85 éve borult lángba a Hindenburg - szomorú véget ért a léghajózás története

magazin kibeszélő léghajó tragédia Hindenburg évforduló
Ma 85 éve, 1937. május 6-án borult lángba és zuhant le a Hindenburg léghajó, a német birodalom egyik büszkesége. Ez az eset vált a légi közlekedés legismertebb tragédiájává, melyben 35 ember vesztette életét, és ez tett pontot a léghajózás történetének végére.

Az LZ 129 Hindenburg egy német Zeppelin-léghajó volt, korának legnagyobb ember alkotta szerkezete, ami képes volt a levegőbe emelkedni. A náci Németország előszeretettel használta a léghajót propagandacélokra, és arra, hogy megmutassák a németek technikai fejlettségét és erejét. A Hindenburg 1936. március 4-én indult az első útjára, s egy évvel később leszállás közben kigyulladt, máig tisztázatlan körülmények között.

Bár a katasztrófa pontos okai a mai napig ismeretlenek, sok teória látott napvilágot. Felmerült a gyanú, hogy egy Hitler által elrendelt merénylet történt, de ennek az ellenkezője is, miszerint egy Hitler-ellenes emigráció által elkövetett merénylet zajlott. De akadnak olyanok, akik szerint villámcsapás, vagy a motor keltette szikra miatt robbant be a hidrogén. Felmerült okként szerkezeti hiba, üzemanyag szivárgás, de még öngyilkosság is. Utóbbit arra alapozták, hogy a romok között találtak egy pisztolyt. A tragédia évfordulójának alkalmából összeszedtünk néhány érdekességet a katasztrófáról, melyekről biztos nem tudtál.

Jóval többen élték túl a tragédiát, mint ahányan meghaltak

Bárki, aki látta a tragédiáról készült felvételeket, valószínűleg el sem tudja képzelni, hogy bárki élve kijuthatott a lángoló léghajóból. Pedig a fedélzeten tartózkodó 97 főből 62-en életben maradtak. A 35 áldozat közül tizenhárom utas, huszonkét személyzeti tag és egy, a földön tartózkodó munkás volt. Ez azért alakulhatott így, mivel sokan kiugrottak a zeppelin ablakán, és rohantak, amilyen gyorsan csak tudtak.

Nem a Hindenburg katasztrófa volt a történelem leghalálosabb léghajóbalesete

Bár ez a legnagyobb hírű katasztrófa, mégsem ez volt a leghalálosabb. 1930-ban zuhant le az R101-es brit katonai léghajó, amely 48 ember életét követelte. Később, 1933. április 4-én az USS Akron, az Egyesült Államok haditengerészetének léghajója egy heves viharban lezuhant New Jersey partjainál. Ebben a balesetben 73 ember halt meg, és csupán hárman maradtak életben.

USS Akron Manhattan felett Forrás: Wikipedia/U.S. Navy/U.S. Naval History and Heritage Command

A Hindenburgon volt dohányzóhelység

A léghajót 200 köbméter éghető hidrogéngázzal töltötték meg, így enyhén szólva is égbekiáltó ostobaságnak tűnik dohányzót kialakítani a fedélzeten. Az utasok nem vihettek gyufát és öngyújtót a léghajó fedélzetére, de ott vásárolhattak cigarettát és kubai szivart. A biztonsági intézkedés mindössze annyi volt, hogy a fedélzeten vásárolt dohánytermékeket egy külön helységben szívhatták el, ahol nem volt hidrogén a levegőben. Egy légiutaskísérő engedte be az utasokat a dohányzóba egy duplaajtós légzsilipen keresztül, ahol egy elektromos öngyújtó segítségével gyújthattak rá, és arra is odafigyeltek, hogy senki ne távozzon még égő cigarettával a kezében. Bár tettek arról, hogy minél biztonságosabb legyen a dohányzás, azért még így sem tűnik életbiztosításnak.

A Hindenburg első útja egy náci propaganda repülés volt

A Hindenburg már a Harmadik Birodalom hatalomra jutása előtt elkezdett épülni, de a náci rezsim tagjai a német hatalom szimbólumának tekintették. Joseph Goebbels náci propagandaminiszter arra utasította a léghajót, hogy 1936 márciusában hajtsa végre első nyilvános repülését a Graf Zeppelinnel közös, 4100 mérföldes németországi légi körút részeként, hogy felhívja a figyelmet a Rajna-vidék visszafoglalását jóváhagyó népszavazásra.

A léghajók négy napon keresztül hazafias dallamokat és Hitler-párti közleményeket harsogtak a speciálisan felszerelt hangszórókból, a német városokra pedig propagandaszórólapokkal és horogkeresztes zászlókkal ellátott kis ejtőernyőket dobtak.

Később, 1936-ban a Hindenburg olimpiai gyűrűkkel az oldalán, egy nagy olimpiai zászlót húzva maga mögött haladt el a nyári játékok megnyitójának helyszíne felett Berlinben. A léghajó, amelyen egy hatalmas horogkereszt díszelgett, annyira a náci hatalom szimbólumává vált, hogy állandó bombafenyegetésnek volt kitéve.

Nyitókép: Getty Images

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.