kibeszélő odafigyelés elváráskezelés igény kapcsolat
Az egészséges elvárásokkal semmi baj egy kapcsolatban. Sőt, a jól működő kapcsolat feltételezi, hogy a közös jövő érdekében elvártok bizonyos dolgokat a másiktól.

Ha azonban nem vagy olyan szerencsés, hogy minden magától, természetes úton jön, akkor is van rá lehetőséged, hogy a helyes mederbe tereld elvárásaid folyamát.

1. Mit vársz el magadtól a kapcsolatban?

Győződj meg róla, hogy nem csak a másikat terheled az elvárásokkal! Szedd össze azokat a dolgokat, amiket magadtól vársz el, amiket te megteszel magadért és a másikért. A kettőtökbe fektetett energia akkor kifizetődő, ha saját magaddal szemben sem vagy engedékeny. Hiszen, ha te nem nyújtasz semmit, akkor mástól sem várhatsz el többet.

2. Mik azok a sarkalatos pontok, amikből nem engedsz?

Fogalmazd meg, melyek azok az értékek, tulajdonságok, amelyekből nem engedsz! Azok a családi, társadalmi, munkaetikai pontok, amelyek szerinted nélkülözhetetlenek egy jól működő rendszerhez. Számomra például rendkívül fontos, hogy két, de legfeljebb háromhetente látogatást tegyek a családomnál. És ez nem csupán a szűkebb rokonokat jelenti, hanem nagyjából 25 embert. A köztünk lévő kötelékek ápolásából pedig nem szívesen engedek. Ugyanígy fontos még a minőségi együtt töltött idő. Ebből nem kérek sokat, hetente egyszer egy estét, vagy egy fél napot, de erre mindenképp igényem van. Ha ez nem teljesül, akkor harapok.

Forrás: Shutterstock

3. Közölj, és ne nevelj!

Annak érdekében, hogy mindez jól működjön, közöld az elvárásaidat! És nem utolsó sorban azért is, hogy ne legyél olyan, mint egy pszichopata, aki végül úgy szakít, hogy a párja fejéhez vág 352 dolgot, amiket a másik nem tett meg a kapcsolatért - főleg azért, mert nem is tudott róluk.

De nem ultimátumot kell adni, vagy felsőbbrendűen kinyilvánítani az akaratodat. Hiszen

a társadat - jobb esetben - nem úgy neveled, mint egy gyereket, vagy idomítod, mint egy kutyát.

Ezért inkább célszerű akkor előállni a farbával, amikor az első igény és elvárás eltérésből konfliktus adódik. Ekkor kell higgadtan elmondani a másiknak, hogy szeretnéd, ha a jövőben ez másképp lenne, hogy ez fontos a számodra, és ezért jólesne, ha igyekezne megtenni, amit tud.

Tehát az első esetben, amikor nem találkoznak az elvárásaitok, akkor még ne hordd le teljesen!

+1 Ha nem megy, ne erőltesd!

Ha nem jön magától, felejtsd el! - hangzik édesanyám bölcs mondása. És ez rengetek dologra igaz az elvárások területén is! Ugyanis el kell tudnod különíteni, hogy mi az, amit a másiktól elvárhatsz, amin képes változtatni, és mi az, aminek magától kell jönnie. Mert nem a te dolgod, hogy alapvető értékeket belenevelj.

Az egymás iránti tisztelet, az odafigyelés, a törődés és még sorolhatnám, mind-mind olyan alapok, amelyeket, ha közölnöd vagy kérned kell, az már régen rossz. Ha ezek nem belülről fakadnak, akkor be kell látnod: nincs mese, tovább kell állnod.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.