoknyát, vagy szedje le a fogáról a spenótot.

Persze akkor is kitör a tornádó, ha számára nem megfelelő hangnemben szólsz hozzá, hiszen valóságos nebántsvirágként éli a mindennapjait, a saját maga által kreált rózsaszín világban.

Ha ilyen személlyel hozott össze az élet, egy idő után azt fogod érezni, hogy semmit nem mersz - vagy akarsz - neki mondani, mert úgyis zokon veszi. Ha pedig valamiben sikert érsz el, már szinte hallod is, ahogy siránkozik a nyomorán, ahelyett, hogy veled örülne, és téged támogatna.

Az uralkodónő

Ő az, akivel kezdetben minden szépnek tűnik, már-már azt érzed, tényleg a lelki társadra találtál. Jókat nevettek, hasonló a stílusotok, sok mindenben egyezik az ízlésetek, és szerettek másokat véleményezni, amolyan közös program gyanánt. Ám egy idő után észreveszed, hogy már nem puszta szórakozásból beszél ki másokat, és nem is áll meg egy-két megjegyzésnél. Te pedig nem érzed ezt akkora mókának, hiszen számodra nem azt jelenti a barátokkal való időtöltés, hogy egyfolytában másokat szapulsz.

Ha ezt szóvá teszed neki, akkor akcióba lendül, és megmondja, hogy mit gondolj, mit mondj, hogyan viselkedj, és addig erőlködik, míg ki nem csikarja belőled, amit hallani szeretne. Zokszó nélkül kritizál másokat, akár hangosan is, de ha ő kerül górcső alá, kikéri magának.

Ha pedig nem veszed észre, hogy manipulál, könnyen a befolyása alá kerülsz. Ez pedig nem barátság, egy cseppet sem. Menekülj! Ne sajnáld, hogy többé már nem az életed része!

Forrás: Shutterstock

A törtető

Elsőre szimpatikusnak tűnhet, hiszen ambiciózus, terveket sző a jövőre nézve, és szinte minden percét előre eltervezi. Áldod a sorsot, hogy összetalálkoztatok, hiszen remek példakép előtted, igazi húzóerő. Egy darabig visz is magával a lendülete, de egy ponton túl rájössz: nem éppen azzal a módszerrel jut előre, ahogy neked ez még természetes.

Kezded észrevenni, hogy pimaszul kihasznál embereket - köztük gyakran téged is -, hiszen miért is ne segítenél neki, elvégre a "barátnőd". Csak az furcsa, hogy valahogy mindig "elfelejti" megköszönni, amit érte tettél. Négyszemközt teljesen mást mond, mint nyilvánosan. Ilyenkor pedig előszeretettel ócsárol olyan embereket, akik nem segítik az ő előremenetelét.

A kétszínű

Az egyik legveszélyesebb "barátnő" típus, mert gyakran elfelejti, hogy a barátságban ketten vagy többen vagytok, nem csak ő maga. A jó időkben mindig ott van: jó veled nevetni, jó együtt készülődni a bulikra és kibeszélni a pasikat. De ha fordul a kocka, és mélyre kerülsz, hirtelen nagyon elfoglalttá válik. Olyankor minden fontosabb, mint te - de nem mondja a szemedbe, inkább csak kifogásokat talál, hogy miért nem ér rá soha egy kis beszélgetésre.

Ám ha mégis szakít rád időt, akkor szinte biztos lehetsz abban, hogy hamarosan mindenki tudni fogja azokat a titkokat, amiket személyesen csak neki mondtál el. És az is borítékolható, hogy teljesen másképp meséli majd el, mint ahogy valójában történt - mindezt annak érdekében, hogy saját magát a legjobb színben tüntesse fel.

Bene Andrea

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.