szerelem eq kibeszélő érzelmi intelligencia érzelem
Veled is előfordult már, hogy felsóhajtottál és azt kérdezted, hogy vajon miért nem érti a másik, amit mondasz, teszel vagy amit érzel? Bizony néha mindannyian azt gondoljuk, hogy nem értenek meg minket, ám ha túl sokan és túl sokszor néznek rád értetlenül, akkor lehet, hogy a te készülékedben van a hiba.

Egy sofőr vezetés közben a közlekedési híreket hallgatja, ahol a bemondó éppen arról számol be, hogy egy őrült a forgalommal szemben száguldozik. Mire a sofőr ingerülten felkiált: Egy őrült? Az összes!

Ugye te is ismerted ezt a szakállas viccet? És vajon a mondandója is átjött? Igen,

ha túl sokan jönnek szembe veled, akkor lehet bizony, hogy te mész rossz irányba.


Azaz, ha azt tapasztalod, hogy mások SOSEM értik meg a gondolatmenetedet, az érzelmeidet, nem tudsz hatékonyan kommunikálni, akkor érdemes számításba venni, hogy esetleg veled van valami gond. Mondjuk fejlesztésre szorul az érzelmi intelligenciád.

Mi az az érzelmi intelligencia?

Az érzelmi intelligencia vagy EQ (Emotional Quotient) az a képességünk, amely meghatározza, hogyan és milyen minőségben tudunk más emberekhez kapcsolódni és ezt a kapcsolatot fenntartani. Tehát, ha mindenki szembe jön, ha senki nem ért meg, akkor lehetséges, hogy a kapcsolatteremtő képességeddel, a kommunikációddal akad némi gond, illetve azzal, hogy túlságosan el vagy foglalva magaddal és fogalmad sincs arról, hogy a többi ember hogyan működik. Hiszen lássuk be,

nem várhatod el másoktól, hogy megértsenek, ha te csak a saját szemeddel vagy képes látni a világot.

Szerencsére az EQ fejleszthető, igaz a felnőttkori érzelmi intelligenciánkat nagyban determinálja a gyerekkorunk, például az, hogy a születés után mennyire volt válaszkész az édesanyánk, hagyott-e sokat sírni, mennyire bátorítottak minket a szüleink gyermekként vagy hogy engedték-e, hogy szabadon kifejezzük az érzéseinket? Tehát, sikerült-e az érzelmeinket megélni, felvállalni és megmutatni akár verbális, akár nonverbális szinten? Illetve, milyen példát láttunk magunk előtt?

Forrás: Shutterstock

Így fejleszd az érzelmi intelligenciádat

Tölts időt magaddal
Igen, ez pont úgy hangzik, mint valami ezoterikus, spirituális blabla, pedig nincs is ennél földhözragadtabb dolog a világon. Egyszerűen csak arról van szó, hogy néha ülj le egy kicsit (de állhatsz vagy fekhetsz is) és kérdezd meg magadtól, vajon mit miért csinálsz, elégedett vagy-e, mi tenne boldoggá, mi az amire igazán vágysz és vajon azt hogyan érheted el. Saját magunk megértése ugyanis alapfeltétele annak is, hogy másokat megértsünk.

Figyelj másokra
Ez evidensnek tűnik, pedig nagyon sok ember valójában nem figyel saját magán kívül senkire.

Nincsenek igazán jelen, amikor a másik beszél hozzájuk, mert már a saját válaszuk pörög a fejükben egy félmondat után, arról meg aztán végképp fogalmuk sincs, mit érezhet a másik.

Legyél jelen, ha interakcióba lépsz másokkal és ha kell, kérdezz rá, hogyan érzik magukat – a válaszra pedig tényleg figyelj oda.

Legyél empatikus
Próbálj meg nem csupán arra koncentrálni, hogy egy adott helyzetben te mit gondolsz, érzel, hanem azt is igyekezz megvizsgálni, hogy vajon a másik ember milyen szemszögből láthatja az adott szituációt. Lépj a cipőjébe, bújj a bőrébe és tapasztald meg, hogy nem csupán a te nézőpontod létezik.

Hidd el, ez a három egyszerű gyakorlat már önmagában is elegendő lehet ahhoz, hogy ne csak te érts meg jobban másokat, de téged is sokkal jobban megértsen a többi ember.

Ha tetszett a cikk, ez is érdekelhet: Ha a pasid nem vall minden nap szerelmet, még nem érzekmi fogyatékos!

A te érzelmi intelligenciád vajon fejlesztésre szorul?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.