


Szóval ott álltam - Antóniánkkal kettecskén - egy-egy hatalmas sodrófával felszerelkezve, és minden elszántságomat beleadtam, hogy elhozhassam nektek a legtutibb glutén- és tejmentesmentes mézeskalács receptjét!

Ha te se vagy egy nagy konyhatündér, ne aggódj!
Ezt még én is meg tudtam oldani, pedig ha eddig próbálkoztam vele, mindig katasztrófába torkollt. Ragacsos lett a kezem, koszos a konyhám. Ha pedig glutén- és tejmentes alapanyagokból dolgozol, még ragadósabb és folyósabb lesz a tészta...
Az némileg vigasztalt, hogy végre nem az uncsi csillag-karácsonyfa-kisangyal szaggatóformákból kellett válogatni, hanem szabadjára engedhettük a fantáziánkat, és dolgozhattunk: macival, rókával, bagollyal, makkal, falevéllel, sünivel, erdei gombával. Mesés.


Ezeket egyébként a Tchibo szaküzleteiben szerezheted be! ;)
- 125 g hajdinaliszt
- 50 g gluténmentes zabliszt
- 1 evőkanál chia mag
- 2 evőkanál hideg víz
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 120 g natúr mogyoróvaj
- 100 ml méz
- 35 g barna cukor
- 35 g nyírfacukor
- 1 tk őrölt gyömbér
- ½ tk őrölt szegfűszeg
- ½ tk őrölt szerecsendió
- 1 tk fahéj
- 1 tk szódabikarbóna
- egy csipet só
Íme a recept!
Nulladik lépesként a chia magot vízbe áztatjuk kb. 10 percre, majd hozzáadjuk a kókuszolajat, a mogyivajat, a cukrokat, és ha ezeket elkevertük, jöhet az összes többi alkatrész. Kevergetjük, gyömöszöljük, amíg össze nem áll.
Be a hűtőbe legalább 4 órára, de inkább 8-ra. Ezután kivesszük, a tésztát jól kinyújtjuk és izgalmas formákat szaggatunk belőlük.
Tojással megkenegetjük, és kreatívan díszítjük. Végül 180°C-on aranybarnára sütjük, megközelítőleg 15 perc alatt.



Hogy mit rontottam el eddig?
Adagolás
Mint kiderült, eddig mindig azt rontottam el, hogy szemmértékkel dolgoztam. Itt most pontosan kimértük az adagokat – ez nagyon fontos!
Gyúrás
Szépen összedobáltuk a hozzávalókat, és most figyelj! Kanállal kevertünk! Hát nem fantasztikus? Nem lett ragacsos a kezem! Micsoda ötlet! Szépen összeállt! Jó, kézzel is kellett fogdosni a végén, de az a szint már viselhető.
Pihentetés
Hasonlóan a hagyományoshoz, a mindenmentes verziónak is pihenés kell, 4-8 óra, de lehet egy teljes éjszaka is. Ez nagyon fontos! Komolyan! Ne sürgesd!
A nyújtás
Mivel a tészta rettenetesen ragad, ne sajnáld a lisztet a deszkáról és a nyújtófáról! Nagyon sok idegességtől kíméled meg magad, ha rám hallgatsz!
Szeresd a kalácsodat!
Bevallom, amikor elkészültek egész elérzékenyültem. Az én kicsi kalácskáim életre keltek! El sem tudtam volna képzelni, hogy ez lehetséges. Jó nem remekművek, nem is kiállításra valók, de az enyémek!

Élvezd!
- csináld csapatban
- használj mérleget
- hagyd másra a vásárlást
- engedd el magad
- figyelj a sütési időre
- boldogságodban ne edd meg az egész tepsit együltödben

Remélem már elővettétek a sodrófákat! :)
Nyitókép: Horváth Antónia
Mondd el Te mit gondolsz!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!