5+1 dolog, amit tuti nem tudtál a szakállról.

Nálam régebben esélye sem lett volna egy az arcán bokornyi szőrrel élő úriembernek. Ma már azonban más a meglátásom a szakállas kontra csupasz bőrű kérdésben.

Bár még mind a mai napig nem tartozik legrejtettebb vágyálmaim közé, hogy egy-egy romantikus csókolózás köpködéssel záruljon. De ápoltságtól és fazontól függően még akár befutó is lehet egy-egy "kékszakállú" - főleg, ha herceg!

Viccet félretéve, van olyan, akinek kifejezetten előnyös egy divatosan nyírt szakáll vagy bajusz. Másoknak viszont rögtön pénzt nyomnál a kezébe, hogy keressen fel egy borbélyt, és távolíttassa el az arcáról azt a borzadályt!

Forrás: iStockphoto/Veles-Studio

De mi is vezérli a teremtés koronáit, amikor úgy döntenek: nőni hagyják arcszőrzetüket? És hogyan befolyásolta a jog és a divat évezredek óta a szakállak és bajuszok viseletét?

1. Egyiptomban még a fáraónő is szakállat viselt

Mivel az ókori Egyiptomban csak az uralkodók viselhettek szakállat, a népnek pedig borotválkoznia kellett, ezért még Hatsepszut királynőt is kötelezték arra, hogy a protokolláris alkalmakkor álszakállat viseljen.

2. A zsidók szakálla

A zsidók szakálla a vallás, a szabadság és a jámborság jele volt, és viselésének hagyománya sokaknál még ma is él.De mi a helyzet a pajesszal?

A régi egyiptomiak és néhány más, a zsidókkal szomszédos nép pogány szokását tiltja a Tóra:

A ti hajatokat kerekdedre ne nyírjátok, a szakállad végét se csúfítsd el.

Forrás: Getty Images/Chris Parypa

E szerint tehát nem volt szabad levágni a szakáll szélét, sem körbeborotválni a fejet, mint ahogy ezt a pogány szokást egyes keresztény papok átvették.

3. Európában a szakáll a szabadság és a méltóság jelképe volt

Kontinensünkön a 12. századtól tekintik a szakállat és a hosszú hajat a szabadság és a méltóság jelképének.De ahogy a régi mondás is tartotta, "bajusz kell a magyarnak", így híres nagyjainkat, Balassi Bálintot, Zrínyi Miklóst, Thököly Imrét és Rákóczi Ferencet is bajusszal ismerhettük meg a korabeli ábrázolások alapján.

Forrás: Wikipedia

Ugyanúgy, ahogy a 17-18. században a parasztokat, katonákat és a köznemeseket is. Ugyanakkor egyes írások szerint, a 17. században, Erdélyben bajuszt csak a legények hordtak, míg a házasemberek szakállat növesztettek.

4. Tisztességes bajusz bajuszkötő nélkül mit sem ért

Ismerheted a múltbeli kackiás, pödrött huszárbajuszt, a lekonyuló Madách-bajuszt, harcsabajuszt és a bozontos rozmárbajuszt is. Ezek elkészítéséhez a bajuszkefe és a jóféle bajuszpedrő elengedhetetlen volt! A vicces bajuszkötő sem lehet ismeretlen számodra, igaz: csak múzeumok vitrinjeiből vagy régi korokat felelevenítő filmekből. A Vilmos-bajusz elkészítéséhez a német császár borbélya, Haby mester például olyan bajuszkötőt alkotott meg, amely garantálta a megkívánt hajlásszöget, s melytől peckesen felfelé álló végűvé vált a bajusz.

5. Szakáll és bajusz terén sem ismer a divat határokat!

A ferencjóska pofaszakáll, a vékony angolbajusz, és a favor (az arcot keretező keskeny pofaszakáll) is azt bizonyítják: a divat nem ismert, és ma sem ismer határokat!

Forrás: Getty Images/svetikd

Az arab világban a szakáll szintén nagyon elterjedt. Vallási vezetők el sem képzelhetők nélküle! Afganisztánban például a szakáll viseletét kötelezővé tették a férfiak számára.

+1 A ritkás arcszőrzet megnövesztésétől nem lesztek férfiasabbak.

Uraim!

Arra azonban jobb, ha odafigyeltek: ha divatból vagy a férfiasságotok kihangsúlyozásának érdekében szeretnétek szakállat növeszteni, viszont gyenge az arcszőrzetetek, a ritkás szakálltól nem váltok férfias külsejűvé.

Forrás: iStockphoto/Yuri Arcurs

Ha belefogtok, akkor csináljátok rendesen! Ha csak kis kakaóbajusz serken ki arcotokon, akkor inkább barátkozzatok meg a borotvával!

Nyitókép: iStockphoto 

Ezek is érdekelhetnek