Kínos csönd és kényszermosoly: karácsonyi bulik kötelező kellékei

Ha azt hitted, az esküvői szezonnal letudtad a kínos, semmitmondó beszélgetéseket soha nem látott rokonaiddal vagy más, teljesen ismeretlen emberekkel, akiket a jószerencse és az ülésrend sodort melléd, rossz hírem van: nyakunkon a karácsony.

Biztos lehetsz benne, hogy főnököd felesége melletted fog ülni a céges karácsonyi bulin, vagy az eddig csak fényképen látott harmadunokatesód melletted fog töltött káposztázni. Némán ülni, a tojáslikőr mögé bújni pedig nemcsak ciki, hanem emberi mivoltunktól is alapvetően idegen, hiszen társas lények vagyunk, szükségünk van társas interakciókra.

De miért is olyan nehéz ismeretlenekkel beszélgetést kezdeményezni?

A válasz nagyon egyszerű. Egyrészt legtöbben befogadó típusúak vagyunk, tehát várjuk, hogy minket szólítsanak meg, átadjuk a kezdeményezés jogát a másiknak. Hadd gyötrődjön csak a másik!

Másrészt pedig idegen közegben nehezen merjük felvállalni magunkat, hiszen nem tudhatjuk, milyen reakciót váltunk ki. (De ciki, tök hülyének fog nézni, és olyan erőltetett ez az egész.)
A jó hír azonban, hogy ez is - mint oly sok minden más - tanulható, de addig is, amíg rutinos bájcsevegők leszünk, íme néhány témajavaslat a karácsonyi partikra való felkészülés jegyében.

Forrás: Getty Images/South_Agency

Az alapok

Mielőtt belekezdenénk a beszélgetésbe, legjobb, ha megvillantjuk legszebb mosolyunkat és köszönünk szépen. Akkor is, ha a hangulatvilágításban ezer apró gyémántként világít fogszabályzónk, mert egy mosoly mindig a legegyszerűbb módja annak, hogy megtegyük az első lépést a másik irányába.

Viszont egy állófogadásnál soha ne közelíts a másikhoz oldalról vagy hátulról, kizárólag szemből! Figyelj a távolságra - ha nem vagy kötelezően a másik közvetlen közelében -, ne állj se túl közel, se túl távol!

Forrás: Getty Images/Tempura

A témaválasztás

Bájos, de nem célravezető Bridget Jones módjára indítani egy beszélgetést. Valószínűleg a

Nem szörnyű, mi megy Csecsenföldön?

típusú kérdés inkább döbbent hallgatást eredményez. Kezdjük inkább valami egyszerűbbel.

Személyes kedvencem:

Ez az ablak erre néz?

Igaz, ez egy csábítási kísérlet kezdete volt - de hiszitek vagy sem, bejött.

Szóval, mosoly, köszönés és szemkontaktus! Utóbbit a beszélgetés közben se hanyagold el, hiszen ez visszajelzés a partnernek, hogy még mindig vele vagy, csak úgy, mint a bólogatások. Ha ez elmarad, a legjobb nyitó téma után is ellaposodik a beszélgetés. De még a leguncsibb csacsogást is feldobja, ha csillogó szemmel iszod a másik szavait-, talán az önbizalma is megjön, merészebb és egyben érdekesebb kérdések is szóba kerülhetnek.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Shironosov

A legkézenfekvőbb arról a helyzetről beszélgetést kezdeményezni, amelynek részesei vagyunk. Mondjuk, egy szimpla érdeklődéssel, mint:

Olyan a sonkatekercs íze, mint ahogy kinéz?

Uram atyám, ez a leves kék? - sicc!?

Egy ilyen kérdésre még a legzárkózottabbak is tudnak válaszolni, esetleg még el is vigyorodnak. Ne feledd, a közös cikizés, panaszkodás, gúnyolódás mindig összekovácsol. De a céltábla maradjon valami semleges dolog, amin senki sem tud megbántódni.

Még jobb, ha nem egy kérdést szegezünk elsőre partnerünknek, hanem egy megállapítással kezdjük a beszélgetést, mint például: 

Micsoda dugó volt ma is, azt hittem, soha nem érek ide!

Ezzel kicsit a bizalmunkba fogadjuk a másikat, így majd ő is könnyebben mer nyitni irányunkba.
A közlekedés amúgy is rendkívül hálás téma, főleg a fővárosiaknak. Biztos lehetsz benne, hogy minden napra jut egy kaland, ami kiváló beszédtémát szolgáltat.

Közhely, de az időjárás mindig jó téma. Lehet szeretni, utálni, csodálkozni, hogy olyan, amilyen. A globális felmelegedés miatt évek óta elmaradó fehér karácsony meg pláne hálás téma. De ha esik a hó, akkor összeköthetjük a közlekedéssel.

Forrás: Getty Images/Svetikd

Tabu

Állítólag nagyon szívesen beszélgetünk különböző betegségekről is, de mégsem ajánlanám, hogy a karácsonyi vacsorán a tüszős mandulagyulladás tüneteit taglaljuk. Szintén kerülendő kényes téma a politika, és bele ne kezdjünk a cégvezetés kritizálásába, bármennyire is csábító a közös ellenségkép gondolata!

Csodás beszélgetések születtek már a csillagjegyekről, horoszkópokról is, elsősorban női körökben persze. Nagyon hálás téma a sport is, hiszen ahhoz is mindenki ért. Baj csak akkor van, ha egy fradista és egy UTE-s találkozik a svédasztal mellett...

De lényeg a lényeg, hogy felkeltsük a másik érdeklődését, egy olyan témát kell találnunk, amit partnerünk érdekesnek talál és ráharap. Ha szerencsénk van, már az első mondatok után ki tudunk pecázni egy olyan információt, ami segít továbbfűzni a beszélgetés fonalát.

Kérdezz-felelek

Ne játsszuk a vizsgabiztost, és ne bombázzuk kérdésekkel. Ne felejtsük: bizalomért bizalom jár. Ha ő megtisztel minket azzal, hogy elmondja valamiről a véleményét, mi is tiszteljük meg őt ezzel. De ne essünk túlzásba! A (meg)hallgatás tudománya hatalmas kincs. Győzzük le az egónkat, ne csak magunkról beszéljünk, hanem engedjük, hogy a másik fél kibontakozzon.

Olyan ez az egész, mint egy pszichológiai jótett: nyissuk ki a másik előtt a képzeletbeli kaput és udvariasan engedjük előre, de aztán kövessük mi is. Ezzel jó esélyünk van arra, hogy elnyerjük beszélgető partnerünk bizalmát és máris nyert ügyünk van.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/gpointstudio

Higgyétek el, csak elkezdeni nehéz! Néhány mondat után ráakadtok az egymásban közös dolgokra, pontokra, hobbikra, szenvedélyekre, ami még tovább viszi a beszélgetést. Légy nyitott és kezdeményező! Ezzel bearanyozhatod bárki napját. Elvégre karácsony van!

Fekete Dorottya

Nyitókép: iStockphoto

    Ezt olvastad már?