panasz terhes szaranya
Ez a mese úgy kezdődik, hogy egy üde hajnalon - amikor még minden normális ember az utolsó mélyalvási fázisában tart - a szóban forgó nőnemű egyed, a gyermekkori karácsonyok lelkesedésével pattan ki az ágyból, hogy reggeli-középsugaras vizeletével illesse az egyszer használatos tesztet. Teszi ezt annak reményében, hogy ezúttal végre felsejlik majd ama bizonyos csík, és annyi fáradságos, megerőltető küzdelem után kimondhatóvá izmosul a tény, miszerint a gólya végre nem cseszett elkerülni a mi kis házunk táját.

A gondosan lecsurgatott tesztet vízszintesbe helyezvén, alanyunk körmeit tövig rágva várja ki a kötelező perceket, majd egyszer csak sokkos állapotban konstatálja, hogy nem, nem hallucinál, ezúttal valóban ott van a csík és nem csak képzeli.

Hurrá Ön nyert!

Ekkor még persze nem sejtheti, hogy mi mindent tartogat az a varázslatosnak aposztrofált, sokszor azonban rendkívül megterhelő kilenc hónap, amíg a „csíkocska" emberi alakot ölt.

Persze a töménytelen mennyiségű szakirodalom és internetes forrás a „legáptudétebb" infókat kínálja a témában, de azért ez mégiscsak úgy működik, hogy hiába írnak le valamit, nem biztos, hogy felfogod, vagy el tudod képzelni, hogy a valóságban miképpen történik az adott dolog.

Lássuk az én tapasztalataimat.

Vagyis azt az öt dolgot, ami engem meglepett:

1. El a kezekkel a hasamtól!

Bár az elején hosszú ideig semmi jele annak, hogy valami nem olyan mint régen volt, amint a hasam kezdett szép kerek formát ölteni, valahogy egyre többen éreztek késztetést a taperolásra.

Na már most, attól még, hogy a gyermekem postacíme jelenleg bennem található, a hasam nem köztulajdon!

Én sem fogdosok senkit, pláne nem a megkérdezése nélkül, úgy gondolom ez visszafelé is elvárható. Így a vége felé azt a megoldást választottam, hogy ha valaki szó nélkül elkezdett fogdosni, azt én is visszafogdostam. Sosem hittem volna, hogy mennyi hasat tapintok meg ezalatt az idő alatt!

2. Szexuális legendák

A várandósság alatti szexuális élet bizony igen vékony jég. (Egyszer részletesebben írok róla, ígérem!)

Bár elméletileg nincs akadálya, sőt minden magazin arról győzköd, hogy milyen jó is ez neked, a gyakorlatban sokszor mégsem olyan egyszerű az egész.

Egyrészt vannak az olyan rajtad kívülálló akadályok, mint a placenta tapadási helye, ami esetemben olyan közel volt a méhszájhoz, hogy az orvosom egyértelmű utasítása volt a nemi élet mellőzése addig, amíg a méh növekedésével nem kerül szerencsésebb helyre a méhlepény. Ilyenkor bizony nincs mit tenni, tűrni kell.

Aztán az is van még, hogy azért a gyerek apja sem egy érzéketlen szexmasina, így aztán őt is furcsán érintette, amikor egy nem várt pillanatban rúgott egyet a baba. Mondhatni lefagyott a helyzettől.

No meg aztán folyamatosan változik a tested, ez sokszor megnehezíti a magaddal való harmónia fenntartását. Egy szó mint száz, senki ne érezze rosszul magát attól, ha a szex nem megy olyan könnyedén a terhesség alatt. Valószínűleg sokkal több párnak okoz gondot, mint ahányan bevallják. Mindenképp hasznos dolog beszélni róla, és együtt kitalálni, hogyan lehet megőrizni a vibrálást a nehezített pálya ellenére.

Forrás: iStockphoto/Anusorn Sutapan

3. Én??? Soha...

"...nem leszek hisztis terhes, akitől megőrülnek a környezetében. Ez önuralom és elhatározás kérdése" – mondta a lány mielőtt teste csordultig telt hormonokkal.

Azt gondolom valóban nem lettem szélsőségesen más, tény azonban, hogy az egyes dolgokra adott reakcióim (sírás, nevetés, stressz) jócskán felerősödtek.

És ez bizony sokszor kimerítő a környezetemnek, még akkor is, ha bitang jól leplezik, hogy olykor az agyukra megyek.

Rólam nem is beszélve, aki néha nagyon kínosan élem meg a szélsőséges zokogó vagy nevető rohamok váltakozását. Nem hittem volna, hogy ez tényleg egy olyan folyamat, ami fölött ennyire nincs kontrollom. Tanulságos élmény megismerni és elfogadni ezt az oldalamat.

4. Bibircsók és szőrtüszők

A babavárás során a bőröd is rengeteg változáson megy keresztül. Kezdve a hosszú barna csík (linea nigra) megjelenésével a hasadon, ami állítólag teljesen normális... van akinek nem jön ki persze. Ezen felül bárhol (Nem túlzás!) megjelenhetnek különböző méretű és állagú anyajegyek, amiket azért a biztonság kedvéért érdemes megmutatni egy bőrgyógyásznak. Ezen kívül soha ilyen bőséges szőrnövekedésben nem lesz részed többé, mint a várandósság ideje alatt.

A borotva egy idő után már csak amolyan placebo, legfeljebb a lelkedet simítja ki, mert a szőrrel szemben keményebb fegyverekhez kell nyúlnod, már ha szeretnél. Kozmetikus gond nélkül látogatható kismamák számára is.

5. Ne reménykedj, már rég „szaranya" vagy!

Vagyis rettegsz a gondolattól, hogy már rég mindent elszúrtál. Mert bár elhatároztad, mégsem jutottál el a terhes jógára. Mert a 35. héten még mindig nincs kész a gyerekszoba és erősen hiányos a babkelengye.

Mert túl sok fagyit eszel. Mert túl sokat aggódsz. Mert túl keveset aggódsz. Mert kávézol. Mert lemondasz a kávéról. Mert "X" márkájú magzatvédő vitamint szedsz. Mert "Z" márkájút. Mert semmilyet nem szedsz. Mert félsz a szüléstől. Mert nem félsz tőle. Mert kérni akarsz fájdalomcsillapítást, mert nem akarsz, mert császárellenes vagy, avagy császárpárti. Mert túl nagy a hasad, vagy túl kicsi, és sorolhatnám...

Jó ha az ember lánya alkalomadtán emlékezteti magát arra, hogy bizony nem más, hanem ő az, aki anyává válik. És bár sokszor nehéz kizárni az ezernyi ingert, ami másoktól jön. Nem árt elkezdeni gyakorolni...

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.