stressz Baranyai Kata kihívás siker félmaraton szorongás futás
Az a nagy helyzet, hogy félmaratonista lettem. Szemfülesek tudhatják, hogy nem ez volt az első 21 km-es távom. Hiszen tavasszal - egy "szervezési baki" folytán - hirtelen felindulásból lefutottam a "fél marcsit".

Azonban ismételten felhívás érkezett, méghozzá a hívogató Szigligetre. A táj mesés, a nyár már tovaszállt (ergo nem lesz meleg!). Esetleg az eső - aminek tényleg lógott is a lába - szólhatott volna bele a kiváló mókába. (Hála az égnek nem tette!) Na, meg egy kis "Kata-para". Mert ugye megtehettem volna, hogy benevezek 9 km-re, és tisztességes idővel megcsinálom. Oké, azt a távot sem rázom ki a kisujjamból, de nem is döngölne földbe.

Forrás: Baranyai Kata saját képe

Szinte megbabonázva kattintgattam a netes felületen, és mire észbe kaptam, már vissza is igazolták a nevezésemet, 21 km-re. De, akkor már hiába vakargattam a fejem a "Na, most mi lesz?" kérdést mantrázva. Lassan felfogtam, hogy igent mondtam egy olyan kihívásra, amit vagy meg tudok csinálni vagy nem. "És ha nem, akkor én leszek a világ szégyene!!!" Ezt nem részletezném tovább. Annyi legyen elég, hogy rendesen belelovaltam magam.

Barokkos körmondatokban taglaltam a bánatomat kedvenc vezető szerkesztőmnek, aki nemes egyszerűséggel kinevetett. Én pedig majdnem zokogásban törtem ki. Itt egy kicsit megesett rajtam a szíve, de azért rövid úton közölte, hogy "Ezen tuti nem lehet ennyire szorongani." Hát márpedig lehet! Tessék, itt az élő példa! Na, de nem húzom tovább. (Még mielőtt kihúzza belőle ezt a részt!) Para volt, nem kicsit.

Aztán a verseny napjára elfáradtam, mint a hisztis kisgyerek. Pontosabban belefáradtam a saját agyalásomba. És rájöttem, hogy élvezni akarom a napot. A készülődés hangulatát, az ismerős arcokat, a Balaton látványát, azt a bizsergető izgalmat, ami minden futóversenyt áthat. Ám a rajtnál azért már kezdtem érezni, hogy kalapál a szívem, és még el sem indultunk, de már levert a víz. A helyzet állása nem volt túl bizalomgerjesztő. Tudom, hogy nem túl nőies ilyet leírni (mimózalelkűek nyugodtan hagyják ki ezt a sort), de majdnem kidobtam a taccsot. Legalábbis baromi közel voltam hozzá. Szerencsére mielőtt ez bekövetkezhetett volna, elindultunk.

Forrás: Baranyai Kata saját képe

Az első pár kilométer elég volt, ahhoz, hogy lenyugodjak. Megbeszéltem magammal (remélem nem mondtam ki hangosan a szavakat), hogy szépen egyenletes tempóban futok, és ennyi. Lesz, ami lesz alapon. A táj tényleg magával ragadó. A hangulat a frissítő pontoknál a tetőfokára hágott, az egyiknél még pár tánclépést is ejtettünk.

Aztán egyszer csak minden előjel nélkül jött a fekete leves. Nem volt sok vissza: hat kilométer. Gondoltam, ez már semmiség. Aha... Nem teljesen. Egyrészt bemondta az unalmast a fülesem, ezzel búcsút inthettem a zenének. A Balaton látványa a sokadik emelkedőn már csak elméletben szép, a gyakorlatban úgy a 18. kilométer körül pont nem érdekelt. Azt megfejelte a 20. körül beszorult egy kis levegő, ami sehogy sem akart távozni, és egyre csak azt ordibálta az agyam, hogy "NE FUSS TOVÁBB! Sétálva is jó lesz az!" És majdnem igaza is lett!

De aztán a mellettem elhaladók szavai, a ''Gyere, megcsináljuk! Ne add fel! Meglesz az! Itt a vége!'' szavak és a semmiből mellém szegődő futók berugdostak a célba. Magamhoz képest fenomenálisan jó idővel! Hatalmas köszönet érte!

És most itt ülök pizsiben, lezuhanyozva, sajgó lábakkal, de melegséggel a szívemben. Ja, nem azért, mert megcsináltam, hanem mert legyőztem a szorongásomat.

Nyitókép: Baranyai Kata saját képe

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.