Carrie hercegnő, az erő veled volt!

Kevés olyan meghatározó filmes emlékem van gyermekkoromból, mint amikor először megpillantottam a képernyőn Leia Hercegnőt, azaz Carrie Fishert.

Gyönyörű volt, bátor, erős, okos, mindezek mellett még hercegnő is - eszméletlen frizurával. Szóval pontosan olyan, amilyenné mi nők, kislányként válni szeretnénk. Nem az a habos babos rózsaszín, "Jajj-nekem,-sáros-lett-a-ruhám!" típus, amilyeneket addig a mesékben, könyvekben megismertem.

Forrás: AFP

Ő bizony tervrajzokat rejtegetett, ellenállt Darth Vader kínvallatásának (akitől én gyermekkoromban iszonyatosan féltem), megszökött - ha kellett -, és sugárvetővel lőtt, ha úgy hozta a szükség. Tátott szájjal bámultam, ahogyan kiosztotta Harrison Fordot, azaz Han Solo-t. Mindeközben mit sem veszített törékenységéből és bájából.

Látott-e a világ azóta szexibb jelenséget a fogságba esett arany bikinis Leianál? Ugye, nem!

Ebben, azt hiszem mindannyian - mi nők és a férfiak is - kivételesen egyetértünk.

Forrás:AFP

Olyan szerettem volna lenni, mint ő. Példakép volt, akit gyermekként és felnőttként egyaránt csodáltam, - és jól tudom -, nem vagyok ezzel egyedül.

Pár éve aztán megnéztem a "Vágyivászat" (eredeti címe: Wishful Drinking) című, egyszemélyes műsoráról készült dokumentumfilmet.

Ajánlom mindenki figyelmébe.

Az akkor ötvenes éveiben járó színésznő mesél az életéről. Az elsöprő sikerekről- melyeket képtelen volt feldolgozni, -híres felmenőiről, magánéletéről. Beszél kábítószer- és alkoholfüggőségéről.

Forrás: AFP

Teszi mindezt olyan elképesztő őszinteséggel és humorral, olyan elementáris szókimondó öniróniával, hogy aki gyerekként rajongott Leia-ért, felnőttként bolondulni fog Carrie Fisherért.

Elfogult lennék? Bocsáttassék meg nekem...

Ma, amikor örökre elment, számomra kevesebb lett a világ.

Most már ott csücsül fent Bud Spencerrel, és együtt eszik a pisztácia fagyit.

Köszönjük Hercegnő, az erő legyen veled!

Kővári Eszter

Nyitókép: AFP

    Ezt olvastad már?