Így vesz meg téged kilóra a szépségipar!

Ha Marilyn Monroe ma élne, azzal lennének tele az újságok, hogy mennyire dagadt. Pedig az ötvenes években ő volt a megtestesült szexualitás! És akkor még a szőrtelenítési szokások változásáról nem is beszéltünk... Neked amúgy az tetszik, amit szépnek látsz, vagy az, amiről elhitetik veled, hogy az?

A trendek háttérbeli mozgatása már az ókorban is jelen volt - bár más céllal. Elég, ha megnézünk egy ógörög szobrot. Tudjátok, olyan pucér pasisat. A kis pénisz, a tökéletes test, a szabályos arcvonások: ezek mind egy-egy meghatározott célt képviseltek.

  • A kis pénisz az intellektualitás jele volt, márpedig a gazdag ember művelt, és ezért olyat szeretne látni, amivel azonosulni tud!
  • A test és az arc is üzenetet közvetített: nyeszlett emberre nincs szükség! Nálunk mindenki tökéletes, legyél ilyen te is!

A modern trendek is a tökéletesség kultuszát közvetítik, de van egy fontos különbség az ókorhoz képest: nagy elődeink mesterien játszottak az ember által ösztönösen szépnek látott arányokkal.

Forrás: iStockphoto/PeskyMonkey

Tisztában voltak vele, hogy hogyan néz ki a tökéletes ember. A kulcsszó pedig az aranymetszés! Ez egy bűvös kerekített szám az 1,618. Ez az az arány, amit az emberi szem szépnek lát.

Tehát ha kíváncsi vagy a tökéletes testalkatra, ennek segítségével megállapíthatod, hogy neked hogyan is kellene kinézned. Vagy esetleg, hogy miként kéne előnyösen sminkelned. De igazából bárhol használhatod! Ez az állandó szépség szent grálja, ez a valódi trend!

a:b = b:(a+b)

Aranymetszésről beszélünk, amikor egy mennyiséget, illetve egy adott szakaszt úgy osztunk két részre, hogy a kisebbik rész úgy aránylik a nagyobbikhoz, mint a nagyobbik rész az egészhez. Tesszük ezt az emberi testre vonatkoztatva.


Eszerint például akkor arányos a testfelépítésed, ha a felsőtested és az alsótested hossza ugyanúgy aránylik egymáshoz, mint a teljes magasságod az alsótestedhez. És ez igaz a szemek közti távolságra, az arc elrendezésére és még sok minden másra is. Legalábbis a görögök szerint. ;)

Ma már azonban rájöttek, hogy ezek az arányok nem segítik elő a profittermelést! Szóval jött a szépségipar, majd gyökeresen megváltoztta az 1,618-as arányszámon alapuló trendet.

Tudtad, hogy a Zara tulajdonosának a vagyona vetekszik Bill Gatesével? Egy ruhamárka lenyomja a számítástechnikát! Pedig számítógépek nélkül nagyobb bajban lennénk, mint csini cuccok nélkül...

De egyből sokkal tisztább a kép, ha figyelembe vesszük, hogy a Zara az elsők között volt a divatiparban, aki észrevette: hogyan lehet játszani a szépségideállal. Nem kellenek hatalmas idomokkal megáldott, fogdosnivaló - és nem utolsó sorban arányos testfelépítésű - modellek.

Legyen mindenki vékony és minél kisebb méretű! Mert az olcsó! Az mindenkinek jó! Hiszen egy XXS-es nadrágért pont annyi pénzt lehet elkérni, mint az XL-esért - pedig azt drágább legyártani!

Forrás: iStockphoto/Ariwasabi

Így lett az alaktalanság és a vékonyság a ruhagyártó cégek ideálja. Te meg ezt látod minden nap, és elhiszed, hogy csontsoványra kell fogynod, hogy jól nézz ki...

De ez csak egy csepp a tengerben. Valójában erre épül a fitnesz- és szépségipar, és amúgy az egész gazdasági berendezkesünk. Nem a terméket formálják olyanná, hogy passzoljon hozzád! Hanem a te ízlésedet igazítják a termékhez!

A cél, hogy kompatibilis legyél a gazdaságos, magas profitot termelő termékekkel. Jó legyen rád az összes ruha és minél több kiegészítő befogadására legyél képes. Úgy tűnik, hogy a tökéletesség a cél, de ehelyett arra megy ki a játék, hogy ők szabják meg: mi a szép.

Forrás: AFPforum/NurPhoto/Vladimir Sindeyeve/NurPhoto

Végezetül azt tanácsolom, hogy mindig nézz a függöny mögé! Mielőtt kérdezés nélkül követni kezdesz egy trendet, próbáld meg végiggondolni:

  • Mi volt a gyártók célja ezzel?
  • Valóban jó az a ruha, vagy csak egy újabb, a tömegek által felkapott darab?
  • Szükséged van rá?
  • Vagy neked egyáltalán nem előnyös?
  • A legfontosabb pedig: miért pont ezt és miért pont most akarják neked eladni?

Ha megpróbálsz a pénztárcáddal gondolkodni elkerülheted, hogy megvásároljanak!

Nyitókép: AFP