Unicum - a magyar gyógynövényes csoda

Nincs olyan magyar, akinek be kellene mutatnom a hungarikumként számon tartott - méltán népszerű - gyomorkeserű likőrt, az unicumot. De azt talán már kevesebben tudják, hogy a nemzet védjegyévé avanzsált gyógynövényes csodát maga II. József, a "kalapos király" nevezte el egy egyszerű „Das ist ein Unicum!", vagyis „Ez egyedülálló!" felkiáltással.

A folyamatosan gyomorbántalmakkal küzdő uralkodót dr. Zwack - a Zwack család őse - kínálta meg a gyógynövényes itallal, amely immáron 227 éves múltra tekint vissza. A sokak által kedvelt likőr valóban enyhítheti a gyomorpanaszokat, hiszen válogatott gyógynövényekből készül. Persze a mértékletesség nem elhanyagolható tényező! 

Forrás: Zwack Unicum

A tekintélyes múlttal rendelkező Zwack család és az unicum története egybeforrt. Mindemellett a történelem őket sem kímélte: a II. világháború alatt gyakorlatilag porig rombolták a gyárat, amit 1948-ra ugyan renováltak, de egyben államosítottak is... A család azonban bravúros cselhez folyamodott, és hamis receptet adott át a szovjeteknek. Ezzel az életüket kockáztatták, de így megőrizték az eredeti receptúrát, és megelőzték azt, hogy a kommunista hatalom alatt az enyészeté legyen a családi ereklye. A pontos összetevőket és ezek arányát azóta is hétpecsétes titokként őrzik.

Az összetevők arányának fontosságát Zwack Sándor - akivel legújabb különlegességük bemutató estjén találkoztam - több ízben kihangsúlyozta. Majd mosolygósan hozzátette:

Az Unicum olyan, mint egy képlet: ha akármit kiveszel belőle, felborul az egész.

Forrás: Zwack Unicum

Sőt, azt is elárulta, miben rejlik a legfőbb csalafintaság:

A gyógynövénylikőrök általában úgy készülnek, hogy alkoholos oldatba öntik őket, és ebből az oldatból lesz maga az ital. Az Unicum attól különleges, hogy a növények bizonyos százaléka lepárlásra megy. Ez felelős az illatért, míg a kivonat az ízért és a színért.

Egyébként Sándor a kóstolóbizottság elnöke. Így teljes mértékig az ő felelőssége, hogy családi, baráti vacsoráink aperitifje mindig a megszokott ízvilággal örvendeztesse meg a fogyasztót.

A néhány nappal ezelőtti bemutató sztárja, a Zwack család legújabb büszkesége, az Unicum Riserva volt. Ennek egyedisége többek között abban rejlik, hogy dupla hordós érlelésnek vetik alá. Zwack Izabella gyorsan elmagyarázza a rejtélyt, hogy a hozzám hasonló egyszerű halandók is megértsék a kifejezést. 

Forrás: Zwack Unicum

 A 80 éves (még a II. világháborút is túlélt) hordóból tokaji aszús hordóba kerül az Unicum, innen ered a "dupla hordós" érlelés kifejezés. A legújabb fejlesztés a testvérpár erős kettősének verhetetlen alkotása, amibe mindketten tudásuk és az évek tapasztalatának legjavát beleadták.

Sándor a fűszereket és gyógynövényeket adta hozzá, míg Izabella a borok világából merített ihletet. Hiszen az Unicum Riservát Zwack Izabella pincészetének, a Dobogó Pincészetnek Tokaji aszúja teszi teljessé, ami a meglévő karakterjegyeket még inkább kiemeli és lekerekíti.

Forrás: Zwack Unicum

Az érzékien édes Tokaji aszú komplex ízvilága lágyabbá, ugyanakkor fűszeresebbé, gyümölcsösebbé válik egy csipet sárgabarackos, finoman gyógynövényes, hűs, mentás fuvallattal. A végeredményben pedig tökéletes harmóniában egyesíti az izgalmas és egzotikus gyógynövényeket a Tokaji csábító, mézes lényegével.

Nyitókép: Zwack Unicum 

    Ezek is érdekelhetnek