szerelem kibeszélő félelem magazin párkapcsolat
Nem vagyok még öreg a szerelemhez, ám úgy érzem, harmincon túl már egyre nehezebb szerelembe esnem. Míg huszonévesen elég volt egy-két bók, máris lázba jöttem, most már ennél jóval több kell hozzá.

Fiatalság, bolondság. Így van ez a szerelemben is. Fiatalon az ember nem sokat gondolkodik, csak beleveti magát az ismeretlenbe és átadja magát a szerelem érzésének, ami magával rántja őt. Aztán, ahogy az ember érik és tapasztal, úgy megfogalmazódnak benne bizonyos igények, vágyak, és később már fenntartásokkal kezeli a szerelmet, és akár a párkapcsolatát is. Sok mindent megkérdőjelez. A sérüléseket, a feldolgozatlan párkapcsolati traumákat. Ezeket cipeljük magunkkal az utunk során és ezek mind nyomot hagynak bennünk. Így harmincon túl és később egyre nehezebb átadni magunkat annak az önfeledt érzésnek, ami a huszas éveinket jellemzi.

Persze vannak az örök szerelmes típusok. Ők azok, akik számára mit sem számít a kor, könnyedén sodródnak a szenvedély szárnyán. Bár a szerelem valóban nincs korhoz kötve, azért mégis vannak különbségek. Nem tudunk minden életszakaszunkban boldog rózsaszín vattacukorfelhőn csücsülni. Az ember érettebb fejjel már tudja, mit vár el a másiktól, és mi az, ami őt igazán boldoggá teszi. Míg huszonévesen a szerelem főként tapasztalásokból áll, sötétben tapogatózásból, addig később minden kitisztul, és a vattacukorfelhő szépen lassan eltűnik a képből. Általában harmincon túl megérik az igény a családalapításra és eszerint választunk magunknak társat is.

Ahogy az ember érik és tapasztal, úgy megfogalmazódnak benne bizonyos igények, vágyak, és később már fenntartásokkal kezeli a szerelmet Forrás: Shutterstock

Míg a huszas éveinkben inkább csak a mának élünk, és nem gondolunk a holnapra, harmincon túl már mások a prioritások a szerelemben. Persze a szerelem minden életszakaszban ugyanolyan felemelő érzés, de ekkorra már több önismerettel rendelkezünk, ami mindenképpen tudatosabbá teszi a kapcsolatunkat.

Harmincon túl egy nő érett érzésekre vágyik, és egy olyan társra, aki nem csak "félig szeret", hanem időt és figyelmet szentel párjának, aki nem a szenvedélyszerelemre alapozza a párkapcsolatukat, hanem tudatában van annak, hogy egy párkapcsolat megéréséhez sok időre van szükség. Ne csak a rózsaszín köd tartsa egyben a feleket a kapcsolat elején, hanem ennél sokkal több. Ilyenek például a közös kedvtelések, hobbik, de az is fontos, hogy hasonlóan lássák a jövőt, és közös nézeteik is legyenek.

Huszonévesen még csak bukdácsolunk a szerelem útvesztőjében, és próbáljuk kitapasztalni, mire is vágyunk igazán. Természetesen érhetnek csalódások, párkapcsolati veszteségek, kudarcok, de később ezeknek hálát adhatunk, hiszen ha ezek önmagukban fájdalmasak is, később ezeknek köszönhetően elkerüljük a korábban fájdalmat okozotó szituációkat, tanulunk belőlük. Bár az is igaz, hogy harminc fölött már óvatosak és körültekintőek vagyunk a párkapcsolati választásunkban.

Minden szerelem más huszonévesen, harmincévesen, negyven vagy akár ötvenévesen is, mégis mindegyik másként szép, és más-más tapasztalást rejt magában. Mindegyik által tanulunk valamit magunkról, a párunkról. Közben azt se felejtsük el, hogy mindegyik által többek leszünk.

Te is éreztél már így?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.