nagyképűség bizonyítási vágy egoizmus kisebbségi komplexus
Jómagam híresen nagy egóval rendelkezem. Mint mindennek, ennek is megvan a negatív oldala, de, hogy őszinte legyek, én a hátrányokat nem igazán érzékelem. A pozitívumokat annál inkább. 

Ezért is gondoltam, hogy éppen itt az ideje tisztázni: egoistának lenni jó. De először lássuk is, hogy mit jelent ez valójában.

Bármennyire is furcsán hangzik az egoizmust és a kisebbrendűségi komplexust egy hajszál választja el egymástól, pont, mint az őrületet a zsenialitástól. Ez a vékony vonal azonban tökéletesen meghatározza személyiségünk gyökereit.

Egoistának lenni ugyanis nem bűn.

Az ember egyik leghasznosabb és legfontosabb tulajdonsága.

Még a kismama is önző - ott legbelül -, mikor a gyereke érdekeit helyezi maga elé, mert valójában a vérvonalának fennmaradását szeretné biztosítani.

Szóval elmondhatjuk, hogy ez ösztönös, én meg elég erősen kampányolok az ösztönök megértése és tudatos felismerése mellett. Akkor most már térjünk is rá, miről van szó, de tényleg!

Amikor valakinek az egóját becsméreljük vagy magát a fogalmat, mint egoizmust emlegetjük, gyakran beleeshetünk abba a hibába, hogy összetévesztjük valami egészen mással. Az egoista ember ugyanis nem megkülönböztet, hanem priorizál. Nem lenéz másokat, hanem magát értékeli és elfogadja. Nem érzi magát többnek, csupán az egyenlők között a legegyenlőbbnek. Ahogy azt kell!

Forrás: Getty Images/Martin Dimitrov

Ha valaki tényleg rendelkezik önbizalommal - és nem csak felszínesen nagyképűsködik -, az nem fog téged bírálni.

Pont azért, mert neki elég a saját élete, mert ő abban érzi jól magát, nem a te világodban. Ha valaki tényleg stabilan áll a lábán, nem fog téged lenézni, nem fogja hangsúlyozni, hogy több nálad, mert pontosan tudja, logikátlan állítás lenne.

Hiszen az egoista ember tisztában van vele, hogy a saját világában mindenkinek az 'én' az első.

Ő nem akar meggyőzni senkit. Nincs szüksége vállveregetésre, mert az önbizalma belülről jön. Szóval alapvetően elmondható, hogy rengeteg hasznos velejárója van annak, ha eljutunk erre a pontra.

Forrás: Getty Images/Zeljkosantrac

Na, de mi a helyzet a hajszálon túl?

Ott van a kisebbrendűségi komplexussal rendelkező ember. A folytonos versengő, az örök elégedetlen, a "márpedig én több vagyok!".

Az ilyen ember vámpírként próbálja lehúzni a környezetét a saját szintjére. Ő nem saját magánál akar jobb lenni, hanem ő szeretne megmaradni a kis szemétdombján és mindenki mást maga alá döngölni.

Forrás: Getty Images/Petar Chernaev

Mondhatni, úgy akar fentebb jutni a hegyen, hogy mindenki mást visszaránt maga alá. Az ilyen ember folyton bírálni fog, mindig magához fog hasonlítani és hidd el, sose leszel olyan jó, mint ő.

Ez a személy valószínűleg sosem fogja fel, hogy senkinek nem tartozik elszámolással, csak magának. Ő az a fajta, akinek a helyzete mindig nehezebb lesz, mint a tiéd, aki mindig azt mondja majd, hogy többet dolgozik, mint te. És minden körülmények közt jobbnak tartja majd magát nálad. Az egyáltalán nem érdekli, hogy téged ez hidegen hagy. De neki lételeme az állandó bizonygatás.

Az ilyen embertől menekülj! Egy pillanatra se tulajdoníts neki jelentőséget és amilyen gyorsan csak lehet, szabadulj meg tőle!

Most, hogy tisztáztuk ezt a fontos témát, jó, ha elgondolkozol. Lehet, hogy még te sem tudod, melyik típus felé közeledsz vagy melyik vagy valójában. Bárhogy is van, sosem késő változtatni, minden csak felismerés kérdése.

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.