magazin kibeszélő pszichológia manipuláció befolyásolás
Te is érezted már úgy, hogy akadnak olyan emberek, akik szinte bármire képesek rávenni? Hiába tudod, hogy ezt vagy azt nem akarod, néhány mondat után mégis azt érzed, muszáj megtenned, amit várnak tőled.

Tény és való, hogy léteznek olyan emberek, akik képesek eladni a jeget még az eszkimóknak is, avagy bárkit rávenni olyan dolgokra, amelyeket voltaképpen a másik sosem akart. Ezt pedig nagyon ügyesen teszik, méghozzá a szavak erejével.

Ők a befolyásolás nagymesterei, a manipulátorok.


Bár bizonyos fokig mindenki él a manipuláció eszközével, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szinten és milyen okból teszi ezt. Nézzünk meg néhány, tipikusan manipulatív mondatot, amelyeket hallva a legtöbb ember úgy érzi – meggyőződése ellenére is – alá kell vetnie magát a manipuláló akaratának.

Ne csináld ezt velem!

Ez az a mondat, amely egyszerre fenyegető és szánalmat ébresztő. Azt az üzenetet hordozza, hogy valami olyan dolgot csinálsz, amivel ártasz a másiknak, ennek köszönhetően pedig azonnal bűntudatot kelt benned. Remek táptalaj ahhoz, hogy belekényszerítsenek valami olyasmibe, amit te voltaképpen nem akarsz. Például nem szívesen adnád kölcsön a kocsidat egy megbízhatatlan vagy rossz sofőr ismerősödnek – ami teljesen érthető –, de ezt a mondatot hallva máris pocsék embernek tartod magad és hajlasz arra, hogy felülbíráld az első döntésedet. De ne tedd!

Forrás: Shutterstock

Nem tudod, kivel húztál ujjat!

Ez már tiszta fenyegetés, a manipuláció azon fajtája, amely a félelemből táplálkozik. Akik ilyen mondatokkal dobálóznak sok esetben olyanok, mint azok a kutyák, akik ugatnak, de nem harapnak.

Azzal riogatnak, hogy pokollá teszik az életedet, ha nem hódolsz be nekik, de igazából, aki valóban ártani akar, az nem fogja előre bejelenteni a szándékát neked.

Szóval az esetek nagy részében ez csak „szájkarate" és arra megy ki a játék, hogy úgy táncolj, ahogyan ő fütyül. Nehogy beijedj!

Igazságtalan vagy!

Az érzelmi manipuláció iskolapéldája az „Igazságtalan vagy!" és a „Ez nem fair!" mondatok, amelyek mondogatásával azt akarják elhitetni másokkal a manipulátorok, hogy őket még az ág is húzza. Persze minderről te tehetsz, mert te nem látod reálisan a helyzetet, te nem biztosítasz számukra egyenlő esélyeket, bezzeg másokkal szemben milyen jó fej vagy... Csak ők, ők szenvednek állandóan a te gonoszságodtól. Ugye nem hiszel nekik?

Szóval nem akarod, hogy boldog/sikeres/szép stb. legyek?

Szintén kedvelt manipulációs trükk, amikor valaki téged tesz felelőssé azért, mert az élete nem olyan irányba halad, mint ahogyan ő azt szeretné. Azért nem elég szép, mert te nem finanszírozod a mellműtétjét. Azért nem elég sikeres a munkájában, mert te nem támogatod eléggé. Sőt a teljes és totális boldogtalanságának is csak és kizárólag te vagy az egyedüli oka, bezzeg, ha megtennéd ezt vagy azt, akkor mindjárt más lenne a helyzet. Ugye nem hiszed, hogy valóban te vagy a felelős más, felnőtt ember életéért?

Száz szónak is egy a vége: ha valaki olyan dologra akar rávenni, amivel kapcsolatban érzed, tudod, hogy neked nem jó, te azt nem szeretnéd, ám némi „beszélgetés" után mégis hajlani kezdesz rá, vizsgáld meg alaposan a helyzetet, a kommunikációtokat és ismerd fel, ha manipuláció áldozatává váltál.

Te ismersz ilyen manipulátorokat?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.