Van-e a férfiaknak női megérzésük?

Ennek a cikknek a megírása előtt kisebb közvélemény kutatást terveztem. Gondoltam, megkérdezem a nálam sokkal kompetensebb férfiakat, hogy szerintük ők megérzik-e, ha a párjuk megcsalja őket? Létezik-e náluk is a "hetedik érzék"? Azonnal helyretettek a fiúk, hogy csak 5 érzékszervünk van, és amiről én beszélek az a hatodik...

Tulajdonképpen igazuk van. A "hatodik érzékszervünk" a tudatunk. Ezt nevezik hatodik érzéknek is, az angol szakkifejezés pedig az ESP (extraszenzoriális percepció).

A terület úttörője Frederic Myers volt. Azonban a későbbiekben a Duke egyetem egyik pszichológusa, bizonyos J. B. Rhine adott jelentést olyan pszichés fogalmaknak, mint például telepátia és megérzés - amik idővel a hétköznapi szóhasználatban is megvetették lábukat.

Pedig nekem a "hetedik érzékem azt súgja"

Hogy ez a kifejezés mégis miért terjedhetett el, ha nem is létezik hetedik érzék? Nem tudni... Lehet, egyszerűen csak arra utal, hogy a nők hatodik érzéke kifinomultabb, már-már túlmutat a hatodik érzéken. Mert hát a megérzések és a telepátia, bizony jobban működik a nőknél, mint a férfiaknál!

Forrás:iStockphoto/Ihor Pukhnatyy

A nők nagyon jók abban, hogy beletrafáljanak a dolgok közepébe! Szuper szimatukkal, azonnal rájönnek, ha valami nincs rendben. A párkapcsolatokban is kiváló hasznát veszik ennek. Nem kell, hogy a férfi elárulja magát, nem kell szarvashibát elkövetnie! A nők, hamar összerakják a mozaik darabkáit, ha a hatodik, vagy a - nem létező - hetedik érzékük megsúgja nekik: hiba van gépezetben!

Több magyarázatot is találtak már arra, hogy a nőknek miért fejlettebb a megérzésük. Némely magyarázat szerint a nők mindig jobban rá voltak kényszerülve a nonverbális kommunikáció értelmezésére - akár alacsonyabb szociális elhelyezkedésük során, akár anyai szerepük miatt.

Egy csecsemő viselkedésének megértése, szavak nélkül kommunikált szükségleteinek kielégítése egyvelegét igényli ösztönnek, intuíciónak és empátiának egyaránt. Tudni kell értelmezni a testbeszédet, az arcon megjelenő érzelmeket, a sírást, a hangokat, stb...

Óriási előnnyel indulnak a nők, de!

Én azért mégsem becsülném le a férfiak megérzéseit! Számtalan példát tudnék felhozni a múltamból, amikor aktuális férfi partnerem megérezte vesztét. Fikarcnyit sem érdekeltem, bezzeg, mikor revansot akartam venni, jöttek az érdeklődő kérdések:

Hova mész? Mit fogsz ma csinálni? Merre jársz?

A barátnőm épp a minap mesélte ugyanezt! Sokan úgy gondolják: ennek semmi köze a megérzéshez. Egyszerűen csak figyelni kell a jeleket! Azokat az apró (bár egy nőnek, néha már ordító) jeleket, amiket ha észreveszünk, azonnal gyanakodnunk kell!

Forrás: Getty Images/Peopleimages

Szóval, ezek azok az árulkodó jelek, amikhez nem kell kutakodni. Nem kell feltétlenül belenézni a telefonba és az emailek-be. Nem kell magánnyomozásba kezdeni, követni, zsebében kotorászni stb... Ilyenkor tényleg elég "csak" figyelni!

Én mégsem ezekről a nyilvánvaló jelekről akartam írni, hanem arról, mikor úgy érzed nincs oka, nincs hírnöke, mégis beléd hasít az érzés: MEGCSAL!!! Megszólal a vészvillogó és beletrafáltál! Utána kezded el figyelni a jeleket. Utána kezd a gyanúból tény lenni. Csakis utána!

Az ilyen megérzésnek nincs igazán visszakövethető oka, nyilvánvaló figyelmeztető jele. Az ilyen megérzés, sok kis megmagyarázhatatlan részecskéből áll össze, amit a nők tudat alatt fognak és értelmeznek.

Van-e a férfiaknak is női megérzésük?

Gyanítom: van, csak kevésbé hallgatnak rá. Vagy egyáltalán nem is tulajdonítanak jelentőséget az ilyesfajta megérzéseiknek. Racionálisan végiggondolják kapcsolatukat és elsiklanak a belső hang mellett.

Forrás: Getty Images/Geber86

 

Pedig vannak olyan nézetek, miszerint a férfiak sokkal gyanakvóbbak a nők irányába, mint fordítva! A megállapítást azzal magyarázzák, hogy egy gyerekről mindig tudni lehetett, hogy ki az anyja. Viszont az apa kilétére csak a múlt században felfedezett DNS vizsgálatok kezdtek el bizonyosságot adni. Ez alapján a férfiak genetikailag kódolva lennének a bizalmatlanságra, ami azt is jelentené, hogy jobban kellene figyelniük az apró jelekre és hamarabb kellene megérezniük, ha egy nő külön utakat keres!

Hogy így van-e, sajnos titokban maradt előttem. Ugyanis a közvélemény-kutatásom megrekedt még abban a fázisban, hogy hatodik vagy hetedik érzékkel érzik-e meg a nők a megcsalást?

Persze az is lehet, hogy csak titkolóznak a fiúk. Lehet, hogy jobb nekünk, ha nem tudjuk meg, van-e férfi létükre női megérzésük!

Nyitókép: iStockphoto

Ezek is érdekelhetnek