Egy igazi példakép: Kárász Ilonka 186 címlapot alkotott a The New Yorker magazinnak

magazin családanya kibeszélő illusztrátor belsőépítészet művész példakép grafikus Kárász Ilonka
Kárász Ilonka iparművész, belsőépítész, grafikus és illusztrátor, 1896-ban született Budapesten. Már gyermekkorában kitűnt, milyen erős vonzalma és tehetsége van a művészetek iránt, ezért édesapja különös figyelmet fordított a képzésére.

Ő volt a budapesti Képzőművészeti Egyetem első női hallgatója. Tizenhat éves korában már egyéni kiállítást rendezhetett. Sajnos a tanulmányait meg kellett szakítania, amikor szeretett édesapja elhunyt, özvegye pedig a szűkös megélhetés miatt úgy döntött, hogy külföldre vándorolnak. 1913-ban útra keltek és New Yorkban telepedtek le.

Nem sokkal az érkezésük után megnyílt a Modern Art Shcool, ahol Ilonka textil tervezést kezdett tanulni. Tehetsége robbanásszerűen megmutatkozott: már az első alkotásaival lenyűgözte tanárait és kritikusait is. Később Winold Reiss grafikussal megalapították a Modern Művészeti Társaságot, ahol először publikálta műveit. Karrierje egyenesen ívelt fölfelé, hamarosan az akkori, két leghíresebb divatlap állandó tervezője lett: a Women's Wear és a Masses példányszámai jelentősen megemelkedtek az ő hatására.

1915-ben Modern Art Collector néven folyóiratot alapított, melynek nem titkolt célja a művészeti híd kiépítése volt Európa és Amerika között. 1920-ban férjhez ment Willem Nyland holland vegyészhez. Házasságukból két gyermek született, akiket szüleik nagy szeretetben, szintén a művészet és a tudomány szeretetére neveltek. Innen egyenes út vezetett ahhoz, hogy először grafikusként, majd belsőépítészként kezdett dolgozni. Mivel mindig érdekelte a művészet és a praktikum kapcsolata, iparművészetet is tanult, majd ezeken a területeken is hamar hírnévre tett szert.

Ekkor kezdett kerámiákat, bútorokat, használati tárgyakat és lakástextileket tervezni, valamint rengeteg újság neki köszönheti címlapját és borítóját. A század közepére olyannyira elismert alkotóvá vált, hogy a The New Yorker című, máig megjelenő magazin állandó tervezőjévé kérte fel. 1973-ig összesen 186 borítót alkotott. A lapnak tervezett képei műkereskedések, kiállítók becses darabjai, értékük felbecsülhetetlen. Textiljeit a mai napig repülőgépek és autók üléséhez használják.

Forrás: fineartamerica.com

1928-ban iparművészeti kiállítást rendeztek a New York-i American Designers' Gallery szervezésében, ahol ő volt az egyetlen nő, aki egy teljes szoba berendezését mutathatta meg a látogatóknak saját tervei alapján. Maximalista ember és művész volt. Tudta, hogy soha nem lehet megelégedni azzal, amit elért és tudott. Mindig az újat kereste, s fontosnak tartotta, hogy a praktikum mellett, tárgyai esztétikailag is megállják a helyüket.

1929-ben Jávára utazott két éves tanulmányútra. Ott szerzett tudását a gazdasági világválság okozta megváltozott fogyasztói szokásokhoz igazította: egyszerű, de szemet gyönyörködtető használati tárgyakat kezdett tervezni. Rendkívüli módon érdekelték a gyermekbútorok, komplett gyermekszobákat rendezett be, a tapéta megtervezésétől kezdve olyan bútorokig, amik a gyerekek fejlesztését szolgálták.

Az általa megálmodott és elkészített bábasztal volt az előszobája a későbbi fejlesztő játékoknak. Gyakorló anyaként olyan dolgokat is észrevett a tervezésben, amire mások nem gondoltak. Ő volt az első olyan tervező, aki a gyermekek bútorainak tervezése kapcsán arra is figyelt, a használati tárgyak sarkai le legyenek kerekítve, s ne csak egyfajta dologra lehessen azokat használni. Multifunkcionális bútorai ma is megállják a helyüket az új tervezők kreációival.
1981. májusában, Warwick-ban hunyt el.

Bár élete magánéleti szempontból szokványos volt, mentes a botrányoktól és kilengésektől, a nevét mégis beírta a történelembe. Igazi pozitív és erős női képet mutatott a korosztályának.

Nyitókép: ilonkakarasz.com, fineartamerica.com

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.