gyerek család anya stresszkezelés gyereknevelés lelkiismeret-furdalás
Az a baj a modern gyermekneveléssel, hogy akik komoly lelki sérüléseket okoznak gyerekeiknek, azok teljes meggyőződéssel állítják magukról, ők jó szülők. Szemben azokkal, akik már a racionalitás határain túlmenően is kiteszik a lelküket gyerekeikért, mégis folyton azon aggódnak, hogy nem elég jó szülők.

Ha te az utóbbi csoportba tartozol, akkor valószínűleg éjszakákon át rágod magad, ha néha elszakad nálad a cérna. És üvöltözöl egy kiadósat a gyerekekkel - akik néha bizony rém idegesítőek tudnak lenni. Nyugi, attól, hogy szereted a nyarat, még lehet meleged. És attól, hogy szereted a gyerekeidet, néha lehet eleged belőlük.

Néha kiabálni nem gáz!

A legfontosabb, hogy ne kínozd magad azzal, hogy te lennél a legrosszabb anya a Földön, csak mert néha ráordítasz méhed gyümölcsére.

Forrás: iStockphoto/didesign021

Egy elmélet szerint a kiabálás egyáltalán nem rossz, sőt! A gyermeknek ez a nyelvezete. Könnyebben tudja értelmezni, mint ha órákig magyaráznád, hogy amit most csinált, miért rossz.

Sőt, ha még meg is értené tettének súlyát, és a hozzá kapcsolódó felelősséget, csak frusztrációt és szorongást váltana ki belőle.

Szóval a gyerekre is kisebb terhet ró egy ordítozás, mint a lelki terror, és közben te is kieresztheted a gőzt. Persze ne ess túlzásba, és tényleg csak akkor kiabálj, ha valóban rosszalkodott a gyereked!

De ami a lényeg: ezt utána legalább annyi szeretettel hozd egyensúlyba! Tudnia kell a gyereknek: attól, hogy néha elhangzik egy-egy hangos szó, még szeretjük egymást! A probléma ott kezdődik, ha az ordibálás azt eredményezi, hogy a gyereked elbizonytalanodik: szereted-e őt egyáltalán?

A ló másik oldala

De ha már te magad érzed, hogy nem oké, hogy ennyit üvöltözöl a gyerekkel - aki amúgy nem is viselkedett annyira rettenetesen -, akkor bizony jobb, ha tudatosabban állsz a stresszkezeléshez. És ehhez nem kell elmenned Tibetbe meditációt tanulni! Vannak nagyon egyszerű, akut stresszhelyzetben alkalmazható HATÉKONY technikák!

Például tudtad,, hogy az izmok meghatározott sorrendű feszítése és ellazítása szinte azonnal segít a lelki nyugalom elérésében?

Forrás: iStockphoto/Poike

Ha már kipróbáltál mindenféle mantrát (nyugodt vagyok, lelkem akár egy óceán), de nem vált be (hogyan válhatott volna be, ha nem így érzed?), akkor érdemes az izmok tudatos ellazításával próbálkoznod. A gyakorlat hamar elsajátítható, és már az első alkalommal érezni a hatását. A tapasztaltabbak már képesek stresszhelyzet közben is élni a módszerrel, ami egy nyugodtabb hozzáállást eredményez.

Legyél önző!

Ezer meg egy dolgod van, és így is gyötör a lelkiismeret-furdalás, hogy mindennel el vagy maradva? Sosem pihensz, így nem csoda, hogy a legkisebb szikra is elég ahhoz, hogy robbanj? Aztán meg még nagyobb a lelkiismeret-furdalásod, mert megbántottad a szeretteidet. Köztük azt is, aki neked érzelmileg a legjobban kiszolgáltatott: a gyerekedet.

Forrás: iStockphoto/Graham Oliver

Szóval muszáj lesz eldöntened, mivel ártasz többet családodnak:

  • azzal, ha úgy döntesz, kihúzol pár teljesítendő feladatot a listádról,

vagy

  • azzal, ha (kb.) mindent elvégzel, de utána tűzokádó sárkányként viselkedsz velük.

Na ugye, hogy kisebb szükségük van arra a mákos gubára/különórára/vasalt ingre, mint egy kiegyensúlyozott anyára?

Dolgozd fel: vagy ez vagy az, a kettő kizárja egymást.

Szóval, ha szerinted is nagyobb szüksége van gyerekeidnek egy érzelmileg kiegyensúlyozott anyára, akkor te meg a maximalizmusod üljetek be a kádba egy jó könyvvel, és dolgozzátok fel: nem lehet minden tökéletes. :)

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.