Egyre nehezebben viseled a telet? Így hozd ki magadból a maximumot februárban is!

sport kibeszélő egészség testmozgás tél táplálkozás
Bár a tél rengeteg gyönyörű élményt és látványt tartogat, a vége felé vánszorogva egyre nyűgösebb vagyok a hideg és a korai sötétedés miatt.

Alig várom, hogy végre kabát nélkül, egy szál pólóban vagy topban sétálhassak a kellemesen bizsergető napsütésben, hallgathassam a madarak csicsergését, láthassam, ahogy a frissen nyílt virágok szivárványszínbe borítják a világot.

Február elején gyakran mondogatom magamnak és másoknak is: „Na, a nehezén már túl vagyunk, kevesebb, mint egy hónapot kell valahogy kibírnunk. Csak jönne már a jó idő!"

A hónap közepe felé haladva általában elkezdem látni a fényt a hosszú, sötét téli alagút végén és új erővel vágok bele a tervezgetésbe, hiszen tudom, hogy már csak pár hétig fogja leszívni az energiámat a nem túl barátságos időjárás.

Én ezeket a trükköket szoktam bevetni, hátha neked is jól jönnek.

Próbálj ki új szabadidős programokat!

Mikor már nem annyira fájdalmas az utcára lépés gondolata, az ember bátrabban iktatja be az otthonán kívüli elfoglaltságokat is. Keress új, inspiráló szabadidős tevékenységeket, melyeket már most lefixálhatsz, így a várakozás élménye is motiváló erővel hat majd rád.

Ne feledkezz meg a sportról és az egészséges étrendről!

A megfelelő étrend betartása a hideg évszakokban kiemelten fontos, hiszen az immunrendszered optimális működése és a fertőzések elkerülése a tét. A tápláló, teljes értékű ételek, azaz a minél kevésbé feldolgozott zöldségek, gyümölcsök, magvak, diófélék, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák és fehérjék segítenek fenntartani az energiaszintedet és a jó közérzetedet. Szedj rendszeresen multivitamint is, pláne, ha gyakran előfordul, hogy bokros teendőid mellett nem tudsz odafigyelni az étkezésedre!

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018

Tudtad?

  • Azok a multivitaminok a leghatásosabbak, amelyek esszenciális vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, mert egy sokoldalú étrend-kiegészítővel meg tudjuk óvni immunrendszerünk működését.
  • A testmozgás szintén kulcsfontosságú télen, hiszen pörgeti az anyagcserét, csökkenti a stresszt, javítja az állóképességet és támogatja a megfelelő alvási ritmus fenntartását.

Aludj eleget!

Az alvás fontos szerepet játszik a test regenerálásában és az általános egészség fenntartásában. Amikor álomba merülsz, a szervezeted számos funkciója lelassul, a növekedési hormonok azonban gőzerővel termelődnek, hogy segítsék a sejtek helyreállítását.

Az alváshiány már önmagában fokozott ingerlékenységet és csökkent teherbírást eredményez, és ha erre rátesz egy jó nagy lapáttal a téli depresszió, már meg is váltottad a jegyed a végkimerülés felé. Igyekezz minden nap hasonló időpontokban ágyba bújni és lefekvés előtt lehetőleg mellőzd a kék fényt kibocsátó eszközök használatát!

Irány a masszázsszalon!

A masszázs kiváló depresszióűző, hiszen előmozdítja az endorfinok és az oxitocin termelését, amelyek segítenek a stressz és a szorongás leküzdésében. Emellett serkenti a vérkeringést, a nyirokáramlást és az anyagcserét, ezáltal a méregtelenítést is, illetve támogatja az immunrendszert.

A masszázsterápia során a szakember az izmokat és a szöveteket stimulálja, így segít a testben felgyülemlett feszültség és stressz feloldásában. Az izmok lazítása javíthatja az alvásminőséget és csökkentheti az álmatlanságot, amely gyakran társul depresszióval, főleg télvíz idején.

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021

Kényeztesd magad arckezeléssel!

A kimerültség sajnos a bőrödön is meglátszik, pláne, ha nem figyelsz a megfelelő folyadék- és tápanyagbevitelre. Bár az otthoni szépítőnapok is pozitív hatást gyakorolnak a külsődre és a hangulatodra, időnként nem árt igénybevenni profik segítségét, akik koncentrált hatóanyagokkal, speciális módszerekkel teszik egészségesebbé, fiatalosabbá az arcod kültakaróját.

Keress új zenéket, filmeket, olvasnivalót!

Tavasszal végre ismét életre kel a természet, sokan pedig ezen felbuzdulva frissítik fel kulturális ismereteiket is. Az új alkotások felfedezése szélesítheti a látókörödet, inspirálhat, illetve hasznos impulzusokat adhat mind mentálisan, mind érzelmileg. Az újonnan megismert szereplők, történetek és zenei stílusok arra is ösztönözhetnek, hogy felülvizsgáld az életedet, ezáltal támogathatják a személyes fejlődésedet is.

Te hogy viseled a telet?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.