5 tipp sikeres emberektől a boldogsághoz

Képzelj el egy helyet, ahol az életed során kimondott és kimondatlan negatív gondolatok
gyülekeznek! Mekkora teret foglalnának el? Egy cipősdoboznyit? Esetleg egy szobányit? Vagy inkább egy komplett raktárhelyiséget?

Sokszor a negativitásnak sokkal előbb adunk - meg nem érdemelt - teret, mint a pozitív dolgoknak. Ezt nevezhetjük társadalmi "betegségnek" is, de végeredményében kizárólag rajtad múlik, hogyan kezeled ezt. Az esetek legnagyobb részében, ami közéd és a boldogságod közé áll, az te magad vagy!

Számos felmérést végeztek már arról, hogy az igazán sikeres és boldog emberekre általában mik jellemzők, és egy dolog biztosan nincs a listában: a negatív gondolkodásmód! Persze ezen a ponton felmerül a kérdés: hogyan csinálják? Hogyan képesek elzárkózni a negativitástól és az önsanyargatástól? Miért nem okolják magukat, vagy éppenséggel másokat a rossz dolgokért? Hogyan tudnak elégedettek lenni önmagukkal és a körülményeikkel?

Forrás: Shutterstock

A válasz pedig nem is annyira bonyolult! Arra fókuszálják az energiáikat, a gondolataikat és tetteiket, ami előreviszi őket az életben! Nem keresnek kifogásokat, nem süppednek az önsajnálat mocsarába, és nem keseregnek napokig egy-egy kudarcukon!

Mit tesznek helyette?

1. Értékelnek

Mikor az ember feje felett gyülekeznek a sötét felhők, piszok nehéz pozitívnak maradni, és nem véletlenül született meg a mondás: a baj csőstül jön. De! Ha ezekben a hullámvölgyekben is képes vagy arra, hogy alaposan mérlegeld az életedet, átgondolva minden napodat, és megtalálod benne akár azt az egyetlen apró örömöt, ami segíthet átlendülni a válságon, máris tettél egy lépést a boldogságod felé.

Tipp: Segítségedre lehet, ha eleinte úgynevezett boldogságnaplót vezetsz, amit elkészíthetsz saját magad, de beszerezheted a legtöbb könyvesboltban is.

2. Kikapcsolódnak

Egy boldog ember tudja, mikor kell megálljt parancsolni, hátrahagyni a feladatokat, és a
kikapcsolódásra összpontosítani. Ez megnyilvánulhat sportban, valamilyen kreatív tevékenységben, de akár utazásban vagy szórakozásban is. Egyedül te tudhatod, mi az a tevékenység, mely valóban pozitív energiákkal tölt fel, és időről időre mire van szükséged ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott maradhass!

Forrás: Shutterstock

3. Nyitnak a világra

Akár az újdonságok felfedezéséről van szó, vagy a saját fejlődésükről, esetleg mások megsegítéséről, a boldog emberek mindig tudatosan nyitnak a világ felé. Nem félnek a kudarctól, mert tisztában vannak vele, hogy az néha elkerülhetetlen. Azonban tudatosan kerülik a negatív gondolatokat, így minimalizálva azok beteljesülését. Képesek folyton megújulni, fejlődni, értékelni önmagukat és másokat egyaránt. Nem elvárják a boldogságot, hanem mindennap tesznek érte.

4. Pihennek

A kikapcsolódás és a pihenés nem egy és ugyanaz! Az előbbit űzheted aktívan is - például sportolás közben -, míg utóbbit kizárólag nyugodt környezetben, fizikai és szellemi impulzusoktól mentesen. Ehhez természetesen az is kell, hogy képes legyél kizárni a külvilágot, ellazulni és teret engedni a harmóniának, az "ürességnek". Elengedni a gyeplőt, ha úgy tetszik. Ha képes vagy megteremteni az ideális körülményeket a pihenéshez, meglepődve tapasztalod majd, hogy pár óra alvás után is olyan fitten és boldogan pattansz ki az ágyból, mint máskor 10 óra elteltével sem!

Tipp: Segítségedre lehet, ha alvás elemző applikációkat használsz, illetve lefekvés előttbevezetsz pár szabályt, mint például a telefontilalom vagy a meditáció.

5. Kialakítják az ideális környezetet

Az abszolút rajtad múlik, hogy milyen környezetben és kiknek a társaságában éled a mindennapjaidat. Mondják, hogy az ember nem válogathatja meg a családját - de mindenki mást igen. Nos, én amondó vagyok, hogy teljes mértékben a mi kezünkben van az irányítás, így mi dönthetjük el, hogy számunkra motiváló, inspiráló és fejlesztő környezetet alakítunk-e ki, vagy negatív, romboló közeget. Ehhez nem árt egy kis emberismeret, de ez az évek során elég jól elsajátítható. Ha ennek a listának minden egyéb pontját kipipáltad, de még mindig nem vagy boldog, akkor remélem, tudod hol a gond!?

Horváth Petra

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?