pokol Szegő Lindi álmatlan éjszaka inszomnia
A párna túl puha, a takaró meleg, a fűtés zajos, halk neszek kúsznak elő a szekrényből. Átdobom magam jobbról balra, majd balról jobbra, fekszem hanyatt, hason, mégsem jön az álom.

Az óra fémszerkezete kattogja az időt, dobálja a dobhártyámnak a másodperceket. Valahol az utcán fékez egy taxi, az ajtó csapódik, a kapu nyikordul. A kopogó léptek hosszúra nyúlnak, ketten vannak, és az emeletre haladnak. Halk nevetés szűrődik be a félig nyitva hagyott ablakon. A levegőben még érezni az este meggyújtott gyertya füstjének keserű szagát, keveredik a nyugtatónak mondott levendula aromával.

Az egyik lábamat a takarón pihentetem, valahol olvastam, hogy talán így majd könnyebben magával ragad az álom. De csak a talpam lesz hideg a beáramló levegőtől. Nyakamig húzom a takarót. A szememet próbálgatom, kinyitom, nem nehezíti el a szemhéjamat az álom, mereven bámulom a sötétséget. A régi bérház udvarára nem szűrődik be az újhold fénye, magába temet a feneketlen sötétség.

Forrás: Shutterstock

Szinte már vak vagyok, a szorongás markol egyet a torkomon, felköhögök. Nagy levegőt veszek, tudom, ez az éjszaka megint megdolgoz majd, és csak perceket kapok alvás gyanánt, az REM fázisnak nyoma sem lesz. Reggel csak bámulok majd a gyűrött arcomra a tükörben, és leszívott agyam taknyos zselére hasonlít.

Erőltetem. Pihenni kell, nem vonszolhatom végig magam a holnapi napon. Behunyom a szemem, a belső látásom színesebb, mint a valóság fekete lyuka. Emlékképek tolulnak a szemem elé, anyámat látom a halálos ágyán. Nem voltam ott akkor, csak fantáziám vetíti ki halála tanújának elbeszélését - ezerszer átkozom a képzeletem. Apám utolsó pillanatát is csak elképzelem, az agóniáját a kórházi ágyon. A lelkem mellberúgásként osztja a rémes emlékképeket.

Tudatom védelmi osztaga sepri félre az éjszakánként előbukkanó démonjaimat, a lelkiismeretem felböfögéseit. Ott kellett volna lennem mellettük... De váltják egymást a képek. Feladatok sorakoznak egymás után, napi tennivalók gomolyognak a fejemben, két oldalra fordulás között. A pulzusom emelkedik, dobol a fülemben, elnyomja az éjszaka apró neszelését.

Forrás: Shutterstock

Próbálom ellazítani az izmaimat, de ahogy az egyik lazul, úgy feszül meg a másik, verejtékben úszik a homlokom. Az orvosom azt mondta, túl sok a stressz az életemben. Altatót akart felírni, de én tiltakoztam, ahogy minden mást meg tudok oldani, ezzel is megküzdöm, nem kell mankó.

Elmúlt szerelmek kísértenek, birkák helyett ezeket számolom, a hibákat, amelyeket elkövettem, és a sérelmeket, amelyeket elviseltem. Hibás döntések ugranak át a kerítésen bégető lábasjószágok helyett, eldörzsölök a sötétben néhány áloműző könnycseppet.

Jó dolgokat összekanalazva próbálom felülírni a bennem gúnyosan kacagva táncot járó,
szemhéjam alá furakodó szörnyeket, de ezek sem ígérik a legalább néhány órán át tartó, csendes tudattalanságot.

A telefonom után tapogatózom. Éles fénye a retinámba vág, hunyorogva nézem a kijelzőt. Két órája dobálom magam, váltom a pozíciókat, gyűröm a párnámat, az emlékeimet, és próbálom szétpofozni a múlt és a jövő démonjait. Pedig már hajnal van, a boszorkányok órája is az igazak álmát alussza.

Lemondóan sóhajtok a gyertyaszagú levegőbe. Ez az éjszaka is az ördögé. Vigye, ahova akarja! Megadom magam. És amint elengedem az akarást, a vágyat az alvásra, beszippant az édes tudatlanság. Az álom mezsgyéjén billegve még eszembe jut, hogy nappal, a világosban is így kéne elengedni, nem kapaszkodni álmokba, tervekbe, szerelmekbe, csak hagyni, hogy megtörténjen.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.