kávé hűtlenség hazugság őszinteség féltékenység
Ki is akarná cáfolni, hogy vannak olyan szituációk, amikor egy hazugság is lehet "helyes" és az őszinteség is lehet kifejezetten elítélendő? Azonban azt már korántsem olyan könnyű eldönteni, hogy melyik helyzetben melyik az erkölcsileg "oké" döntés. Ráadásul, ha egy hazugságot kivételesen "jó cselekedetnek" ítélünk meg, azzal egyszer és mindenkorra megnyitunk egy kiskaput, mindenféle hazudozás igazolására a későbbiek folyamán.

Ez a helyzet egy egyszerű, hétköznapi interkcióban sem könnyű, pláne ha egy párkapcsolaton belül kell helyes döntést hoznunk, őszinteség és hazugság kérdésében.

Szólni, vagy hallgatni mindörökre?

Amivel még mindenki biztosan egyetért, hogy léteznek kis és nagy hazugságok.

Kis hazugság például az, amikor eltitkolod, hogy reggel a kedvenc kávézódban rád kacsintott a sorban egy srác, és te visszamosolyogtál rá, miközben van barátod, férjed, szerelmed, társad - a megfelelő aláhúzandó.

Ártatlan kis apróság és csak legyintesz rá, de azért feldobja a napodat - még mindig kelendő vagy a "húspiacon".

Annyira jelentéktelen az egész, hogy a bölcs nő belátja, nem is érdemes elmesélni a kedvesnek. Félreértheti, rosszul eshet neki, megzavarhatja a nyugalmát - de értelme nincsen.

Forrás: iStockphoto/Sirawit99

Ebben az esetben a teljes és kíméletlen őszinteség negatív, a kis hazugság, az elhallgatás pedig pozitív előjelet kap. Arról nem is beszélve, hogy mennyire felzaklatna, ha neked mesélné a párod, hogy:

- ugye te se akarnád ezt hallani? Szerintem nem, pedig a szituáció ugyanolyan ártalmatlan és jelentéktelen, mint a te kacsintgatásod. Na ugye.

Folytassuk az eszmefuttatást, és most képzeljük el azt a teljesen légből kapott szituációt, hogy a srác a jófej munkatársad - és teljesen véletlenül, pont ő az, akire a kevesed halálosan féltékeny. Természetesen és egyértelműen teljesen alaptalanul. Mármint tényleg.

És most képzeljük el azt, hogy megvár és nagyon kedvesen az asztalához hív, hogy meséld el hogy vagy.

Mit teszel most? Leülsz mellé vagy kimented magad és valami tapintatos hazugsággal lerázod?

Forrás: iStockphoto/demaerre/Demaerre

Játsszuk azt, hogy leülsz hozzá kávézni. Pedig pontosan jól tudod, hogy életed párja ezen tuti ki fog akadni. De azzal is tisztában vagy, hogy a kollégádnak nincs hátsó szándéka, és neked sincs. Most akkor a kedvesed féltékenysége miatt leszel bunkó és rázod le szegény srácot? Pedig te szuverén individuum vagy, jogodban áll azzal barátkozni, akivel csak szeretnél!

Most akkor a saját szuverenitásodat árulod el, vagy a kedvesed? Ez itt a kérdés. Neked kell az ő érzéseidre tekintettel lenned - elvégre szereted? Vagy neki kellene leküzdeni az alaptalan félelmeit, ahelyett hogy korlátozna - hiszen elvégre szeret téged?

Na de már leültél. Most mit teszel? Elmeséled otthon, vagy inkább hallgatsz? Nincs helyes válasz.

A te döntésed. A te lelkiismereted, és senkinek nincsen joga ítélkezni feletted.

A hazugság erkölcsi megítélése egyén és szituáció függő.

Figyelembe kell venned számos körülményt, ami csak az adott helyzetet jellemzi.

Volt-e már valamelyikőtök hűtlen a másikhoz? Te kértél-e már tőle valami teljesen irracionálisat, csak mert neked épp az volt a fixa ideád? Sok mostanában köztetek a feszültség és nem kéne tovább tetézni a bajt? Vagy épp minden szép és jó, ezen nem múlik semmi?

Az élet hazugságokból és igazságokból épül fel

Nincsenek kőbe vésett szabályok, nem létezik "kresz szabálykönyv" arról, hogyan kell viselkedned.
De gondoltál-e valaha arra, hogy minden tetted, minden választásod önmagad választása is?

Hogy amikor döntesz, saját magad méltatlanságát vagy éppen bátorságát választod? A szabadságod abban áll, hogy bármit megtehetsz, csak vállalnod kellene érte a felelősséget.

Kövek a zsebben

Ezek a kis és közepes haugságok azért nem olyan súlyosak. Sokkal gyötrőbbek az igazi, nagy hazugságok. Azok, amelyek valóban komoly következményekkel járnak - és olyanok, mint a kövek a zsebedben.

Képzeld el, hogy a közös kávézás egy újabb randi időponthoz, vagy egy bizsergető csókhoz vezet...

Forrás: iStockphoto/Demaerre

Ha nem ragadsz bele az önbecsapó hazugság csapdájába:

- akkor lesz bátorságod elmondani a kedvesnek, hogy a kapcsolatnak számodra itt a vége. Ezt sosem érdemes elhazudni vagy szépítgetni.

És az őszinteség?

Az őszinteségről sem lehet határozottan kijelenteni, hogy mindig és minden körülmények között erkölcsös cselekedet volna.

Nem helyes dolog egy csókot, viszonyt, vagy akár egyéjszakás kalandot, szakítás után elmesélni pusztán azért, hogy megszabadulj a terhétől.

Ha elmondod, tedd azért, mert megbántad és bocsánatban, kibékülésben reménykedsz. Ha eszed ágában sincs rendezni a kapcsolatod, de már így alakítottad a dolgokat, legyen erőd azt magadban tartani, és legyen erőd tovább hazudni.

Te tetted a zsebedbe ezt a követ, akkor cipeld te! Nem ér átpasszolni őket a másiknak, hogy mostmár a te problémád, cipeld kicsit te is.

Mert ez történik, ha a lelkiismeret furdalásodat azzal akarod csökkenteni, hogy a másik acába vágod az igazságot, pedig tudod, hogy az fájdalmat okoz neki.

Épp így nem helyes az sem, ha az őszinteséggel megalázod, megszégyeníted és rombolod a másikat. Tipikusan ilyenek a nyilvánosan, indulatosan vagy nyersen arcba vágott igazságok.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Kulkto

A környezetünket mi alakítjuk, a saját választásainkból építjük fel. Ezért minden hazugságunk és minden őszinteségünk legfőképp a saját életünket és saját környezetünket formálja.

Az ökölszabály az, hogy vizsgáljuk meg milyen céllal és milyen következményekkel ferdítjük el, vagy épp hangoztatjuk a makacs tényeket.

Belső iránytűnk - a lelkiismeretünk - nem fog cserben hagyni.

És ha nekünk hazudnak?

Igyekezzünk jóhiszeműek lenni. A konstruktív hozzáállás sokszor segít rendezni a nézeteltéréseket. Még akkor is, ha súlyos dolgok derülnek ki a partner jelleméről.

Ismerjük fel, hogy a másik fél nem biztos, hogy csupa ártó szándékból hazudott. Lehet, hogy csak a saját problémáinak útvesztőjébe került.

Érdemes hanyagul őszintén, de akár kis tapintatos hazugságokkal játszva átbeszélni az álláspontokat.

Dörök Vanda

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.