divat arcszőrzet szakáll története bajusz
Nálam régebben esélye sem lett volna egy az arcán bokornyi szőrrel élő úriembernek. Ma már azonban más a meglátásom a szakállas kontra csupasz bőrű kérdésben.

Bár még mind a mai napig nem tartozik legrejtettebb vágyálmaim közé, hogy egy-egy romantikus csókolózás köpködéssel záruljon. De ápoltságtól és fazontól függően még akár befutó is lehet egy-egy "kékszakállú" - főleg, ha herceg!

Viccet félretéve, van olyan, akinek kifejezetten előnyös egy divatosan nyírt szakáll vagy bajusz. Másoknak viszont rögtön pénzt nyomnál a kezébe, hogy keressen fel egy borbélyt, és távolíttassa el az arcáról azt a borzadályt!

Forrás: iStockphoto/Veles-Studio

De mi is vezérli a teremtés koronáit, amikor úgy döntenek: nőni hagyják arcszőrzetüket? És hogyan befolyásolta a jog és a divat évezredek óta a szakállak és bajuszok viseletét?

1. Egyiptomban még a fáraónő is szakállat viselt

Mivel az ókori Egyiptomban csak az uralkodók viselhettek szakállat, a népnek pedig borotválkoznia kellett, ezért még Hatsepszut királynőt is kötelezték arra, hogy a protokolláris alkalmakkor álszakállat viseljen.

2. A zsidók szakálla

A zsidók szakálla a vallás, a szabadság és a jámborság jele volt, és viselésének hagyománya sokaknál még ma is él.

De mi a helyzet a pajesszal?

A régi egyiptomiak és néhány más, a zsidókkal szomszédos nép pogány szokását tiltja a Tóra:

Forrás: Getty Images/Chris Parypa

E szerint tehát nem volt szabad levágni a szakáll szélét, sem körbeborotválni a fejet, mint ahogy ezt a pogány szokást egyes keresztény papok átvették.

3. Európában a szakáll a szabadság és a méltóság jelképe volt

Kontinensünkön a 12. századtól tekintik a szakállat és a hosszú hajat a szabadság és a méltóság jelképének.

De ahogy a régi mondás is tartotta, "bajusz kell a magyarnak", így híres nagyjainkat, Balassi Bálintot, Zrínyi Miklóst, Thököly Imrét és Rákóczi Ferencet is bajusszal ismerhettük meg a korabeli ábrázolások alapján.

Forrás: Wikipedia

Ugyanúgy, ahogy a 17-18. században a parasztokat, katonákat és a köznemeseket is. Ugyanakkor egyes írások szerint, a 17. században, Erdélyben bajuszt csak a legények hordtak, míg a házasemberek szakállat növesztettek.

4. Tisztességes bajusz bajuszkötő nélkül mit sem ért

Ismerheted a múltbeli kackiás, pödrött huszárbajuszt, a lekonyuló Madách-bajuszt, harcsabajuszt és a bozontos rozmárbajuszt is.

Ezek elkészítéséhez a bajuszkefe és a jóféle bajuszpedrő elengedhetetlen volt! A vicces bajuszkötő sem lehet ismeretlen számodra, igaz: csak múzeumok vitrinjeiből vagy régi korokat felelevenítő filmekből.

A Vilmos-bajusz elkészítéséhez a német császár borbélya, Haby mester például olyan bajuszkötőt alkotott meg, amely garantálta a megkívánt hajlásszöget, s melytől peckesen felfelé álló végűvé vált a bajusz.

5. Szakáll és bajusz terén sem ismer a divat határokat!

A ferencjóska pofaszakáll, a vékony angolbajusz, és a favor (az arcot keretező keskeny pofaszakáll) is azt bizonyítják: a divat nem ismert, és ma sem ismer határokat!

Forrás: Getty Images/svetikd

Az arab világban a szakáll szintén nagyon elterjedt. Vallási vezetők el sem képzelhetők nélküle! Afganisztánban például a szakáll viseletét kötelezővé tették a férfiak számára.

+1 A ritkás arcszőrzet megnövesztésétől nem lesztek férfiasabbak.

Uraim!

Arra azonban jobb, ha odafigyeltek: ha divatból vagy a férfiasságotok kihangsúlyozásának érdekében szeretnétek szakállat növeszteni, viszont gyenge az arcszőrzetetek, a ritkás szakálltól nem váltok férfias külsejűvé.

Forrás: iStockphoto/Yuri Arcurs

Ha belefogtok, akkor csináljátok rendesen! Ha csak kis kakaóbajusz serken ki arcotokon, akkor inkább barátkozzatok meg a borotvával!

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.