pszichológia gázlángolás kibeszélő magazin manipuláció
Semmi rosszat nem tettél, mégis bűntudatod van. Igyekszel kedves és figyelmes lenni a társaddal, de ő állandóan megkérdőjelez téged. Ha hasonló érzések kerítenek hatalmukba, akkor könnyen lehet, hogy te is gázlángolás áldozata vagy. Mit jelent ez pontosan?

A gázlángolás egy manipulációs technika, ami két olyan ember között zajlik, akik megbíznak egymásban. Az egyik fél elkezdi manipulálni a másikat azért, hogy végül erőt nyerjen belőle. Az áldozat megkérdőjelezi saját magát, a jellemét, a viselkedését, és úgy egyáltalán a körülötte lévő világot. Nehéz felismerni, hogy mikor lesz valakiből áldozat, és rendkívül veszélyes, mert hatalmas károkat okozhat az emberi pszichében.

1. Hidd el: nem minden negatív!

Azt hihetnénk, hogy a negatív érzések állandóak az érzelmi manipulációban, azonban a bántalmazók ennél jóval rafináltabbak. Elhitetik az áldozattal, hogy mennyire fontosak és értékesek az életükben, aztán szeretetüket az első adandó alkalommal megvonják tőlük.

2. Kivetíti a saját érzelmeit és gyengeségeit is

A bántó kifejezések sokszor nem arról szólnak, akik kapják. Például, ha a bántalmazó nem kezeli jól a pénzügyeit, akkor könnyen előfordulhat, hogy keményen bírálja a másik fél költési szokásait, emiatt pedig partnere megkérdőjelezi saját magát és a realitásérzékét is.

3. Azt szeretné, hogy az őrület elhatalmasodjon rajtad

Az a célja, hogy semmiben se legyél biztos. Ha eléri, hogy elveszítsd minden hitedet, és minden téren megkérdőjelezd saját magadat, akkor máris az áldozatává váltál.

4. Másokat is rábír, hogy szembe menjenek veled

Nem elégszik meg azzal, hogy hatalma van feletted, szeretteidet és barátaidat is ráveszi a manipulálásra. Valójában nekik fogalmuk sincs arról, hogy csapdába estek, sőt te is csak annyit fogsz érzékelni, hogy olyan, mintha mindenki összeesküdött volna ellened.

Forrás: Shutterstock

5. Elsődleges célpont a barát

A gázlángolás sokszor előfordul párkapcsolatokban is, de a bántalmazó sokszor inkább egy barátot választ áldozatának, akivel már régen kialakult a bizalmi kapcsolat, és ezért kérdés nélkül hisz minden szavának, azaz a manipulációnak.

6. Játszik az érzelmekkel

A bántalmazó könnyen manipulálja a párkapcsolat dinamikáját, és ha szükségesnek ítéli, akkor partnerét kérdés nélkül befolyásolja. Például, ha a párja szeretne egy barátjával találkozni, akit ő egyáltalán nem kedvel, akkor gondolkodás nélkül meg fogja tiltani.

7. A hazugság mindig kéznél van

Ha valaki hazudik nekünk, és erre rájövünk, akkor szeretnénk tisztán látni, ezért elkezdjük összerakni és értelmezni a birtokunkban lévő információmorzsákat. A gázlángoló egy ilyen helyzettel is képes visszaélni, mégpedig úgy, hogy akár történeteket kreál, kombinál, csak hogy megbánást érezz.

8. Olykor több, mint színjáték

Aki egy gázlángolóval van párkapcsolatban, annak a párja folyamatosan megkérdőjelezi a hűségét (is). „Biztosan nem flörtöltél vele? Láttam, hogy néztél rá!" Hiába nem történt semmi, az illető bűntudatot fog érezni amiatt, hogy egyáltalán ki mert menni az utcára, és levegőt vett.

9. Tönkretesz lelkileg, pszichésen... ahogy csak tud

A gázlángolás folyamata hosszú ideig tart, azaz a bántalmazók „lassú víz partot mos" jelleggel szeretnek kivárni. Apránként, lépésről-lépésre haladnak: alattomosan, kisebb hazugságokkal, rosszindulatú megjegyzésekkel, szurkálódásokkal operálnak, hogy végül elérjék a céljukat.

10. Mindent letagad, amit korábban mondott

Hiába tudod, mit mondott vagy cselekedett korábban, ő még akkor is letagadja, amikor bizonyítékot mutatsz neki. Éppen ettől annyira káros a gázlángolás, mert az áldozat teljesen elveszti az objektivitását és a valóságérzetét.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.