prostituált kibeszélő Pilisy Róza
Pilisy Róza Pilisen született, eredetileg Schumayer Rozália néven anyakönyvezték. Igazi szerelemgyerek volt, bár azt pontosan nem tudni, ki volt az apja, édesanyja ugyanis előszeretettel hempergett katonatisztekkel.

Lánya születése után a fiatalasszony szégyenében elbujdosott, így nagyapja vette magához a szerencsétlen sorsú gyermeket. 16 éves volt, amikor a sors megismételte önmagát, édesanyjához hűen ő is hitt egy csapodár tisztnek és Pestre szökött vele. A tiszt azonban az első szerelmes éjszaka után lelépett, így a kis Róza egyedül maradt az idegen nagyvárosban.

Nem búslakodott sokáig, elkezdett dolgozni a Szervita téri virágüzletben, ahol lassan a csodája jártak a gyönyörű és éles eszű lánynak. A kor divatja szerint akkoriban az úriemberek virágot tűzdeltek kabátjaik gomblyukjaiba, így minden valamire való fiatalember megfordult a virágboltban. A legkomolyabb és legnagyobb tekintélyű férfi, aki először szemet vetett Rózára, ifjú Apponyi Albert volt, aki a nemzeti párt vezére volt.

A férfi kibérelt egy kis lakást és a főváros legjobb német és francia nyelvmestereit és egyetemi tanárait járatta szeretőjéhez. Még külföldre is elvitte a szépséges és okos Rózát, s közben továbbra is okította, leginkább vallásosságra. Bár románcuk hamar véget ér, a kis lakást megtarthatta és mivel a virágboltba már nem akar visszamenni, így új hivatást választott a „kaméliás hölgy".

Róza úgy döntött, hogy prostituált lesz, de nem is akármilyen. Megválogatta a kuncsaftjait, még pedig két szempont alapján: az előkelőség és a műveltség volt a döntő szempont. Elvárta, hogy a férfiak udvaroljanak neki és a légyott előtt költészetről, művészetekről és politikáról beszélgessenek vele. Néhány éven belül nagyvilági dáma lett, akinek a hálószobája előtt sorban álltak a férfiak. Hamarosan szűk lett a kis lakás, így Róza udvarlói támogatásával vásárolt egy házat. Ezt is okosan csinálta: a házat részvénytársasági alapon vette meg és minden férfinak, aki a házban múlatta az idejét, részvényjegyzési joga volt. Így nyitotta meg messze földön híres bordélyházát „Madame Rose".

A legenda szerint még a német császár, Ferenc Ferdinánd és felkereste Róza szalonját a Budán tartott köszöntője után és őt kérdezte, szeretik-e már őt a magyarok. De vendége volt VII. Edward király és a szerb I. Milán király is. Magyarország befolyásos politikusai is szinte mind hozzá jártak: Andrássy Gyula gróf, Thallóczy Lajos, Szemere Miklós, de szívesen fogadott írókat, költőket is a Magyar utcában. Közülük Krúdy Gyula volt a legnagyobb rajongója, teljesen belehabarodott a vonzó nőbe, későbbi „A vörös postakocsi" című műve is részben róla szól. Közben Róza is írt is írt verseket és novellákat, bár azokat sosem tartotta elég jónak. Később regényei is megjelentek.

Bár Róza folyamatosan befolyásos és okos férfiak között mozgott, szívét mégis egy író rabolta el. Pekár Gyulát 3 évébe telt behálózni, mikor pedig végre sikerült, a férfi választás elé állította. Azt kérte, hogy zárja be a bordélyházat és legyen a felesége, a „madame" azonban erre nem volt hajlandó. Szomorú vége lett a szerelmi történetnek, Róza öngyilkosságot kísérelt meg, egy pisztollyal keresztüllőtte a tüdejét a szíve fölött.

Bár az orvos szakértő nem zárta ki az idegenkezűséget sem, Róza sosem másította meg állítását. Több napig küzdöttek az életéért, végül felépült, kapcsolata pedig véget ért élete egyetlen igaz szerelmével.

Telt-múlt az idő és Róza felett is kezdtek eljárni az évek, kezdte őt elfeledni a világ. A háború alatt hadikórházzá alakította a házat, hogy segíthessen másoknak. Élete végén már nem fogadott vendégeket, egyedül hűséges rajongója, Krúdy Gyula látogatta. Végül 74 évesen, magányosan hunyt el.

Kezdőkép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.