test dicséret mantra egészséges önelfogadás Gondolat belső béke
Ahhoz, hogy boldog, kiegyensúlyozott életet tudj élni, elengedhetetlen, hogy jóban legyél önmagaddal! Hiszen a külvilággal való kapcsolatodat nagyban befolyásolja az, hogy mit gondolsz magadról, és képzeletben hova helyezed el magad.

A félreértések elkerülésének érdekében szeretném röviden tisztázni az önelfogadás határait és szintjeit:

  • Az az ember, aki végtelen nyugalommal hátradől, és hagyja magát a "minden mindegy" puha kanapéjába süppedni, az nem szereti önmagát!
  • Az az ember, aki az önmaga által nem kedvelt külső és belső tulajdonságain dolgozik, és ezen felül megbarátkozik azokkal a dolgokkal, amikre nincs befolyása, az rendben van saját magával.
  • Aki pedig az előző típushoz képest pluszban még arra is képes, hogy felmérje képességeit és lehetőségeit, majd úgy helyezi el magát az életben, hogy az előző szempontok mellett - vagy akár ellenére - békét talál, az megszerette önmagát.
Forrás: iStockphoto/shironosov

Ez az egész egy végtelen folyamat, amelyben időnként újabb és újabb elfogadási ciklusok indulnak - hiszen állandóan változunk. A belső béke kicsit olyan, mint egy izom, amit állandóan erősíteni, nyújtani, mozgatni kell ahhoz, hogy működjön. A karbantartásért cserébe viszont sok mindenen átsegít minket. Most megosztom veletek az én kedvenc gyakorlataimat.

1. Képzeld el magad kívülről!

Bizonyos szemszögekből ritkán vizsgálhatjuk meg magunkat - pláne pár méter távolságból.

Ha épp üldögélsz valahol a barátnőddel, képzeld el, mit láthatnak a külső szemlélők! Ahogyan redőződik rajtad a ruhád, beleng a jól ismert illatod, mosolyogsz és beszélgetsz.

Forrás: Getty Images/Petar Chernaev

Így sokkal valódibb önmagaddal találkozhatsz, mint mikor némán megállsz a tükör előtt. Ez segíthet objektívebben szemlélni saját magad, és a világban betöltött helyed.

Ha nem vagy túl vizuális, készíttess magadról fotósorozatot: a fotósok jó esztétikai érzékkel megáldott szakemberek, akik a legelőnyösebb fizikai tulajdonságaidat kihangsúlyozva örökítenek meg. Lehet, hogy eddig fel sem tűnt számodra, milyen szép az állad vonala, vagy a bokád!

2. Számodra hasznos embereket kövess!

Döntsd el te, hogy kit és mit tartasz szépnek, értékesnek! Azaz ne feltétlenül azokat kövesd online, akiket "illik"!

Biztosan szuper lehet két jógaedzés között mandulatejes lattékat szürcsölgetni, vagy fogyiteát és akciós alapozó ecseteket reklámozni - csak ez az egész valahogy nem valódi. Kövess olyan embereket, oldalakat, akik vagy amik a személyes céljaidat előrébb viszik, és közel állnak a te valóságodhoz!

Forrás: iStockphoto/nensuria

Kövesd a szakmád legjobbjait! Így beleláthatsz abba: hogyan telik egy napjuk, mikkel és kikkel dolgoznak. Kár lenne arra fecsérelni az idődet, hogy öt - ugyanolyan - értesítést kapj arról, hogy ismét milyen szupi volt a Victoria's Secret divatbemutatója...

Apropó, modellek: kutass fel néhány olyan népszerű személyt, akihez leginkább közel áll az alkatod! Sokkal egészségesebben és természetesebben fogsz a testedre tekinteni, ha nem állandóan a szöges ellentétével találkozol.

3. Találd meg a saját mantrád!

A szavaknak hatalmas ereje van. Dicsérd magad rendszeresen! Ha állandóan azt hallod vissza a tükörből: milyen csúnya az orrod, vagy mennyire sikertelen volt ez a napod is, sosem fogsz egyről a kettőre jutni!

Forrás: Getty Images/AJ Wattamaniuk

Persze egy megfelelő mondat kívülről is eltalálhat: én a Dove Real Beauty Campaign-jének üzeneteiből és a StyleLikeU videóiból rengeteget merítettem az elmúlt években.

+1 Egészséges test, egészséges gondolatok

Rengetegszer említettem már, de a megfelelő táplálkozást és a sportot nem váltja ki semmiféle csodakence vagy tabletta: az önmagaddal való törődés egy mentális jólétet is generál. Ahogy egyre több mindenre képes a tested, - például hosszabb labdameneteket játszani, vagy nehezebb súlyokat emelni - egyre közelebb kerülsz hozzá, és egyre inkább a magadénak érzed azt.

Forrás: iStockphoto/SolisImages

Tápláld magad teljes értékű ételekkel, egyél sok frisset, és figyeld meg, hogy bizonyos menükre hogyan reagál a szervezeted!

A te szépséged a te döntésed!

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.