párkapcsolat vége utolsó esély kapcsolat szakítás
András László szerint: „Amikor vége van, akkor nehéz. Ezért van az, hogy egyesek abbahagyják, mielőtt vége lenne, mások viszont tovább csinálják, amikor már rég vége van." 

Sokan esünk abba a hibába, hogy nem ismerjük fel, mikor nincs értelme már egy újabb - ötödik, hatodik, vagy tizedik - esélyt adni. Nem akarjuk kimondani, hogy már felesleges még egy utolsó utáni kört futni egy kapcsolatért, ami már rég kifújt. Szokták mondani, ami nem megy, nem kell erőltetni. Nehéz ezt elfogadni, de nagyjából tényleg ez lenne a lényeg.

„Régen bezzeg nem volt ennyi válás..."

Nagyanyáink, sőt, talán még szüleink is abban a szellemben nevelkedtek, hogy ha valami nem működik, akkor azt nem eldobni kell, hanem megjavítani. Ez sokszor sikerül is - gyakrabban, mint gondolnánk. Mert a dolgokat általában rendbe lehet hozni. Így a válás ritkaságszámba ment.

Viszont ott a másik oldal! Mert néha igenis végérvényesen elromlanak a dolgok. Ezért olyanok is voltak, akik egy egész életet egy nem működő, rossz kapcsolatban éltek le - haragban, gyűlöletben. Mert az „asszony verve jó" és „egy jó asszony mindent megbocsájt" - és sorolhatnánk még azokat a „bölcsességeket", amivel elhallgattatták lelkiismeretüket a férfiak, a nők pedig ezekre hivatkozva törődtek bele sorsukba.

Forrás: Getty Images/Gollykim

Sokan még mindig ezt az életszemléletet viszik tovább, hiszen ebben nőttek fel, ebben szocializálódtak, és mert „ami működik, azt ne rontsuk el".

Halottnak a csók

Na de pont ez az. Mi van, ha már nem működik? Hogyan ismerheted fel, hogy az, amit te kapcsolatnak tartasz, csak a megszokás - és szerelem helyett már csak az egymás mellett élés égisze alatt fut? Összegyűjtöttem néhány dolgot, amelyek alapján elkezdhetsz gyanakodni, hogy már rég vége van, csak még nem mondtátok ki:

  1. Olyasmiket hazudsz önmagadnak, hogy „tulajdonképpen kedves ember ő. Hát hol találnék én ettől jobb embert?"
  2. Félsz, hogy magadra maradsz, ezért nem hagyod el.
  3. Amikor szívesebben vagy egyedül vagy bárki mással, mint vele. Örülsz a többnapos céges utaknak, annak, hogy a barátaival hosszú hétvégézik, és az indokok között dobogós helyen áll, hogy addig sem kell egy fedél alatt lenni vele.
  4. Amikor úgy érezed, hogy olyan vele együtt élni, mintha a testvéreddel lennél. Tény, hogy a szerelem egy idő után elmúlik és tény, hogy átalakul szeretetté, na de máshogy kell, szeretni a pasidat és máshogy a testvéredet!
  5. Amikor folyamatosan próbálod a belső vészcsengődet elnémítani, és nem figyelsz arra, hogy jelez. Ja, hogy már fizikai tünetei is vannak az elfojtásnak? Sebaj, majd a tüneteket eltünteted valami pirulával!
Forrás: Getty Images/iStockphoto

+1. Amikor már környezeted is felfigyel arra, hogy valami nem oké.

Akármennyire is próbálod egy boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolat látszatát fenntartani, hidd el, hogy a tested elárulja. A szemed már nem úgy csillog, a karikák halmozódnak, a testtartásod is más lesz. Aki ismer bennünket, azonnal tudni fogja, hogy zavar van az Erőben.

De mi a teendő ilyenkor?

Van erre valami általános recept, ami bevált és működik? Akik erre számítanak, azoknak rossz hírem van: Nincs. És nem azért, mert az ilyen helyzetet nem lehet megoldani, hanem mert nincs két egyforma kapcsolat. Ami X-nél bevált, nem biztos, hogy Y-nál életképes.

Na de mégis, mit csinálj, merre indulj ha magadra vagy a kapcsolatodra ismertél a fentiekben?

  1. Először is legyél büszke magadra, hogy idáig eljutottál! A felismerés az első lépés, és talán a legnehezebb is. Nagyon nehéz bevallani magunknak, hogy hibáztunk, vakok voltunk, nem vettük vagy nem akartuk észrevenni, ami nyilvánvaló, mert féltünk az ismeretlentől és gyávák voltunk lépni.
  2. Klasszikus, de hasznos dolog a pro-contra lista elkészítése. Sablonosnak és felületesnek tűnik, de hasznos! Egyrészt rendszerbe tudod szedni a gondolataidat, másrészt feketén-fehéren látni fogod, mi tart még a másik mellett.
  3. Vegyél egy nagy levegőt és folytass érdemi kommunikációt a másikkal! Valószínű nem egy bűbájos csevegésre kell készülnöd, de akármennyire kellemetlen is lesz, tartozol annyival neki és magadnak is, hogy tiszta vizet öntesz a pohárba.
Forrás: Getty Images/iStockphoto/Vadimguzhva

Azt mondják, az ezermérföldes út is egyetlen lépéssel kezdődik. Csak elindulni nehéz. De bízz abban, hogy ha valamit bezársz magad mögött, egyúttal megadod az esélyt egy újnak. És az új biztosan elhozza neked a „csipetnyi izgalmat" és a „sóhajnyi borzongást", pont akkor, amikor kell.

Baki Reni

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.