A sötét ötven árnyalata nem a szexről szól!

Van ez a meggyőződésem, hogy a csajok baromira nem azért olvassák el, vagy nézik meg a Szürke/Sötét 50 árnyalatát, mert megvadulnak a szexuális túlfűtöttségétől.

Már csak azért is zárom ki ezt az opciót, mivel a legvadabb erotikus rész a filmben nem volt izgalmasabb az 1966-ban készült Szigorúan ellenőrzött vonatok című film pecsételős jeleneténél. Mellesleg én 30 évvel a film megnézése után egy cikkből tudtam meg, hogy az őrülten szexuális volt.Azt sem gondolom, hogy bárki a milliomos, de jó pali Greyről álmodozna, akit ráadásul egy ilyen eléggé "cuki, de lúzer" típusú fickó alakít... Szerintem azért olvassuk el a könyvet/nézzük meg a filmet, mert valójában minden nő találkozott már legalább egy Christian Greyjel élete során.

Forrás: AFP forum/ Doane Gregory

A fickó a filmben a teljesség igénye nélkül a következőket csinálja:

 • ellenőrzi a csaj programjait
 • megszabja, hogy kivel barátkozzon
 • ellenőrzi a telefonja forgalmát: kivel, mikor és mennyit beszél
 • meghatározza, hogy hol dolgozzon és milyen időbeosztásban
 • megmondja, hogy milyen autóval járhat
 • kijelöli a nőgyógyászát
 • beosztja a szabadidejét
 • kötelezi az általa megjelölt sportra
 • meghatározza az étrendjét

mellette:

 • őrületesen szexel
 • drága ajándékokat vesz a nőnek

És az a szomorú helyzet, hogy bizony nem csak a könyvben találkozni ilyen kontrollmániás őrültekkel. Sőt, ha megszámolnám, hogy a szűk baráti körömben a férfiak a fenti pontokból mennyit és milyen arányban valósítanak meg, valószínűleg szükségem lenne mind a két kezemre...

Csak a valóságban a kontrollmániás férfi - a szerencsétlen, filmes Greyjel ellentétben - általában igencsak férfias és macsó. Nagyon könnyű teljesen odáig lenni érte - de ez csak egy ideig kárpótol minket, nőket, az elvesztett szabadságunkért.

Forrás: AFPforum

Így könnyen tudunk azonosulni Anastasiaval. Őt korbáccsal tartják sakkban, minket meg olyan (baráti vacsorákon elhangzó) kérdésekkel, hogy:

Tényleg steakre gondoltál, drágám? Van salátájuk is, és már elmúlt 18 óra....

Valójában azt hiszem, azért nézzük, olvassuk Grey és Anastasia történetét, mert mindannyian várjuk a megnyugtató befejezést. Azt, hogy a legkisebb királyfi végre megölje a sárkányt! A kontrollmániás férfi pedig ne nézzen többet a telefonunkba, és ne szóljon ránk, hogy vigyázzunk a kilókkal!

Forrás: AFPforum/ Doane Gregory

Amikor arról szólnak a hírek, hogy micsoda métely ez a regény, mert az erőszakot promotálja, mindig egy Chesterton idézet jut eszembe:

A gyerekek nem a tündérmesékből tudják meg, hogy a sárkányok léteznek. A gyerekek már tudják, hogy a sárkányok léteznek. A tündérmesékből azt tanulják meg, hogy le lehet őket győzni.

Gál Beatrix

Nyitókép: AFPforum

Ezek is érdekelhetnek