Választanom kell a barátaim és a pasim között?

Azzal, hogy kitolódott az elköteleződés ideje, egyre többször fordul elő, hogy 30 fölött még keressük a párunkat. Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy a kialakult baráti körünktől függetlenül - vagy ahhoz csak kevés szálon kötődve - ismerkedünk meg valakivel.

Természetesen a megismerkedéskor eszünkbe sem jut, hogy a külön baráti társaság konfliktushelyzetek sokaságát vonhatja maga után.

Én például egy kezemen meg tudom számolni: hány barátom maradt az elmúlt 12 évben, és hány barátja maradt a páromnak. A harmincas éveink végén kerültünk össze, kiforrott személyiséggel és értékrenddel, s azt hittük: kiforrott barátságokkal... Aztán az idő megírta a maga véleményét a személyiségünkről, az értékrendünkről és leginkább az őszintének hitt barátságainkról. Végül megvívtuk a csatákat, és helyére került minden. Csak az "igaziak" maradtak.

Forrás: Getty Images/Maciej Laska

Az igazi barátságok soha nem romlanak meg. Csak néha leegyszerűsödnek, máskor viszont bonyolulttá válnak.

- Berta Bulcsú

Sok férfi, mikor egy új kapcsolatot kezd, elragadja magával a nőt. Teljesen egyértelmű számára, hogy onnantól kezdve a nyaralásokat, szilvesztereket, szülinapokat és bulikat az ő baráti társaságával töltik.

A legtöbb nő alkalmazkodik és igyekszik idomulni a friss ismeretségekhez. De előfordulhat az is: nem fogadják be, vagy épp ő az, aki inkább kívülálló szeretne maradni! Akadhatnak a barátok közt olyanok, akiket egyáltalán nem szívlel... Ezekkel a barátokkal (plusz a feleségeikkel és a gyermekeikkel) felszabadultnak és közvetlennek lenni - miközben legszívesebben a háta közepére kívánná őket -, komoly megalkuvást jelentene. Ilyenkor a nő szépen elkezdi fúrni a barátságokat, bojkottálni a találkozásokat, és mindent megpróbál, hogy távol tartsa magától, az otthonunktól és az életüktől ezeket az embereket.

Persze ez fordítva is igaz lehet: a férfi is utálhatja, ha a barátnője a még mindig szingli barátnőjével ül be csevegni egy kávézóba, vagy együtt mennek edzésre, moziba, esetleg szórakozni.

Forrás: iStockphoto/monkeybusinessimages

Talán mert fél, hogy a barátnő "rossz hatással" lesz az asszonykájára? Ilyenkor ő is mindent megtesz, hogy még inkább maga mellé láncolja szerelmét. Ha pedig ez sikerül, akkor a hoppon maradt barátnők a hirtelen sokktól csak kapkodják a fejüket! Sértődötten figyelik az eseményeket, és joggal érzik nélkülözve magukat. Az idő múlásával pedig egyre több szemrehányás keveredik a barátnők közös beszélgetéseibe - ezzel elindítva a lejtőn a hajdan szép napokat megélt öribari vérszövetséget...

 

Ahogyan barátaidat kezeled, kíméletlen tükre személyiségednek!  

Hacsak nem akarunk - kettecskén - teljesen elmagányosodva élni, meg kell tanulnunk elfogadni egymás barátait! És azt is, hogy a közös életünkön kívül is volt és van világ, mely nem jelenti feltétlen a kapcsolat hanyatlását!

A párom és én végül megtaláltuk a kellő egyensúlyt. És végül a jóban-rosszban megmaradt barátaink észrevétlenül beépültek kapcsolatunk szilárd alapjába. Barátok, akikről tudjuk: csak a mieink! Néhány jó barát, akiknek különleges szerepe van az életünkben, akikkel megosztjuk titkainkat, akik nélkül érzelmileg sokkal szegényebbek lennénk.

Forrás: Getty Images/Portra

Kutatások igazolják, hogy az idő múlásával egyre kevesebb barátja van az embereknek. A 26-35 év közötti korosztályba tartozók körében megfigyelték, hogy a barátok száma folyamatosan csökken az évek előrehaladtával.

A barátságokat ápolni kell, pont úgy, mint a partnerkapcsolatokat! Simogatni, locsolgatni, szeretgetni. Igazítani kell aktuális élethelyzetünkhöz, és tudni kell alkalmazkodni, ha épp a másik megy keresztül sorsdöntő változásokon. Egy jól működő partnerkapcsolatban ez nem okozhat konfliktust. Ha viszont okoz, akkor vívd meg a csatát! Megéri!

Miért van szükség a barátokra egy jól működő párkapcsolatban?

Például mert vannak témák, amiket szívesebben beszélek meg a barátnőimmel, mint a párommal. Vagy, mert valószínűleg a páromnak is vannak gondolatai, amiket őszintébb érdeklődéssel hallgatnak a haverok, mint én.


Sosem kényszeríteném a párom egy csajos, sírós, romantikus film megnézésére, de én sem megyek el vele az Alien vs. Predator 215. részét megnézni!


Szeretek programokat csinálni a barátnőimmel és a gyerekeikkel - apukák nélkül. Olyankor felülünk az összes értelmetlen pénzbedobós gyerekjátékra, fagyit eszünk vattacukorral és megvesszük a legcsiricsárébb hajdíszt, műanyag gyűrűvel és hercegnős nyaklánccal.


Nem utolsó sorban: a külön programok megtanítanak bízni a partnerünkben.

 Nyitókép: iStockphoto

    Ezt olvastad már?