Kompromisszum vagy áldozat? Nem mindegy!

Nem mindegy, hogy áldozatot hozol, vagy kompromisszumot kötsz a kapcsolatodban. Mert van különbség a kettő között!

Milliószor hallottam már, hogy "Egy párkapcsolat kemény munka", meg hogy "Kompromisszumok nélkül nem lehet együtt élni egy másik emberrel" - és így tovább. Nekem mindig bajom volt ezzel a kompromisszum dologgal, mondok egy konkrét példát: a természet iránti rajongás gyermekkorom óta megvolt bennem. Ezért nagyon szerettem volna kertes házban lakni. Elhatároztam, ha úgy alakul, kiköltözöm Budapestről, és lesz kutyám is - amit a szüleim soha nem engedtek meg.

Ez a cél idilli képként lebegett előttem, de aztán szerelmes lettem valakibe, aki nem tudta elképzelni az életét vidéken. Az ő kedvéért lemondtam az álmaimról, és vettünk egy lakást a belváros kellős közepén. Néhány év múlva azt vettem észre magamon, hogy szorongatóan szomorú és negatív vagyok. Először nem értettem, miért, de egy terápiás beszélgetés után sok dolgot sikerült tisztáznom a belső vívódásaimmal kapcsolatban.

Forrás: Shutterstock

A pszichológus elmesélte, hogy sok olyan nő és férfi jár hozzá, akik hasonló problémákkal küzdenek. Szerinte nagyon fontos megérteni a kompromisszum és a lemondás közötti különbséget. Ha az egyik fél folyamatosan háttérbe szorítja a saját vágyait, a saját akaratát csak azért, hogy kielégítse a másik szükségleteit, akkor ez nem kompromisszum, hanem inkább áldozat. Utólag már egyértelműnek látom a szituációt. Túl sok dologról mondtam le a párom kedvéért, ezért neki nem kellett kompromisszumot kötnie. Ő tökéletesen elégedett volt ezzel a "megegyezéssel". Ennek fényében nem is csodálkozom azon, hogy észre sem vette, mi mindent rejtegettem, és mennyire boldogtalan voltam.

Az én történetem szinte tipikusnak mondható. A párkapcsolatokban gyakran előfordul, hogy az egyik fél diktálja a feltételeket, a másik pedig nem hallatja a hangját, vagy csak nagyon halkan.

Forrás: Shutterstock

Valami ilyesmi történt velem is, amikor legutóbb szerelmes voltam. Néhány hónap alatt az exem teljesen bedarált, mert képtelen voltam kiállni önmagamért, és mindent az ő vágyainak rendeltem alá. Ma már tudom, hogy egymás szükségleteinek a tisztelete nélkül egy kapcsolat nem lehet működőképes. A kompromisszum elérése érdekében azonban nemcsak a párom igényeit kell tiszteletben tartanom, hanem a sajátjaimat is. Ez a kulcsmondat.

A mi esetünkben kompromisszumos megoldás lett volna, ha vásárolunk egy lakást valamelyik peremkerületben, amihez kis kert is tartozik. Ezzel teremtve egy win-win helyzetet. De a középút megtalálása nem csupán a nagy jelentőségű kérdésekben fontos egy párkapcsolatban. Apróságnak tűnő, hétköznapi dolgok esetén is számít, hogy mennyire tudnak a felek egyezségre jutni egymással.

Például, elmegyek veled egy Ossian koncertre (még akkor is, ha rühellem a heavy metált), te pedig megnézel velem egy romantikus-csajos filmet. Ez persze nem arról szól, hogy azt számolgatjuk, ki milyen engedményeket tesz a másik kedvéért. A kompromisszumkötés művészetét csak kölcsönös erőfeszítéssel lehet elsajátítani. Az odavezető út nagyon nehéz, de érdemes ezt az árat megfizetni egy egészséges, hosszú távú kapcsolatért.

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek