civilizáció női férfi szerepek szexizmus gender
Bár mi, férfiak szeretünk felvilágosult, elfogulatlan, a nőkkel mindenkor tisztességes emberekként tekinteni önmagunkra, azért van még hova fejlődnünk. Lássuk be, a szexizmus él és virul. Köszöni, jól van.

A minap egy beszélgetés során szóba került az urológia, érdekességképp megjegyeztem, hogy létezik női urológus. A társaság egyik hölgy tagja kurtán hozzátette, hogy valóban, sőt, férfi nőgyógyász is van. Nem is értettem, hogy ezt miért mondja. Ez miért lenne meglepő?

Később átgondoltam, és rá kellett döbbennem, hogy nettó szexizmus volt, amit elkövettem az értetlenségemmel. Valójában éppen olyan magától értetődő kellene, hogy legyen a női urológus létezése, mint a férfi nőgyógyászé.

A mai gender mániában viszont túlkapások is bőven vannak. Hogy csak a legkézenfekvőbbet említsem: nem gondolom, hogy bármilyen munkát elláthatna egy nő a férfiakra jellemző foglalkozások közül. Bizonyos feladatokat - már csak az azzal járó fizikai megterhelés miatt - jobb, ha csak férfiak végeznek.

Forrás: Getty Images/Bruno Monico

Vagy mégsem?

  • Az egyenlőség jegyében feltétel nélkül fogadjuk el, hogy létezhet női tűzoltó, katona, biztonsági őr?
  • Illetve ne csodálkozzunk egy férfi manikűrösön sem?
  • Küldhetünk egy nőt egy bomba hatástalanítására?
  • Bébiszitterkedhet egy férfi?
  • Illetve lehet egy nő jó vezető egy nagy cég élén?

Igen, lehet.

A két nem közti egyenlőség megteremtette a lehetőségét annak, hogy átjárás legyen a társadalmi szerepek között. De az, hogy van átjárás, nem jelenti azt, hogy tömegével el is kezdtünk átjárni! A nagy többség igenis megmaradt a társadalmi nemi szerepek azon oldalán, ami biológiai nemének is megfelel.

Vagyis biztos van olyan nő, aki legalább olyan jó kommandós, mint férfi társai, de bizonyossággal mondhatom, hogy a legtöbb nő kiszóródna a rostán, ha kommandósnak jelentkezne. Jóval nagyobb százalékban, mint a férfiak.

Forrás: Getty Images/Lorado

Fogadjuk el, hogy az evolúció során a természet nem véletlenül osztott bizonyos feladatokat a férfiakra, más munkákat a nőkre! A civilizáció persze mindent felforgatott: a környezetünk gyökeresen más, mint a nemi szerepek kialakulásának idején.

Így tény, hogy nehezen megfogható, hogy mi az, amit nagyobb valószínűséggel fog egy nő jobban csinálni, mint egy férfi - és fordítva. De ha lehunyom a szemem, és elképzelek egy tűzoltót, aki kiment a lángok közül, elsőre egy férfit látok magam előtt. És ha hűtőt kell cipelni a harmadik emeletre, nem a nőismerőseimnek szólok, hanem a haveroknak. Viszont bébiszitternek inkább a szomszéd kamasz lányát hívnám át, és nem a szomszéd srácot.

Nem azért, mert ne lehetne egy nő legalább annyira bátor, mint egy férfi, vagy egy kamasz srác gondoskodóbb, mint egy lány. Sőt, hegyomlásnyi nők is léteznek, akik minden gond nélkül felkapnak egy hűtőt. Csak ritka. Sok ezer év evolúció és szelekció dolgozik (még) a génjeinkben, ami nem íródott felül 1-2-3 generáció alatt.

Fogadjuk el, hogy a nemek közé egyenlőséget tehetünk jogi, szakmai és más értelemben is! De attól, hogy a nemi szerepek közt van átjárás, az nem azt jelenti, hogy meg is szűntek volna vagy kiüresednének.

Hiszen attól, hogy két szoba közt van egy nyitott ajtó, az attól még két külön helyiség. Hogy ez mit jelent, azt éreznünk kell, van, amit nem kell precíz paragrafusokban definiálnunk. Annyi viszont biztos: legközelebb már nem fogok meglepődni, amikor női urológusról hallok.

11 dolog, amit férfiak a feminizmusnak köszönhetnek http://www.she.hu/nofilter/20170530-feminizmus-feministak-nok-ferfiak-egyenloseg-szabad-valasztas.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.