Vakság látássérült külsőség valóság párkeresés érzés randizás
Állj meg egy pillanatra, csukd be a szemed, és csak képzeld el, amit most leírok! Nyár van, süt a nap, egy rét közepén állsz, madarak csicseregnek. Leülsz a fűbe, mert mezítlábas talpad alatt érzed a szépségét, szinte hívogat. Amikor már-már elkezdenéd megélni a pillanatot, megkapod a lehetőséget, hogy kinyisd a szemed. A látvány is elképesztően szép, szinte megfogalmazhatatlan, és csak telítődsz. Számomra ez a fajta telítődés megszűnt már 4 éve. Amikor megvakultam.

Attól a naptól kezdve más szemszögből látom a világot, már előbbre való a fogkefe sörtéjének a durvasága, mint a színe. Ez persze nem mindig volt így, hiszen én is sokszor a szememnek hittem, és csak az alapján döntöttem, amit láttam.

Jól csak szívvel lát az ember

Most már egy emberről sem szemszín, arc vagy kinézet alapján alkotok képet, hanem a hangja, az illata a kiindulópont. No, meg az "érzés", amit kivált belőlem. Sokáig nem is gondoltam volna, hogy csupán a beszédhangból olyanokat is leszűrhetünk, hogy milyen valakinek a stílusa, a gondolkodása, a személyisége. De ma már nálam ez visz mindent.

Forrás: Getty Images/bobbieo

Ha belegondolunk, nem olyan furcsa ez a hozzáállás: egy ajándékban is a belseje a lényeg, nem a csomagolás. Mégis, ha emberekről van szó, a csomagolás alapján válogatunk.

Persze ez nem azt jelenti, hogy nekem, mint látássérültnek teljesen közömbös volna a külsőség. De számomra mindössze azért fontos, hogy megtudjam, hogy néz ki valaki, mert amint meghallok egy hangot, a fejemben lévő kis szemüveges, kosztümös titkárnő elkezd rajzolni, majd rövid időn belül kész egy vázlatportré a hang tulajdonosának kinézetéről. Én pedig kíváncsi vagyok, hogy mennyire végez precíz munkát. Gyakran előfordul, hogy nagyon pontosan eltalálom valaki kinézetét - ez már a rutin.

Forrás: Getty Images/licence restrictions apply

Szerelem első kattintásra?

Sajnos viszonylag kevés felület van, ahol társat tudunk keresni. Először is fontos tisztázni, hogy egyáltalán nem igaz a sztereotípia, miszerint látássérült csak látássérülttel léphet kapcsolatba.

Ám sajnos például egy buliban a többség elég nehezen nyit egy sérült ember felé. És mivel nem támadhatok le az utcán mindenkit, aki felajánlja a segítségét, hogy "Köszönöm, hogy átkísértél az úton. Akkor most légyszi add meg a számod is.", maradt az internetes felület.

Itt minden pont ugyanúgy működik, ahogy a látóknál, csak én nem fényképet kérek a személyes találkozó előtt, hanem a hangját szeretném hallani. Ez amúgy nem minden látássérültre igaz, de én például minél korábban szeretném "meghallgatni" a másikat.

Ha hallottuk is egymás hangját, meg is beszéltünk egy személyes találkozót, még mindig elbukhat a dolog függetlenül attól, hogy mind a két fél látássérült vagy csak az egyikük. Mert akár kinézet, vagy hang, vagy bármi egyéb külső tulajdonság alapján is döntünk, végül egyetlen tényezőn múlik majd a dolog: összeillik-e a személyiségünk vagy sem? Szóval pont ugyanúgy működik ez nálunk, mint a látóknál, csak nekünk még kevesebb felület és lehetőség áll a rendelkezésünkre belebotlani a Nagy Ő-be.

Császár Angelika

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.