szerelem párkapcsolat Császár Zsanett kompromisszum áldozat
Nem mindegy, hogy áldozatot hozol, vagy kompromisszumot kötsz a kapcsolatodban. Mert van különbség a kettő között!

Milliószor hallottam már, hogy "Egy párkapcsolat kemény munka", meg hogy "Kompromisszumok nélkül nem lehet együtt élni egy másik emberrel" - és így tovább. Nekem mindig bajom volt ezzel a kompromisszum dologgal, mondok egy konkrét példát: a természet iránti rajongás gyermekkorom óta megvolt bennem. Ezért nagyon szerettem volna kertes házban lakni. Elhatároztam, ha úgy alakul, kiköltözöm Budapestről, és lesz kutyám is - amit a szüleim soha nem engedtek meg.

Ez a cél idilli képként lebegett előttem, de aztán szerelmes lettem valakibe, aki nem tudta elképzelni az életét vidéken. Az ő kedvéért lemondtam az álmaimról, és vettünk egy lakást a belváros kellős közepén. Néhány év múlva azt vettem észre magamon, hogy szorongatóan szomorú és negatív vagyok. Először nem értettem, miért, de egy terápiás beszélgetés után sok dolgot sikerült tisztáznom a belső vívódásaimmal kapcsolatban.

Forrás: Shutterstock

A pszichológus elmesélte, hogy sok olyan nő és férfi jár hozzá, akik hasonló problémákkal küzdenek. Szerinte nagyon fontos megérteni a kompromisszum és a lemondás közötti különbséget.

Ha az egyik fél folyamatosan háttérbe szorítja a saját vágyait, a saját akaratát csak azért, hogy kielégítse a másik szükségleteit, akkor ez nem kompromisszum, hanem inkább áldozat. Utólag már egyértelműnek látom a szituációt. Túl sok dologról mondtam le a párom kedvéért, ezért neki nem kellett kompromisszumot kötnie. Ő tökéletesen elégedett volt ezzel a "megegyezéssel". Ennek fényében nem is csodálkozom azon, hogy észre sem vette, mi mindent rejtegettem, és mennyire boldogtalan voltam.

Az én történetem szinte tipikusnak mondható. A párkapcsolatokban gyakran előfordul, hogy az egyik fél diktálja a feltételeket, a másik pedig nem hallatja a hangját, vagy csak nagyon halkan.

Forrás: Shutterstock

Valami ilyesmi történt velem is, amikor legutóbb szerelmes voltam. Néhány hónap alatt az exem teljesen bedarált, mert képtelen voltam kiállni önmagamért, és mindent az ő vágyainak rendeltem alá. Ma már tudom, hogy egymás szükségleteinek a tisztelete nélkül egy kapcsolat nem lehet működőképes. A kompromisszum elérése érdekében azonban nemcsak a párom igényeit kell tiszteletben tartanom, hanem a sajátjaimat is. Ez a kulcsmondat.

A mi esetünkben kompromisszumos megoldás lett volna, ha vásárolunk egy lakást valamelyik peremkerületben, amihez kis kert is tartozik. Ezzel teremtve egy win-win helyzetet. De a középút megtalálása nem csupán a nagy jelentőségű kérdésekben fontos egy párkapcsolatban. Apróságnak tűnő, hétköznapi dolgok esetén is számít, hogy mennyire tudnak a felek egyezségre jutni egymással.

Például, elmegyek veled egy Ossian koncertre (még akkor is, ha rühellem a heavy metált), te pedig megnézel velem egy romantikus-csajos filmet.

Ez persze nem arról szól, hogy azt számolgatjuk, ki milyen engedményeket tesz a másik kedvéért. A kompromisszumkötés művészetét csak kölcsönös erőfeszítéssel lehet elsajátítani. Az odavezető út nagyon nehéz, de érdemes ezt az árat megfizetni egy egészséges, hosszú távú kapcsolatért.

30 dolog, amit elvárnak tőlünk a férfiak!http://www.she.hu/herself/20161027-tokeletes-no-elvaras-ferfiak-30-dolog-lista.htmlEgészséges elváráskezelés - ez a megoldás kulcsa!http://www.she.hu/herself/20170622-kapcsolat-parkapcsolat-engedekenyseg-elvarasok-zsarnokoskodas-elvaraskezeles.html

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.