Minden kapcsolatot meg lehet menteni

Egy párkapcsolat sok-sok alappilléren nyugszik, amitől stabil lesz: hasonló értékrend, életszemlélet, neveltetés, és a többi, de egy fülöp-szigeteki mélykeresztény szivacshalász és egy ateista nagyvárosi ügyvédnő is élhetnek boldogan. Mert a szerelemnek elvileg nem lehet akadálya.

Viszont idővel sajnos a legtöbb embernél felmerülnek problémák. Egy párkapcsolat három szakaszból áll: van múltja, jelene és jövője. A problémák is egy, két vagy három szakaszban léteznek, súlyosságtól függően.

A könnyű eset, amikor csak az egyik hibádzik.

  • Együtt vagytok, együtt képzelitek el a közös jövőt, de a múltban történt valami, ami még mindig mérgez: fájdalom, megcsalás, vagy csak nehezen indul a kapcsolat a sok múltbeli sérelem miatt.
    Együtt voltatok, együtt is szeretnétek folytatni, de a jelenben van valamilyen probléma, amit meg kell oldanotok: elhidegülés, megcsalás vagy akár ismétlődő forgatókönyv szerinti rendszeres viták.
  • A múlt és a jelen is tök oké, de mondjuk, te már gyereket szeretnél, ő meg még utazgatni. Te falun szeretnél élni, ő meg New Yorkban. Talán ez a legegyszerűbb: olyan konszenzusra kell jutni, amikor mindkét fél elégedett lehet. Mondjuk utazgatás után jön a gyerek, aztán viszitek magatokkal a világ körül, vagy megoldás lehet a "hol lakjunk vitában" egy nagyvároshoz közeli kertes ház.
Forrás: Shutterstock

Nehezebb dió - de nem reménytelen -, amikor 2:1 az állás a negatívum javára.

  • Eddig sem volt zökkenőmentes, most sem az, de mégis eléggé szeretitek egymást ahhoz, hogy közös életet tervezzetek.
  • Még árnyékot vetnek a múltbeli dolgok, együtt maradtatok, és a jövő is bizonytalan, mert féltek tőle, vagy teljesen más céljaitok vannak. A régi idők problémái és a holnap bizonytalansága kétfelől nyomják a kapcsolatot.
  • Jól megvoltatok együtt, aztán történt valami, és a jelenlegi sok szar a közös jövőt is beárnyékolja.

De tudod, menthetetlen kapcsolat nincs!

Mindent meg lehet oldani, megcsalást, fájdalmakat, félelmeket, távolságot, veszekedést, félreértést, bármit. Csak az érzelmek totális hiányát, a közönyt nem. Némelyikhez elég egy ölelés, míg súlyosabb dolgokhoz sok-sok megoldásra irányuló beszélgetés szükséges, vagy akár szakértő bevonása, ha anélkül nem megy...

Forrás: Shutterstock

Két dolognak kell stimmelnie:

  1. A szeretetnek jelen kell lennie. Az érzelmeknek egymás iránt, és akkor az összes többi mellékes. Mondhatod, hogy már gyűlölöd, annyit bántottátok egymást - de a szeretet ellentéte bizony a közöny.
  2. Szándék kell hozzá mindkét fél részéről! És hogy ez egy igazán komoly szándék legyen, ami kellő alázattal párosul. Annyira kell akarni a megoldást, hogy megérje ezért egy személyiségfejlődésen átmenni. És sajnos, vagy nem sajnos, de itt szoktak a legtöbben elbukni: jobban szeretik a személyiségüknek azt a részét, amit le kéne vetkőzniük, mint a másikat. És ezzel amúgy nincs is semmi baj. De ezt a döntést nem lehet megspórolni.

Amíg kölcsönösen érzelmeket vált ki a másik, van még mód arra, hogy ez az egész dolog visszafordítható legyen a jó irányba. Mint a kisiklott vonat, amit vágányra helyeznek, és suhanhat tovább. Még akkor is, ha ezt az utat benőtte a gaz, elveszett az iránytűd, és térképed sincs. Félre a büszkeséggel, a félelmekkel, a haraggal... keressétek meg azt az utat! Együtt. Persze csak akkor, ha mindketten így gondoljátok, és még szeretitek egymást.

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek