kibeszélő magazin verbális bántalmazás erőszak elutasítás
A fizikai bántalmazás visszaszorításával már régóta foglalkozunk, miközben a szóbeli erőszak továbbra is büntetlenül söpör végig emberek millióin. Ugye te sem gondolnád, hogy pszichológiai szempontból egyik sem jobb a másiknál?

A verbális bántalmazás nem mérhető, hiszen nem látszik. Nem hagy maga után véraláfutást, mégis úgy pusztít, mint a pestis. Ez nem női nyavalygás, ez tudományos tény. Neked is vannak mondatok a fejedben, amelyek olyan sebeket hagytak benned, mintha izzó vasat nyomtak volna a lelkedhez? Nem véletlenül.

Ennek elsődleges oka az evolúció: úgy lettünk összerakva, hogy a negatív élményeket mélyebben éljük meg, mint a pozitívumokat, hiszen az életben maradásunk szempontjából ez a fontosabb.

Például, ha arra nem emlékezett pontosan egy ősember, hogy melyik málnabokor termése volt a legédesebb, az még nem volt akkora baj. De ha az nem rögzült tűélesen, hogy melyik fa mögött lakik a kardfogú tigris, aki felzabálja, na, az már probléma.

A mai ember agyának működése ilyen értelemben nem változott: a rossz élmény még mindig erősebb inger. Ezért van az, hogy ezer csodás emlék sem tud megszépíteni egy olyat, ami igazán fájt. Ez pedig egyaránt igaz felnőttek és gyerekek esetében is.

A verbális bántalmazás nem mérhető, hiszen nem látszik. Nem hagy maga után véraláfutást, mégis úgy pusztít, mint a pestis Forrás: Shutterstock

A negatív élmény mindig győz: nincs happy end!

2014-ben egy kutatás azt vizsgálta, hogy egy melegséget árasztó szülő képes-e felülírni a másik által okozott lelki sebeket? A válasz sajnos az volt, hogy NEM. Sőt, az is bizonyított tény, hogy ha ugyanaz a személy váltogatja a viselkedésformákat, akkor is mindig a rossz élmény "győz" a gyerek fejében. Egy másik tanulmány szerint a házastársak közti viták okozta sérelmek elsimításához is legalább 5 pozitív élmény szükséges. Ez azért elgondolkodtató, nem?

Ráadásul a verbális erőszak fizikálisan is képes testet ölteni: a szóban bántalmazott gyerekek felnőtt korukra 10%-kal kevesebb agysejttel rendelkeznek, mint az egészséges közegben felcseperedő társaik. Később arra is rájöttek, hogy a szavakkal történő bántalmazás képes strukturálisan is megváltoztatni az agy szürkeállományát - nyilván nem pozitív irányba. Ennyit arról, hogy a szó elszáll...

Elutasítás vagy verés? Az agyunk szempontjából ugyanazt jelenti

Ha negatív élményt kell feleleveníteni a közelmúltból, akkor a legtöbb ember olyan emlékeket idéz fel, amelyek elutasítással jártak: nem kapott meg egy állást, utolsó lett egy versenyen, nem viszonozták a szerelmét, stb. Ennek nyomán az is kiderült, hogy az elutasítás érzése ugyanazokat az idegpályákat hozza működésbe az agyban, mint amelyek fizikai fájdalom esetén aktiválódnak.

Vagyis a szavainkkal rombolni is lehet, nem csak építeni. Bármennyire szeretnénk azt hinni, hogy a szavak jelentősége elillan, az orvostudomány már bebizonyította ennek az ellenkezőjét. Éppen ezért érdemes mindig kétszer átgondolni, hogy mikor mit vágunk egymás fejéhez. Nemcsak a tetteinkért vagyunk felelősek, hanem a szavainkért is.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.