Függőség: Dávid szerint a határ te magad vagy!

Ez nem állásfoglalás. Szeretném, ha közösen elgondolkodnánk a függőségen és a "kábítószereken". Először is, tisztázzuk, miről is van szó.

Pszichoaktív szerek (a köznyelvben: drogok vagy kábítószerek) azok a természetes vagy mesterséges anyagok, amelyek az élő szervezetbe kerülve a központi idegrendszerre hatva, megváltoztatják annak működését, funkcióját, illetve hiányuk elvonási tünetekkel jár. Ide tartozik tehát a kokain mellett a koffein és a kedvelt felnőtt cukorka, a Frontin is. 

Forrás: iStockphoto/monkeybusinessimages

Ha ez tudatosult, menjünk tovább! Már egy ideje szemezgetek jó néhány kutatással, illetve felméréssel a pszichoaktív szerekről, gyakoriságukról és legkárosabb verzóikról. Megpróbáltam átlagolva összerakni egy sorrendet: melyik az az öt szer, amit minden lista élén megfigyeltem. Lássuk!

  • Heroin
  • Kokain
  • Metamfetamin
  • Alkohol
  • Krokodil
A krokodil hirtelen felkapottságán nem lepődöm meg, ahogy azon sem, hogy ennyire rettegnek tőle. Hiszen egy olyan szerről beszélünk, ami konkrétan élve megeszi az emberi szövetet. A többi szerről pedig valószínűleg már mindenki hallott.

Ami ennél érdekesebb: rengeteg listát találtam, ahol az alkohol nem a negyedik, hanem az első helyen állt.

Forrás: iStockphoto/Andy Dean Photography

Azt már meg sem említem, hogy a gomba, LSD vagy az Ecstasy csak a lista végén kullog, mert néhány hódolójuk még felkapja a fejét, és ezzel kezdenek majd kampányolni mellettük. Nem srácok, ti, akik fűlevéllel a szátokban szelfiztek, épp olyan férgek vagytok, mint mások vodkás üveggel a szájukban.

Tény, hogy mindenki függő. Te a reggeli kávéd nélkül vagy egy nulla, Pistike pedig a napi herka adagját hiányolja habzó szájjal egy aluljáróban. Te a Frontin nélkül nem tudsz aludni, Géza meg a szurit hiányolja a popójából edzés előtt.

Van különbség? Válaszold meg magadban!

Én nem akarlak a véleményemmel befolyásolni!

Hol a határ? Tudjuk, hogy a heroin öl. Az alkohol öl. A cigaretta öl. Mégis azt mondjuk, hogy az embernek joga van megölni magát. Csak nem mindegy, mivel! Felesleges azzal érvelni, melyik veszélyesebb a környezetre nézve, mert azt teljes nyugalommal kijelenthetjük: minden tudatmódosító szer egyformán veszélyes a környezetre, ha függőségről beszélünk.

Nem akarom azt ecsetelni, hogy amíg a kábítószerfüggő színészeket istenítjük, az alkeszokat a kocsmában megvetjük, mert ezzel is kinyitnék egy kaput.

Forrás: Getty Images/Ivan Bliznetsov

Baj van, ha azt hiszed, két felessel a kezedben nagyobb ember leszel, mint a haverod tűvel a vénájában.

Sajnos vagy nem sajnos, az a helyzet, hogy a legnagyobb probléma ezekkel a szerekkel: maga az ember. Az ember, aki képes függővé válni.

Mert én aztán nem ítélkezem feletted. Nekem teljesen mindegy, hogy a szíved, a veséd vagy az orrnyálkahártyád teszed tönkre. Én sem vagyok szent. Ha viszont van az életedben bármi, ami egy pillanatra is megremegteti a kezed, ha nélkülöznöd kell, akkor bajban vagy! Akkor teljesen mindegy, hogy te Tibi Atya vagy Bob Marley szimpatizáns vagy.

Örök kérdés marad: akkor hol legyen meghúzva a határ? Én azt mondom: a határ te magad vagy! Neked kell elgondolkodni azon, mi az, ami hátráltat, és mi az, ami neked még oké. Csak azért majd fülelj és nyisd ki a szemed, amikor a kis srácodnak mondod, hogy ne gyújtson rá, de ott virít a Xanax a polcodon, ami olyan neked, mint neki az esti mese.

Bármit csinálsz, legyél képes kontroll alatt tartani!

Nyitókép: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek