Apa, mi az a hálapénz?

A kisfiam születését megelőző napon operálták az anyósomat. Teljes futómű-felújítás vált nála szükségessé, ezért kapott csípőprotézist no meg két mankót.

A gyerek abban nőtt fel, hogy a mamának nehéz a járás, csupán csekély távokra tudja őt sétálni vinni, és akkor is az állatkertből szökő lajhár sebességével. Éppen ezért, mióta beszélni tud, ő mindig Lábgyógyító akart lenni. Orvos, aki segít az ilyesmi bajokon, hogy más kisgyerekeknek ne kelljen nélkülözni a nagy parkbéli sétákat.

Bár a tanulmányi eredményei nem tükrözik teljesen hűen ebbéli nemes szándékát, de akarata szent, és én ebben eddig mindig támogattam.

Forrás: Getty Images/Da-Kuk

Úgy gondolom, ha van értelmes emberi foglalkozás ami létezik, akkor az az orvoslás.
Igen ám, de ez az érdeklődés nem rekedt meg a bájos kisfiú rózsaszín ködbe burkolt vágyainak szintjén, hanem így 11 évesen a kíváncsiság már értelemmel párosul.
Videókat néz, olykor cikkeket olvas, mindent ami az orvoslással kapcsolatos.
Most jutottunk el arra a szintre, amikor megkérdezte:

Mi az a hálapénz?

Maga a kérdés egyszerűen megválaszolható.

Kicsim, az olyan valami, amit vagy azért adunk, hogy a kórházban előnyökhöz jussunk, vagy azért, mert az orvos jól végezte a munkáját. Ami azért egy kicsit fura, mert ha bármilyen más foglalkozást űzőnek adunk pénzt, azt megvesztegetésnek hívják... Mindkét félnek roppant megalázó helyzet. De az orvosokat annyira nem fizetik meg, hogy a betegektől kell begyűjteniük azt, ami amúgy meg tényleg járna nekik, hiszen életekről van szó...

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Ridofranz

Még amikor kicsi volt, akkor megfogadtam, hogy nem fogom torzítani az igazságot egyetlen fontos kérdésben sem, erre a kérdésre mégsem a fenti választ adtam.

Törjem össze az álmait?

Mondjam meg neki, hogy a világnak ezen a fertályán olyan emberek, aki a tanulmányaik során mindig kiválóan teljesítettek, akik az emberek egészségének megőrzésére, helyreállítására szent esküt tettek, olyan emberektől kell elfogadjanak pénzt, akik az életükért küzdenek?

Akiknek sokkal nagyobb szükségük van rá mint annak, akinek adják?

Mondjam el, hogy nálunk az egészségügy a paraszolvencia nélkül már összeomlott volna?

Tárjam elé, hogy ha valaki ebből a foglalkozásból tisztességesen meg akar élni, akkor határokon túl kell keresse a boldogulást?

Éreztem, hogy ez az ő tiszta lelkének undorító lenne, és éreztem, hogy ha nem szoktam volna hozzá 40 életévem alatt ehhez, akkor én magam is hányingerrel küszködnék, amikor ebbe mélyen belegondolok.

Kitérő választ adtam, olyat, amiben benne van minden reményem a jövőre nézve ezzel a témával kapcsolatban.

Kisfiam!

A hálapénz egy csúnya dolog, még abból a rendszerből származik amikor tiltva voltak nálunk dolgok, amikor diktatúra volt, és egyetlen párt irányította az országot. Egy olyan világ csökevénye, ahol egy diktátor tömegek elé állt hazudozni. Mindenki tudta, hogy hazudik, de tapsoltak neki a hívei, akiket ezért busásan megfizetett.

Mire te orvos leszel, ennek már nyoma sem lesz, de ha mégis, legyél te az, aki sohasem fogadja el. Én hiszem, hogy modern kórházban fogsz dolgozni és nagy tisztességű fizetésed lesz!

Forrás: Getty Images/Skynesher

Nem lehettem valami meggyőző, bár ezt talán egy kicsit magam is éreztem, mégis rosszul esett, amikor látszólag tudomásul vette amit mondtam, de az anyjához az alábbi szavakkal ment:

Azt hiszem, apu hazudott nekem....

Nyitókép: iStockphoto

Ezek is érdekelhetnek