internet Facebook valóság telefon virtuális világ elvesztegett idő
Teljesen mindegy, hogy tinédzser, fiatal felnőtt, szülő vagy nagyszülő vagy: a Facebook üzenőfal görgetése, az Insta fotók lájkolása vagy a Youtube videók nézegetése egy szempillantás alatt a napi rutinod részévé válik.

Minden nap megfogadom, hogy ma kivételesen nem osztok meg minden apró-cseprő dolgot. Nem kattintgatok céltalanul a videók között, és nem, nem és nem(!) fogom egyik Jenner vagy Kardashian lány új képét sem lájkolni az Instán. Aztán a megállókban várakozva valahogy önálló életre kelnek az ujjaim, és hirtelen azon kapom magam, hogy lájkolok, kommentelek, megosztok.

Forrás: iStockphoto/Diego Cervo

Tudom, hogy az időm ennél sokkal értékesebb, mintsem ilyesmikre pazaroljam, de ez a fajta életvitel már annyira a részemmé vált, hogy egyszerűen nem tudok tőle szabadulni.

Mivel a realitás talaján állva tisztában vagyok vele, hogy képtelen lennék a közösségi média felületeken töltött perceim (öhm, óráim...) számát teljesen lenullázni, ezért inkább kis praktikákat bevetve igyekszem megtalálni az arany középutat:

1. Ne fotózz! Tapizz!

Épp egy bimbózó virág keresztezi az utadat munkába menet? Olyan szép, hogy ilyet még nem láttál, ezért gyorsan készítesz róla 111 képet, majd "rövid" szerkesztgetés után már lövöd is ki a cyber térbe, hogy mindenki lássa: #avirágokgyönyörűek #rosszembernemlehetsz #megérkezettatavasz. Eszement fotózás helyett inkább érintsd meg a szirmokat, és szippants egyet a tavasz illatából! Hagyd, hogy szívedbe költözzön a gondolat: a mai egy szuper nap lesz, és indulj is tovább (még mielőtt előkapnád a telefonodat a zsebedből)!

2. Mutasd, ne megoszd!

A pincér eléd rakja az ételt. Ínycsiklandóan gőzölög, és már a látványától is összefut a nyál a szádban. Nagy társaságban vagy, pont egy olyan csapattal, akik inkább eszik, mint fotózzák az ebédet, és soha nem hallottak még a #mutimiteszel és #foodporn hashtagekről. Tök ciki, hogy mindenki arra vár, hogy végre elkezdhessen enni, míg te próbálod kitalálni, hogy melyik szögből mutat legjobban az ételed. Engedd el ezt a dolgot, és mélyedj bele az ízek tengerébe!

Na, jó, amikor épp nem figyel senki, suttyomban lőhetsz egy fotót emlékbe, de megosztás helyett inkább mutasd meg a barátodnak/barátnődnek, és legközelebb vidd el őt is magaddal!

Forrás: iStockphoto/Gpoint Studio/Anna Bizon

3. Időkorlát!

Már nem is tudod, hogy hányadik Youtube videó nézegetésén vagy túl, de észreveszed, hogy hihetetlen gyorsan eltelt az a röpke 2 óra. Szabj magadnak határt! Válassz ki pár olyan videót, amit mindenképp le szeretnél csekkolni (ötnél több ne legyen!), a többit pedig hagyd másnapra! Ha tudod magadról, hogy könnyen elúszol, állíts be időkorlátot, és amint letelt, lelkiismeretesen lépj ki a Youtube-ról! Csinálj egy finom kávét vagy teát, és ülj ki a teraszra élvezni a napsugarakat! Végre nem lesz bűntudatod, hogy mennyi időt elpazaroltál a virtuális világban.

4. Létszámstop

A legjobb barátaid és rokonaid profiljának nézegetésével kezdted a Facebookozást, most meg már a 15 éve nem látott Juliskánál tartasz, mert hát annyira cuki a kislánya! Ha így haladsz, lassan jobban otthon leszel az ő mindennapjaiban, mint a sajátodban, úgyhogy állj meg egy pillanatra! Minden nap válassz ki maximum három olyan embert, aki közel áll hozzád, és őket csekkold!

Forrás: Getty Images/hocus-focus

Az üzenőfalat pedig jobb, ha messziről elkerülöd, mert a céltalan görgetés során egymást követik az újabbnál újabb kattintgatások, aminek lássuk be, sosem lesz vége...

5. Ne légy az árukapcsolás áldozata!

  • "Na, még ezt az egy cikket elolvasom, mert most jött ki a legújabb unikornisos highlighter, és egyszerűen tudnom kell, hogy szebb-e a fénye, mint az előzőnek!"
  • "Oké, tényleg az utolsó iromány jön, de Nicole Kidman filmje ígéretesnek hangzik. Ja, hogy Nicholas Cage elvált? Kiderítem az okát!"

Ilyen, amikor elindulsz A-ból és kilyukadsz Zs-nél, de már nem is emlékszel, hogy mi volt az eredeti cikk, ami érdekelt. Szelektálj, és tárazz be! Mentsd le magadnak a számodra legérdekesebbnek tűnő cikkeket, de csak és kizárólag a legkedveltebb portáljaid híreiből válogass! Húzz egy határvonalat, és semmi pénzért ne engedd, hogy bármilyen "kapcsolódó bejegyzés" letérítsen az útról, amelyen épp sziklaszilárdan menetelsz! (Kivéve nálunk! Ezen a portálon vétek kihagyni a kapcsolódó cikkeket! :P - a szerk.)

A lényeg a lényeg: bármennyire is úgy érezed, nem maradsz le semmiről. A smink videók, a bulvár hírek, Juliska családi napjai megvárnak, mert ezeket a pótcselekvéseket mind-mind csak holtidőd kitöltésére használod.

Természetesen legyél tájékozottak, kövesd a főbb híreket, és kapcsolódj ki alkalomadtán a közösségi média mágikus oltárán áldozva, de ne felejts el élni! Most pedig megyek, és megfogadom a saját tanácsaimat, csak előtte még lövök pár fotót a mai outfitemről.

Csak lefotózom! Emlékbe...

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.