magazin kibeszélő személyiség extrovertált szociális érintkezés introvertált befelé forduló
Szombat este van, de inkább egy jó könyv mellett döntesz egy fergeteges buli helyett? Gyűlölöd a semmitmondó csacsogást és a "Hogy vagy?" típusú kérdéseket? Üdv az introvertáltak világában!

Habár a népesség 25%-a introvertált (értsd: befelé forduló), számomra ebben a rohanó világban olyan, mintha mindenki extrovertált lenne. Mintha természetes lenne, hogy reggeltől estig mindenki társasági lény... Már szinte teljesen magától értetődő, hogy munka után mindenkinek még bőven van ereje beülni a kollégákkal egy sörre, hétvégén pedig buli, szabin pedig fesztiválozás a kötelező program – és a sor hosszan folytatható. Ez elgondolkodtatott.

Tisztességes introvertálthoz méltóan sorra mondom le a találkozókat, hétvégén pedig, ha valaki fel merészel hívni sorozatnézés közben, nemes egyszerűséggel kinyomom.

Forrás: iStockphoto/BartekSzewczyk

Nem emlékszem, hogy valaha is unatkoztam volna. Szerintem, ha kiraknának egy lakatlan szigetre, akkor is vígan elszórakoztatnám magam.

Persze, aki utánaolvas, megtudhatja, hogy egy csomó mindenben jobban teljesítenek az introvertáltak, de tény és való, hogy ez a világ alapvetően az extrovertáltak terepe – ha nem egyenesen a paradicsoma. Ami egy idő után borzasztóan kimerítő.

Gondoljunk csak bele! Egy átlagos fiatal fent van a Facebookon, tölti fel a képeket Instagramra és Snapchatre úgy óránként, de ami biztos: nem ücsörög otthon egyedül. Más szavakkal, ha nem vagy 0–24 órában társasági lény, furcsán néz rád a környezeted, talán még anyád is.

Ha pedig egy baráti beszélgetésben véletlenül egy filozofikus témával és nem valami felületes hablattyal állsz elő, jobb esetben felhúzott szemöldökök, rosszabb esetben őszinte ásítások fogadnak.

A magunkra fordított idő, egy jó könyv, az agyunk karbantartása nem menő. Egy Facebook-poszt arról, hogy mit iszunk, és melyik kocsmában, viszont már annál inkább.

Forrás: Getty Images/Eva Katalin Kondoros

Nem nagy segítség az sem, hogy az érvényesül, aki jól tud kapcsolatokat építeni. Mivel nekünk, introvertáltaknak úgy alapjában a szociális érintkezés kimerítő, kerüljük a túlzott társasági életet. És csak arra az egy-két emberre koncentrálunk, aki számunkra valóban fontos.

Ráadásul a munkaerőpiac is ellenük dolgozik: egy introvertált nehezebben adja el magát egy állásinterjún. A "csapatjátékos" és a "nyitott" tulajdonságok a nyerők ilyen szituációban. Ez persze egy ügyintéző vagy rendezvényszervező állás esetében indokolt is.

A probléma ott kezdődik, hogy olyan munkakör esetén is elvárások ezek a trendi kifejezések, ahová teljesen más beállítottságra lenne szükség.

Mi a megoldás?

Bizonyára már te is megpróbáltad. De, hacsak nem akarsz estére romhalmaz lenni, akkor ezzel kár is próbálkozni. Érdemes inkább az introvertált személyiséged előnyös oldalával foglalkoznod. Mivel aki befelé fordul, kreatívabb, így sokszor talál alternatív megoldást egy adott feladathoz.

Arról nem is beszélve, hogy szinte bármit megold egyedül, nem nyaggatja a kollégáit, hogy segítsenek öt perccel az első próbálkozás kudarca után.

Ami viszont a legjobb: az introvertált személy mindent nagyon mélyen megél.

Forrás: Getty Images/Nks_Imagery
  • Biztos észrevetted már, hogy egy regény elolvasása után negyedóráig nem lehetett hozzád szólni, annyira le voltál nyűgözve vagy sokkolva.
  • Vagy úgy magával ragadott egy film, hogy csak fél órával később vetted észre, hogy már mindenki kiment a moziból.
  • Elvarázsolt egy pillangó röpte, elmerültél egy meseszép naplementében.

Véleményem szerint ez értékesebb bármilyen extrovertált tulajdonságnál. Lényegében tehát befelé forduló hajlammal is lehet érvényesülni, csak sokkal nehezebb.

Ami érdekes: a sikeres introvertáltak közt nemcsak írók és filozófusok vannak, hanem például Bill Gates, Christina Aguilera vagy Lady Gaga is megtalálta a saját útját a csillagok felé. Nem kell feltétlenül extrovertáltként törtetni, néha jobbak az egyedi megoldások.

Forrás: AFPforum/NurPhoto/Hitoshi Yamada

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.