önbizalom siker kételkedés hülye értékek ész Pechál Péter kételyek gondolkodás
"Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel." (Bertrand Russel)

Tudom, a mai világban az emberi értékek legnagyobb fokmérője, hogy mennyire vagy sikeres. Minden "magasan képzett" coach azt hajtogatja, arról ír giccses idézeteket, hogy ne kételkedj magadban, felejtsd el a kifogásokat, és ne hallgass senkire! Csak menj előre leszegett fejjel, mint ökör a vágóhídon, és az utad végén majd ott fog várni a siker, a csillogás és a boldogság.

Csakhogy nem minden falat lehet áttörni - vagy legalábbis nem biztos, hogy pont neked fog sikerülni, csak azért, mert ész nélkül, ezredszerre is lefejeled. Persze, történhetnek csodák: ha nagyon kitartó hülye vagy, akkor talán te is megtanulhatsz vízen járni vagy repülni. De azért nem javasolnám, hogy szaladj neki izomból a Balatonnak, vagy egy 10 emeletes ház tetején kezdd el bontogatni a szárnyaidat...

Azzal is tisztában vagyok, hogy a folyamatos kételkedés kinyírja az önbizalmat, megtöri az ember lendületét, és emiatt sokszor már azelőtt kidobunk egy elképzelést, hogy elkezdtük volna megvalósítani.

De ha soha életedben nem gondolkodtál el azon, hogy biztosan helyesek-e az elképzeléseid - az önmagadról és a világról alkotott képed, vagy az, ahogyan az emberi kapcsolatokat kezeled -, akkor tuti biztos, hogy rohadtul el vagy tévedve.

Forrás: Shutterstock

Sokan szeretik ezeket harsogni:

  • Én magabiztos vagyok!
  • Tisztában vagyok az értékeimmel!
  • Nem vagyok befolyásolható!
  • Nem érdekel mások véleménye!
  • Nekem ez jár!
  • Ha valakinek nem tetszik, akkor keressen mást!
  • Nekem senki se mondja meg, mit hogyan csináljak!
  • Én különleges vagyok!

Ha meggyőződésed, hogy csak azért, mert embernek születtél, neked alanyi jogon jár a siker, a boldog szerelmi élet, és minden, amire vágysz, akkor ne is olvass tovább, mert úgysincs értelme! Ugyanis csak akkor lehetünk biztosak magunkban, akkor gondolhatjuk azt, hogy helyesen cselekszünk, ha időnként önvizsgálatot tartunk.

Ismerned kell az alapokat, a szabályokat, hogy tudd, mikor szegheted meg azokat. Vagy azt hiszed, te tökéletes vagy? Mindenható? Azt hiszed, a többi ember fölé emelkedhetsz, és neked nem kell végigszenvedni ugyanazokat a szarságokat, amit másoknak? Ezt azért ugye még te sem gondolod komolyan?!

Körülöttünk minden változik. Csak akkor lehetsz biztos a dolgodban, ha sosem vagy teljesen biztos magadban. Ha képes vagy változtatni, újragondolni, alkalmazkodni. Ha ezt nem tudod belátni, akkor csak pöffeszkedsz a saját tökéletességed illúziójában, és aztán csodálkozol, hogy miért nem terít eléd vörös szőnyeget az élet...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.