kibeszélő nagyszülő régi idők élet
Nem tudom, ki hogy van vele, de én mindig imádtam régi fényképeket nézegetni és hallgatni, ahogyan a nagyszüleim a régi, családi történetekről meséltek.

Amikor a nagymamám kisgyerekkoromban elővette a fából készült és kagylókkal díszített dobozkát, már előre lázban égtem, hiszen tudtam, hogy a fedelét felnyitva nemcsak a fekete-fehér fényképek kerülnek elő, hanem szinte megelevenedik a múlt is. Ilyenkor olyan érzésem támadt, mintha visszarepültünk volna az időben és a kétszoba-hallos pesti lakás helyett a vidéki kúria tornácán ültünk volna, ott, ahol a mama felnőtt. Magam előtt láttam az elő- és a középső kertet, hátrébb a tyúkudvart, az ólakat, a veteményest, majd jött a patak, ami mögött a szántó terült el. Már-már hallottam a kilenc gyerek visítását – mert bizony akkoriban a kilenc, de még a tizenegy gyerek sem számított kirívóan soknak – vagy, ahogy a fejkendős dédi megpróbál köztük rendet vágni.

Egy kis szerelem

A Mama előszeretettel mutogatta a testvérei képét is, na meg persze a Papa fotóját, akiről mindig megjegyezte, hogy a legfessebb férfi volt az egész faluban. A haja ébenfekete, a szeme világítóan kék... Ez persze a megsárgult, megfakult, színek nélküli fotókon nem látszódott, de én hittem neki, holott nekem csak szürke hajjal rémlett a Papa, a szeme színére pedig már nem is emlékeztem. De a Mama emlékezett, mert az ő szerelmük igazán különleges volt.

A Papa már akkor kinézte magának a Mamát, amikor ő még csak tizennégy éves volt,

s bár ő akkor már a húszat taposta, kijelentette, csakis ez a lány lehet a felesége. Így várt. Majd amikor eljött az idő, udvarolni kezdett a nagymamámnak, aki alig hitte el, hogy a falu legcsinosabb fiatalembere éppen ő utána epekedik. Amikor a Mama tizennyolc lett, összeházasodtak. Talán ez az egyik legkedvesebb történet a nagyszüleimről, hiszen olyan romantikus, mintha valami lányregény részlete lenne.

Forrás: Shutterstock

Egy kis atyai szigor

Akadtak a múltból mulatságos és egyben elgondolkodtató históriák is. Például az, amikor a dédapám összeterelte a nagyobb gyerekeket és elindult velük a kukoricaföldre dolgozni. Az idősebbek kapáltak, a kisebbek fattyaztak. A mamám pont abba a korba lépett, amikor dédapám már úgy ítélte meg, hogy ő is segíthet a földeken, a nagyinak azonban semmi kedve nem volt robotolni. Sokkal jobban tetszett neki a régi, megszokott módi, azaz otthon maradni a három legkisebbel, na meg az édesanyjával. A dédapám azonban kemény ember volt, nem tűrte az ellentmondást, így libasorba állította a gyerekeket és irány a kukoricás.

A nagymamámat azonban nem olyan fából faragták, aki hamar behódol, így egész úton torkaszakadtából óbégatott.

Az út felénél a dédapám megállt – mögötte a gyerekek úgyszintén – majd a sor végén haladó, krokodilkönnyeket hullató nagyanyámhoz lépett.

- Na, Lányom! Mi bajod?
- Nem akarok a földre menni... - szipogta a legkisebb a sorban.
- Szóval nem akarsz velem és a testvéreiddel együtt dolgozni a kukoricásban?
- Nem – dacolt a Mama. – Otthon akarok maradni és az udvaron játszani a kicsikkel.
- Hát jó – vett egy mély levegőt a dédapám és egy hatalmas nyaklevest kevert le a Mamának. – Most már mehetsz – szólt halkan. – De holnap egy hangot nem akarok hallani – fűzte hozzá, majd hazazavarta a pofontól vöröslő arcú sírómasinát.

Hát, így is lehet - szokta emlegetni Mama ezt a történetet, amikor nem akartam szót fogadni neki.
Nos, valóban, az egy egészen más világ volt, én pedig imádtam hallgatni a róla szóló történeteket.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.