nem elkerülés igen gyávaság konfliktus bólogatás
Én sem tudtam nemet mondani. Mindenkinek bólogattam mindenre, meg igent mondtam minden hülyeségre, csak, hogy nehogy megbántsak valakit, hogy nehogy konfliktusba keveredjek. Úgy gondoltam ez a könnyebb út.

Elvállaltam egy csomó munkát ingyen, aztán meg vertem a fejem a falba, hogy milyen hülye vagyok és minek ez nekem. Elmentem olyan randikra is amikhez egyáltalán nem volt kedvem, mert nem is tetszett a srác, de olyan aranyosan hívott és nem akartam megbántani. Néha pedig rávettek a haverok, hogy menjünk el bulizni amikor pedig én szívesebben olvastam volna az ágyamban.

Forrás: Getty Images/iStockphoto

Hogy miért? Mert gyáva voltam.

Féltem, hogy rosszfejnek tartanak majd, undoknak meg barátságtalannak és elveszítem a barátaimat, a kapcsolataimat. Aggódtam, hogy kellemetlen lesz vagy, hogy a másik kiakad majd az elutasító válaszomtól.

És ez volt az utolsó amit akartam, hogy bárki dühös legyen rám. Aztán jött valaki az életemben, aki megtanított nemet mondani. Úgy, hogy először ő mondott nemet nekem...

Nem rám, de nekem.

Forrás: Getty Images/Skynesher

És sokkolt. Én csak megkérdeztem, hogy van-e kedve eljönni velem valami buliba. És azt mondta: most NINCS. Micsodaaaaaaa?! Pedig éjjel-nappal csak csókolózunk, minden pillanatban elmondja mennyire imád, bemutatott az egész családjának és megadta a Neflix jelszavát is. Most meg nem akar velem jönni? Nemet mond?! Nekem?? Kiakadtam.

De aztán később elmagyarázta.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Jacoblund

És akkor megértettem. Néha egyszerűen nemet kell mondani. Nem mondhatsz igent valakinek csak azért, mert ott térdel előtted egy gyűrűvel, és tök ciki lenne mást mondani. A jövődről van szó.

Nem találkozhatsz az összes ismerősöddel a héten, mert magadra semmi időd nem jut majd. Nem fogadhatsz el egy olyan munkaajánlatot, ahol nem vagy elégedett valamelyik feltétellel. És nem fogadhatod el a rossz bánásmódot, csak azért, mert valaki azt mondta neked, most ez van, ne fújd fel, nem nagy dolog.

Néha jót tesz az egésznek, ha felállsz és azt mondod: Nem!

És nem azért, hogy te megmutasd, milyen bátor vagy, hanem hogy őszinte legyél. Csak azért, mert nem vagy elégedett egy helyzettel, vagy éppen most nincs kedved valamihez, nem leszel automatikusan rossz barátnő/munkatárs/alkalmazott/feleség/férj/szerető. Sőt!

A nem szócska igazából előre visz az életben. Pedig eddig meg voltam győződve róla, hogy hátráltat. Ebben is tévedtem.

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.