Mondj néha nemet a gyerekednek!

Hisztiző gyerek a buszon - mert nem azon az ülésen ül, amit kiszemelt magának. Hiába van öt másik üres hely a közelben, nyilván az az egy kell, amin a testvére utazik.

Kiránduláson zsarnokoskodó gyerek, aki jégkásáért kiált, majd könyörögni kezd még egy fagyiért is - sikerrel... Bevásárlóközpont: földön fetrengve hisztériázik egy kislány, mert nem kapja meg azonnal az áhított játékot.

Anyaként lever a víz, elönt a feszültség, és úgy érzed, bármit, de tényleg bármit megtennél, hogy eltűnhess a szituációból, és eltávolodhass a hisztitől, illetve a rosszalló, kíváncsi, kárörvendő és megmondó tekintetektől. Mégis, az első sokk után realizálod, hogy nem válhatsz köddé, hiszen a kis "zsarnokpalántából" viselkedni képes, kulturált felnőttet kell nevelni.

Ezért ne feledd:

Te szabod meg, hol van az elég!

Te határokat szabsz, a gyerek pedig feszegeti azokat - ez a dolga. De attól még szükség van keretre, hiszen a határtalanság élménye ijesztő - még egy felnőttnek is. Tehetetlen félelme pedig feszült frusztrációba csap át, hiszen szabályok nélkül semmi nem védi meg őt. Leginkább önmagától, no meg persze a kudarcoktól.

Te alapozod meg a későbbi kapcsolatait!

Ha a szemed fénye minden füttyentésére ugrasz, és a kívánságai mindig, mindenek felett állnak, akkor bizony nagyon nehezen fog boldogulni az óvodában, iskolában, később pedig a munkahelyén és a magánéletében. Ugyanis - rajtad kívül - senki sem fog úgy tekinteni rá, mintha mindenki csak érte élne. És ő ezt nem fogja tudni kezelni.

Forrás: Shutterstock

Neked kell mindig következetesnek lenned!

Elég csak egyszer elgyengülnöd egy kritikus "hiszti pillanatban", máris aduászt adsz az utódod kezébe. Mert ha egyszer megtapasztalta, hogy a "nem", az kitartó hisztivel "igen" lehet, hát hadd szóljon! Idő és hangerő nem számít, hiszen előbb vagy utóbb eléri a vágyott csokit, fagyit, játékot, ruhát, ülőhelyet, kiskutyát vagy akár a csillagokat is. Csak kitartónak kell lennie.

Hogyan mondj mégis nemet?

  • Leginkább szeretettel! Ha érzi, hogy ugyanúgy szereted - akkor is, ha éppen valamilyen kérésére nemet mondasz - akkor nem keltesz benne felesleges bűntudatot, feszültséget és frusztrációt.
  • Erőfitogtatás helyett ("Azért, mert azt mondtam!"), inkább magyarázd el neki a saját nyelvén, hogy miért nem lehet ebéd előtt édességet enni, vagy a kedvenc világos szoknyájában kirándulni menni.
  • Mondj nemet igennel: "Most nem eszünk édességet, de ebéd után elmegyünk együtt a kedvenc fagyizódba, és aztán játszhatsz is kicsit a játszótéren."
  • Adj neki választási lehetőséget! Például hagyd, hogy ő válassza ki, milyen színű nadrágban szeretne óvodába menni! Ezzel - a saját szintjén - megtanul döntéseket hozni és felelősséget vállalni.

Szakács Anna

Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?