erőszak kibeszélő Molnár Csanád bántalmazó magazin párkapcsolat lélek bántalmazott bántalmazó kapcsolat lelki erőszak
Vannak olyan párkapcsolatnak nem nevezhető társulások, melyek során az egyik fél csak a másik rovására érzi jól magát. Mégpedig úgy, hogy kihasználja, leértékeli a párját - ezzel pedig eléri, hogy a másik fél ne tudjon, de ne is akarjon szabadulni ettől a kapcsolattól.

Ilyenkor nem történik egyéb, "csak" érzelmileg kihasználnak, manipulatív trükkökkel, erőszakkal fenntartják a kapcsolatot, amiben csak szenvedő alany lehetsz. Ha nem lépsz ki a viszonyból, akkor azt éred el, hogy megerőszakolják a lelked. És ha te ezt megengeded, ha nem hagyod ott azt, aki kihasznál, aki leépít és elrabolja az egyre fogyó idődet, akkor te is bűnrészes vagy...

Ismerős helyzet, mikor a párod teljesen ki akar sajátítani magának, és zokon veszi, ha az életed nem csak a kapcsolatotokra korlátozódik? Nem hagyja, hogy nélküle is jól érezd magad, elvárja, hogy mindennél fontosabb legyen neked.

Megjegyzéseket tesz a külsődre, a jellemedre, a tulajdonságaidra, a tetteidre - persze mindezt "tréfásan" teszi, de azért érezteti veled, hogy sokkal értéktelenebb vagy nála... Így pedig szépen, apránként egyre jobban alárendeled magad a párodnak, és alábecsülöd a saját értékeidet. Pedig sok esetben csak a saját hibáit, gyengeségeit, félelmeit vetíti rád...

Előbb-utóbb eléri, hogy ne legyen saját véleményed és önálló döntésed, sőt, még egy lélegzetvételed se legyen - és annak ellenére, hogy ő hoz meg minden döntést, mégis mindenért te vagy a hibás: te vagy az oka a globális felmelegedésnek, a defektnek, de még annak is, hogy a KRESZ szabályok miatt nem száguldozhat kedve szerint.

Még véletlenül se hidd azt, hogy ez mind azért történik, mert éppen nehéz napja volt, vagy mert felbosszantották a munkahelyén! Ő mindig, mindenért téged fog okolni, ha van rajtad sapka, ha nincs. Ismerd fel, hogy a hiba nem benned van, és ne hagyd, hogy áldozat legyél, ne tűrd el, hogy megerőszakolják a lelked!

Forrás: Shutterstock

Félelemkeltő a magatartása, nem érzed magad biztonságban mellette, pedig egy párkapcsolatnak ez lenne az egyik alapeleme. Lelki vagy fizikai terror mellett ez nem jöhet létre - de akkor miért is maradnál benne? Ha nem vagy boldog, ha a vasárnapi ebéd közben hányingered van öröm helyett, akkor éppen sorvadsz belülről. Ha nem tetszik - márpedig sosem tetszik - neki a viselkedésed, a nézésed, a főztöd, akkor megsértődik, és kér egy kis időt...

Ez alatt pedig nem csinál egyebet, mint téged ócsárol, becsmérel, és elhiteti veled, hogy miattad kellett szüneteltetni a kapcsolatot. Ezzel pedig eléri, hogy a kedvében akarj járni, és csak azzal törődj, hogy mi az, amivel kiengesztelheted... Elvárja, hogy tiszteld, mintegy feljebbvalóként nézz rá: ő a király, te a szolga. De nem lehetsz cselédje annak, akivel kapcsolatban élsz, nem azért vagy vele, hogy teljesítsd minden kívánságát!

És a valóság az, hogy belül ő fél csak igazán: nehogy kevesebb, sikertelenebb legyen másoknál. Nehogy kevésbé tiszteljék, szeressék, mint másokat. Nincs rendben magával, ezért féltékeny az egész világra. Féltékeny arra is, hogy te nélküle jól érzed magad. Éppen ezért olyan lelki nyomásnak vet alá, amitől meggörnyedsz, összeroppansz, és ezzel eléri, hogy fontosabb legyen számodra még saját magadnál is.

És ha ellent mersz mondani? Megsértődik, elhagyással fenyeget. Nem ér semmit a kedves szó, nem ér semmit egyik szeretetnyelv sem, csak akkor válthatsz ki "elismerést", ha alázatos vagy. Így egyre többet engedsz, de ezzel csak az étvágyát fokozod, és ő egyre többet enged meg magának, mivel semmiféle retorzióra nem kell számítania. Te pedig apránként megsemmisülsz, hiszen akinek nincs gondolata, nincs véleménye, és döntése sincs, az valójában nem létezik...

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.