Szóval ott álltam - Antóniánkkal kettecskén - egy-egy hatalmas sodrófával felszerelkezve, és minden elszántságomat beleadtam, hogy elhozhassam nektek a legtutibb glutén- és tejmentesmentes mézeskalács receptjét!
Ha te se vagy egy nagy konyhatündér, ne aggódj!
Ezt még én is meg tudtam oldani, pedig ha eddig próbálkoztam vele, mindig katasztrófába torkollt. Ragacsos lett a kezem, koszos a konyhám. Ha pedig glutén- és tejmentes alapanyagokból dolgozol, még ragadósabb és folyósabb lesz a tészta...
Az némileg vigasztalt, hogy végre nem az uncsi csillag-karácsonyfa-kisangyal szaggatóformákból kellett válogatni, hanem szabadjára engedhettük a fantáziánkat, és dolgozhattunk: macival, rókával, bagollyal, makkal, falevéllel, sünivel, erdei gombával. Mesés.
Ezeket egyébként a Tchibo szaküzleteiben szerezheted be! ;)
- 125 g hajdinaliszt
- 50 g gluténmentes zabliszt
- 1 evőkanál chia mag
- 2 evőkanál hideg víz
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 120 g natúr mogyoróvaj
- 100 ml méz
- 35 g barna cukor
- 35 g nyírfacukor
- 1 tk őrölt gyömbér
- ½ tk őrölt szegfűszeg
- ½ tk őrölt szerecsendió
- 1 tk fahéj
- 1 tk szódabikarbóna
- egy csipet só
Nulladik lépesként a chia magot vízbe áztatjuk kb. 10 percre, majd hozzáadjuk a kókuszolajat, a mogyivajat, a cukrokat, és ha ezeket elkevertük, jöhet az összes többi alkatrész. Kevergetjük, gyömöszöljük, amíg össze nem áll.
Be a hűtőbe legalább 4 órára, de inkább 8-ra. Ezután kivesszük, a tésztát jól kinyújtjuk és izgalmas formákat szaggatunk belőlük.
Tojással megkenegetjük, és kreatívan díszítjük. Végül 180°C-on aranybarnára sütjük, megközelítőleg 15 perc alatt.
Adagolás
Mint kiderült, eddig mindig azt rontottam el, hogy szemmértékkel dolgoztam. Itt most pontosan kimértük az adagokat – ez nagyon fontos!
Gyúrás
Szépen összedobáltuk a hozzávalókat, és most figyelj! Kanállal kevertünk! Hát nem fantasztikus? Nem lett ragacsos a kezem! Micsoda ötlet! Szépen összeállt! Jó, kézzel is kellett fogdosni a végén, de az a szint már viselhető.
Pihentetés
Hasonlóan a hagyományoshoz, a mindenmentes verziónak is pihenés kell, 4-8 óra, de lehet egy teljes éjszaka is. Ez nagyon fontos! Komolyan! Ne sürgesd!
A nyújtás
Mivel a tészta rettenetesen ragad, ne sajnáld a lisztet a deszkáról és a nyújtófáról! Nagyon sok idegességtől kíméled meg magad, ha rám hallgatsz!
Szeresd a kalácsodat!
Bevallom, amikor elkészültek egész elérzékenyültem. Az én kicsi kalácskáim életre keltek! El sem tudtam volna képzelni, hogy ez lehetséges. Jó nem remekművek, nem is kiállításra valók, de az enyémek!
Élvezd!
Remélem már elővettétek a sodrófákat! :)
Nyitókép: Horváth Antónia
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.